Gündem
  • 1.6.2007 00:02

ABD TÜRKİYE'NİN SINIR ÖTESİ OPERASYONUNU İSTEMİYOR!.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, ABD'nin Türkiye'nin kuzey Irak'ta olası bir operasyonunu ''bu aşamada tercih edilen bir sonuç olarak görmeyeceğini'' söyledi.
      Akbank Kurumsal Bankacılık Grubunun davetlisi olarak İstanbul'a gelen Kissinger, verdiği konferansın ardından soruları yanıtladı. ''Türk hükümetine danışman olsaydınız, Irak ile ilgili hangi tavsiyede bulunurdunuz?'' sorusu üzerine Kissinger, Türkiye'nin istediği şeyin birleşik bir Irak olduğunu, çünkü bölünmüş bir Irak'ın bölgede soruna neden olabileceğini söyledi.
      Bölgeden Türkiye'ye sızmalara müdahalenin uluslararası boyutta olmasını tercih edeceğini ifade eden Kissinger, ''Türkiye sınır ötesi operasyon düzenlerse ABD'nin tepkisi ne olur?'' sorusu üzerine, ''ABD'nin tepkisi büyük ihtimalle sorunu anlamaktan geçer, ama sınırların aşılmasını bu aşamada tercih edilmesi gereken bir sonuç olarak görmeyecektir'' diye konuştu.
      Kissinger, İran'ın nükleer silaha sahip olma ihtimaline ilişkin bir soru üzerine de, ''bunun uluslararası sistem için gerçekten halledilmesi gereken önemli bir konu olduğunu, İran'ın nükleer güç olması durumunda BM Güvenlik Konseyinin altını oyacağını ve diğer ülkelerin de silahlanma yoluna gideceğini'' söyledi.
      Şimdiye kadar bu konuda anlamlı bir çözüm üretilemediğini kaydeden Kissinger, ''Güvenlik Konseyi sadece İran'ı çok rahatsız etmeyecek tedbirlere yöneldi. Sorunu görmekten kaçındığımız sürece yolun sonu büyük bir facia olacak'' dedi.
     
     ''TÜRKİYE BÖLGEDE 'ÖN CEPHEDE' YER ALIYOR''
      Kissinger, bir soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın hedeflerine kendisinin de inandığını belirterek, Türkiye'nin bölgede ''ön cephede'' yer aldığını ve bölgedeki gelişmelerden doğrudan etkilendiğini söyledi.
      ABD ve Türkiye'nin bölgede ortak menfaatlerine göre hareket etmeleri gerektiğini kaydeden Kissinger, iki ülkenin özellikle önemli konularda ortak görüşleri olduğuna inandığını vurguladı.
      Avrupa hakkındaki görüşleri sorulan Kissinger, ''Avrupa, dünya politikasının merkezine alışkın bir kıta. Tek bir dış politika Avrupa için çok zor. En büyük problem bu bence'' diye konuştu.
      Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin bir soru üzerine de Kissinger, Türkiye'nin bu konuda aslında gayet iyi bir politika sürdürdüğünü ve yapması gerekenin reformları tamamlamak üzere olduğunu söyledi.
      ''Avrupa sizi alır mı, almaz mı? Uzun vadede reform Türkiye için iyi bir strateji teşkil edecek'' diyen Kissinger, eğer üyelik gerçekleşmezse bu durumda ABD'nin Türkiye'ye yardım etmesi gerektiğini söyledi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:34

İLGİLİ HABERLER