ABD'NİN İKİ GİZLİ PLANI
1. Amerika Birleşik Devletleri, Irak operasyonu için, Türkiye'deki 5 hava üssüne, toplam 283 savaş uçağı konuşlandırmayı planlıyor.
2. Amerika Birleşik Devletleri, operasyon sonrasında, Irak'ta 5 yıl süreyle, geçici bir askeri yönetim oluşturmak istiyor.
Bu iki konu da, 'çok önemli ve çok gizli'.
Ve bu iki konu da, ilk kez bu yazıyla basına yansımış oluyor.
Kulisler kaynıyor
Türkiye ile ABD, yaklaşmakta olan 2'nci Körfez Savaşı için görüşmelerini sürdürüyor.
Ankara ve Washington'un, hemen her seviyedeki yetkilileri arasında temaslar, değerlendirmeler ve en önemlisi pazarlıklar devam ediyor.
Yetkililer 'Sayı konuşmadık' diyorlar ancak, Türkiye'de konuşlandırılması düşünülen asker sayısına ilişkin rivayetler muhtelif.
Son birkaç gündür Ankara'nın askeri ve stratejik kulislerinde konuşulanlar, kritik iki ayrı konunun, iki ülke arasında masaya yatırıldığını gösteriyor.
Ankara-Washington hattında çok büyük ve önemli bir pazarlık halen sürüyor.
Dev hava gücü
Birinci konu, ABD'nin Türkiye'deki 5 üste konuşlandırmayı istediği savaş uçaklarıyla ilgili plan.
Amerika, 'Büyük Süpürge' (Big Broom) operasyonu için, İncirlik, Diyarbakır, Malatya, Batman ve Muş meydanlarında toplam 283 savaş uçağı konuşlandırmak istiyor.
ABD, bölgede 4 ayrı tip muharip uçak kullanıyor: F-14, F-15, F-16 ve F-18'ler...
Savunma amaçlı F-14'ler ile taarruz için kullanılan F-18'ler, 'uçak gemileri'nde konuşlu vaziyette.
Eğer Türkiye, topraklarındaki üslere ABD'nin konuşlandırmasını kabul ederse, 5 hava meydanına gelecek olanlar ise F-15 (operasyonel gücü ve mühimmat kapasitesi yüksek taarruz jeti) ve F-16'lar (av bombardıman uçağı).
(Tabi operasyonda, muharip uçakların yanı sıra, ağır bombardıman ve farklı tipteki nakliye uçakları da yer alacak.)
ABD'nin planlarında, Türkiye'de 283 savaş uçağının konuşlanması var fakat, Ankara henüz bu plana olumlu bir yanıt vermiş değil.
283 rakamının ne denli büyük bir gücü ifade ettiğinin aydınlığa kavuşması için, Türkiye'nin elindeki muharip uçak sayısının yaklaşık 400 olduğunu söylememiz yeterli olacaktır.
5 yıllık geçici yönetim
Ankara kulislerini hareketlendiren ikinci haber, ABD'nin Irak'ta, askeri operasyon sonrası için planladığı geleceğe ilişkin.
Şu aşamada resmen doğrulanmasını beklemiyoruz elbette ama, Başkent'in güvenilir çevrelerinde konuşulan şu:
'ABD, askeri harekatın ardından Irak'ta geçici, askeri bir yönetimin uygun olacağını düşünüyor. 5 yıl süreyle ülkede yönetimi elinde bulunduracak olan bu askeri yapının başında General Tommy Franks'in olması, yüksek ihtimal.'
Washington'un kapalı kapıları ardında üzerinde tartışılan bu nokta çok önemli. Sadece Irak için değil, Türkiye ve bölgenin bütünü (ve tabi geleceği) için çok önemli...
Ankara, böyle bir 'geçici-askeri Amerikan yönetimi' modelini her boyutuyla değerlendiriyor. İlk izlenimler, bu fikre Türkiye'nin pek de sıcak bakmadığına işaret ediyor.
Ancak hem 'savaş uçakları' konusu, hem de 'Irak'ta yeni dönem' planı, hala pazarlık masasının üzerinde duruyor.
Ve yaşanan, adı üzerinde, bir 'pazarlık'...
(Murat Çelik/STAR)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:57