Dünya
  • 20.3.2026 17:00

İsrail'in Demir Kubbe sorumlusu İran ajanı çıktı

Demir Kubbe yedek subayı, İran için casusluk yapmakla suçlandı.

Kudüs sakini Raz Cohen, yaklaşık 1000 dolarlık kripto para karşılığında İranlı bir aracıya dinleme sisteminin işleyişi, bataryaların yerleri ve İsrail Hava Kuvvetleri üsleri hakkında bilgi verdi.

Örnek: Lübnan sınırına yakın, kuzey İsrail'de bulunan bir Demir Kubbe füze savunma sistemi, 7 Nisan 2023. (Ayal Margolin/Flash90)

Polis ve Shin Bet Cuma günü, Demir Kubbe hava savunma sisteminde görev yapan bir IDF yedek askerinin yakın zamanda tutuklandığını ve İran için casusluk suçlamasıyla yargılanacağını duyurdu.

Polisin Uluslararası Suçlar Soruşturma Birimi ve Shin Bet'in ortak soruşturması, Kudüs'ten 26 yaşındaki yedek asker Raz Cohen'in yaklaşık bir ay boyunca İran istihbarat ajanlarıyla temas halinde olduğunu ve bu süre zarfında Demir Kubbe ve diğer askeri tesisler hakkında bilgileri yetkilisine ilettiğini ortaya çıkardı.

Bunlar arasında, Aralık 2025'te İranlı ajana hassas güvenlik bilgilerinin aktarılması da yer alıyordu; bu bilgiler arasında Demir Kubbe'nin nasıl çalıştığına, İsrail Hava Kuvvetleri üslerinin konumlarına ve Demir Kubbe bataryalarının yerlerine dair ayrıntılar bulunuyordu.

İsrail'i sarsan asker ihaneti! Demir Kubbe nasıl delindiği ortaya çıktı…Son günlerde İran füzelerinin Demir Kubbe hava savunma sistemini aşması dikkat çekerken, İsrail'de sistemle ilgili gizli bilgileri İran'a sızdırdığı iddiasıyla bir yedek askerin tutuklandığı ortaya çıktı.

TUTUKLANDI

İsrail polisi ve iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'ten (Şabak) yapılan ortak açıklamada, İsrail ordusunda hava savunma sistemlerinden sorumlu birimde görev yapan bir yedek askerin İran adına casusluk yapmaktan tutuklandığı duyuruldu.

İSRAİL İSTİHBARATIYLA AYLARDIR TEMASTAYDI

Hakkında açılan gizli soruşturma sonrası gözaltına alınan 26 yaşındaki Roz Cohen isimli askerin İran istihbaratıyla aylardır temas halinde olduğu ve Demir Kubbe sistemleri hakkındaki gizli bilgileri sızdırdığı belirtildi.

İsrail polis teşkilatında yolsuzluk suçlarıyla mücadele için kurulan "Lahav 433" birimi ve Şin-Bet'in ortak operasyonu sonrası gözaltına alınan asker ve istihbarat sızıntısına ilişkin detayların ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

DEMİR KUBBE, SON DÖNEMDE SIK SIK DELİNİYOR

İsrail-ABD'nin 28 Şubat'ta başlattığı saldırılar sonrası İran'dan yapılan misillemelerin önlenmesinde Demir Kubbe önemli bir rol oynuyor.Son dönemde İran'ın füze saldırıları Demir Kubbe'yi aşarak İsrail'i vuruyor.

İsrail'in Hava Savunma Sistemi mimarisi, Demir Kubbe (4-70 kilometre), Davut Sapanı (40-300 kilometre), Arrow 2 (500 kilometre) ve Arrow 3 (2 bin 400 kilometre) olmak üzere 4 katmandan oluşuyor.

Güncellenme Tarihi : 20.3.2026 15:57

İLGİLİ HABERLER