Dünya
  • 26.6.2010 10:35

ABD'Lİ BAKANDAN TÜRKİYE'YE ŞOK ÇIKIŞ!..

GORDON KONUŞTU, TAN YANIT VERDİ
WASHINGTON - Gordon, Associated Press haber ajansına verdiği özel mülakatta, "Türkiye'nin NATO'ya, Avrupa'ya ve ABD'ye bağlı kaldığını düşünüyoruz, ancak bunun gösterilmeye ihtiyacı var" diye konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:
"Bu konuda insanlar daha önce olmadığı şekilde sorular soruyor. Bu, başlı başına kötü bir durum ve Türkiye'nin ABD'den destek beklediği konularda ABD'nin destek vermesini zorlaştırıyor."
AP, Gordon'ın sözlerinin, ABD'nin önemli bir NATO müttefikine yönelik nadiren yaptığı bir uyarı olması açısından dikkat çekici olduğu yorumunda bulundu.
Verdiği mülakatta Türkiye'nin, İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören, ABD'nin desteklediği BM Güvenlik Konseyi kararına karşı ret oyu kullandığını hatırlatan Gordon, İsrail'in geçen ay Gazze'ye giden yardım filosuna yaptığı ve ölümlerle sonuçlanan saldırının ardından Türkiye'nin kullandığı söylemlere dikkati çekti.
Gordon, "Türkiye'nin yönelimi ve ABD ile stratejik ortaklık stratejisine ilişkin süregelen bağlılığı konusunda pek çok sorgulama sürüyor. Bir NATO müttefiki ve ABD'nin güçlü bir ortağı olan Türkiye, İran'a yaptırımlar getirilmesini öngören karara çekimser oy kullanmak bir yana, "hayır" oyu kulandı. Amerikalıların bunun nedenini anlamadıklarını düşünüyorum" dedi.

-SÖZLERİ ŞAŞIRTICI-

Gordon'ın sözlerinin ardından görüşleri sorulan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Gordon'un sözlerinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin NATO'ya bağlılığının güçlü olduğunu ve sorgulanmaması gerektiğini vurgulayan Tan, "Ben bu değerlendirmenin haksız olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Türk yetkililerinin, Türkiye'nin niçin İran'a yaptırımlar uygulanması kararına karşı oy kullandığını Amerikalı muhataplarına defalarca anlattığına işaret eden Tan, Türkiye'nin girişimiyle İran ile sağlanan uranyum takası anlaşmasının ardından yaptırımlara karşı oy kullanmanın, itibarlı tek karar olduğunu anlattı.
"Başka türlü oy kullanamazdık. Kendi itibarımız söz konusuydu" diye konuşan Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen G-20 zirvesi sırasında yapılacak ara görüşmeler sırasında bu konuları gündeme getirmesinin beklendiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:32

İLGİLİ HABERLER