
ABD, PKK'YI SADECE SEYREDİYOR
Amerika Birleşik Devletleri'nde bir dizi temaslarda bulunan Yiğit Alpogan, ABD’nin Türkiye’de bir imaj sorunu bulunduğunu vurgulayarak , "Siz bunu seyrettikçe, Türk kamuoyu nezdinde inandırıcı olamıyorsunuz. ABD’nin PKK’ya karşı somut bir adım atması, ilişkilerin geleceği açısından kuvvetli bir cephane olur" dedi. 2004’ün sonundan itibaren Türk-Amerikan ilişkilerinin dalgalı ortamdan geçtiğini ifade eden Alpogan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bize göre bir bardak suda fırtınaydı. Bazı mihraklar, ilişkilerde kriz var havası yaratmak istemiş olabilir. 2005 yılı Haziran ayından beri ilişkilerde yukarıya dönmüş bir çizgi var. İki ülke arasındaki diyalog kanallarının açık olmasının önemi anlaşıldı. İki taraf birbirini daha iyi anladıkça, ilişkiler daha yönetilebilir olur" dedi.
’KERKÜK GİDERSE IRAK DA GİDER’
MGK Genel Sekreteri, bir soru üzerine Irak’ın bölünme olasılığını şu sözlerle değerlendirdi: "Biz MGK olarak Irak’a parsiyel bir şekilde yaklaşmıyoruz. Irak bir bütündür, ABD de aynı görüşte. Gerisi fantezi olur. Pandora’nın kutusu gibi. Açıldıktan sonra da neyin gelip neyin gideceği de belli olmaz. Çok tehlikeli bir şeydir. Ve ondan sonra da Kerkük üzerindeki hassasiyetlerimizi dile getiriyoruz. Özetle ’Kerkük giderse Irak da gider’ diyoruz. ’Bizim değerlendirmelerimiz bunu gösteriyor’ diyoruz. İnsanları taşıyarak ve 2007’de referandum öngörmek suretiyle bizim çok arzu etmeyeceğimiz sonuçlara yol açacağından korktuğumuz bazı adımlar atılıyor. Irak’ın birliği ve bütünlüğü açısından tasvip etmiyoruz. Kerkük, Irak’ın zenginliğinin temelidir. Petrol Kerkük’tedir. O petrol sadece Kürküklülerin değil, Şiisiyle, Sünnisiyle, Asurisiyle bütün Iraklılara aittir" dedi.
BASKICI YAKLAŞIM SAKINCALI OLABİLİR
İran ve Suriye konularına da değinen Alpogan, "ABD’nin Suriye konusunda yaklaşımı baskıdan yana. "Biz Türkiye olarak bölgede nasıl katkıda bulunabileceğimize bakıyoruz. Suriye’yi ikaz etmek, komşu ülke olarak görevimiz olabilir. Ama ABD elbette izolasyon yoluna gidebilir. Diyalog kanallarını açık tutmak bizim açımızdan önemli" dedi.
İran konusunda da baskıcı yaklaşımın sakıncalı olabileceğine işaret eden Alpogan, "İran halkını, milli bir dava etrafında toplanıyor gibi bir hissiyata sevk etmemek gerek" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:09