
ABDULLAH GÜL : "MÜZAKERELER BAŞLAMAYABİLİR"
DEVLET ARIK
ANKARA- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Belgesi'nde Türkiye'nin istediği noktaların yer almaması halinde müzakerelerin başlamayabileceğini belirterek, "Lüksemburg'a gidip gitmeyeceğimiz yarın saat 12.00'de belli olur" dedi.
Partisinin Kızılcahamam kampında milletvekillerine AB konulu bir brifing veren Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'nin kaderini belirleyecek müzakere çerçevesi öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Gül, Türkiye'nin tavrını net bir şekilde ortaya koyduğunu hatırlatarak, sonucu beklediklerini kaydetti. Bakan Gül, önceliklerinin 70 milyonun geleceği olduğunu ifade ederek, Çerçeve Belgesi'nde Türkiye'nin istediği hususların olmaması halinde müzakerelerin başlamayabileceği mesajını verdi. Gül, Türkiye'nin bu konudaki önceliklerinin AB tarafından çok iyi bilindiğine işaret etti. Türkiye'de AB ile ilgili beklentilerin karşılanmaması halinde kendi kafasına göre Türkiye'nin rotasını farklı yönlere, farklı başkentlere çekmek isteyenler olabileceğine dikkat çeken Bakan Gül, "Ama bu konuda bizim için yol tektir ve kafamız nettir. Sonuçta beklentilerimizin karşılanacağına inanıyoruz. Böylesi bir durumda Kopenhag Kriterleri'nin adı Ankara Kriterleri olur. Hedef edindiğimiz çağdaş Batı medeniyetlerinden, özgürlüklerden, demokrasiden geri adım atmamız söz konusu değil" diye konuştu.
Türkiye'nin AB'deki son girişimlerinin İslam dünyasından ve Türk dünyasından da yaklaşık 275 gazeteci tarafından takip edildiğini hatırlatan Gül, bu ülke medyalarının görüşmelere yakın ilgi gösterdiğini söyledi. Bu durumun Avrupalıları bile şaşırttığını kaydeden Gül, "Açıkça söylüyorum Afrika'nın, Asya'nın, Ortadoğu'nun, Türk Cumhuriyetleri'nin ve İslam dünyasının gözü Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinin üzerindedir" dedi. Dünyada etnik, dini ve kabile savaşlarının bir daha yaşanmaması için bir medeniyet projesi olarak Türkiye'nin AB üyeliğinin Avrupa için küresel bir fırsat olduğunu vurgulayan Gül, AB'nin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini bildirdi.
Konuşmasında geçmiş hükümetleri de suçlayan Bakan Gül, "Önceki hükümetler bizim kadar duyarlı olsaydı, bugün birçok konu daha kolay halledilebilirdi" dedi. Bu süreçte AB ile sürekli temas halinde olduklarını açıklayan Gül, sürecin her aşamasında Ankara ile temasa geçildiğini bildirdi. Türkiye'nin tüm siyasi yükümlülükleri yerine getirdiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'yi bağlayan ana taahhüdün Kopenhag Kriterleri olduğunu, bu taahhütlerin de yerine getirildiğini söyledi. Gül, "Hedef, bizim açımızdan da AB açısından da katılımdır. Bizim tam üyelik dediğimize onlar katılım diyor. Biz katılım dışı bir seçenekle yüzleşmeyiz" diye konuştu.