KAYNAK : Haber Vitrini
İngiltere’nin Afganistan’a savaşmak üzere bin 700 asker göndermesi harekatın geleceğini tartışmaya açtı. Uzmanlara göre bölgedeki El Kaide militanı sayısı 10 bini geçiyor.
ABD’nin “acil” talebi üzerine, dün aniden Afganistan’a bin 700 asker daha gönderme kararını açıklayan İngiltere’de, bu harekatın geleceği yoğun biçimde tartışılırken müttefik kuvvetlerin başetmeleri gereken Taliban-El Kaide güçlerinin sayısının “10 bin hatta daha da fazla olabileceği” kaydediliyor.
İngiltere Başbakanı Tony Blair’in sözcüsü, bugünkü basın brifinginde gazetecilerin bir sorusu üzerine, “Yeni gönderilecek güçlerin barışgücü operasyonu ile bir ilgisi yok. Savaşmaya gidiyorlar ve karşı karşıya oldukları tehlike konusunda hiç bir kuşkumuz yok” diye konuştu.
’DÜŞMANLA’ KARŞILAŞACAKLAR
ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Blair arasında bu konuda “yeni bir telefon görüşmesi yapılmadığını” da söyleyen Başbakanlık sözcüsü, “Sevkedilen birliklerin çok tehlikeli doğa koşullarında, ölümcül düzeyde tehlikeli bir düşmanla karşı karşıya kalacaklarınının farkındayız” dedi.
İNGİLİZ BAKAN: MİLİTAN SAYISI ÇOK FAZLA
Savunma Bakanı Geoff Hoon da BBC’ye verdiği bir mülakatta, “bitti” denilen savaşın yeniden başlayıp başlamadığı ve Afganistan’da şu anda kaç tane Taliban-El Kaide savaşçısının bulunduğu yolundaki bir soruyu yanıtlarken, “Kesinlikle yüzlerce, belki de binlerce, ama şurası kesin ki, çok büyük sayılarda..” ifadesini kullandı.
“OPERASYON 2-5 YIL SÜRER”
Londra’da yayınlanan ve ülkenin en yüksek tirajlı akşam gazetesi olan Evening Standard’a konuşan ve Jane’s Savunma Yayınları Grubunda görevli emekli bir yarbay ise, Afganistan’daki El Kaide güçlerinin sayısının “En az 10 bin, hatta belki de bunun iki katı” olduğunu öne sürdü. NATO’nun eski Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı Amerikalı emekli generel Wesley Clark da, “Afganistan Operasyonunun 2 ila 5 yıl arasında bir süre daha devam edebileceğini” söyledi.
“VİETNAM SAVAŞINA BENZİYOR”
İngiltere’nin eski Savunma Bakan Yardımcılarından Peter Kilfoyle da, BBC Radyosuna verdiği bir mülakatta, durumu “Vietnam savaşı” ile karşılaştırarak, “Bence şu andaki durum birbirine çok benziyor. Vietnam olayından tek farkı, o zamanki Başbakanımız Harold Wilson’ın ABD’den gelen yoğun baskılara göğüs gererek bizi bu işin içine sokmamasıydı..” diye konuştu.
LİBERALLER AÇIKLAMA BEKLİYOR
İngiltere’de muhalefetteki Liberal Demokrat Parti sözcüsü ise, hükümeti “Bir an önce, gönderilecek yeni birliklerin durumu, geleceği ve orada nasıl bir harekata bulaşacakları konusunda Parlamento’ya bilgi vermeye” çağırdı.
İngiltere’nin halen Afganistan’a “angaje” durumda 6 bin’in üzerinde askeri bulunuyor. Bunlardan bin 600’ü, halen Kabil’de uluslararası güç kapsamında görev yapıyor. Gönderilmesi beklenen bin 700 askerden yaklaşık bin 400’ünün İngiltere’deki çeşitli üslerden yola çıkarılması, bir kısmının da Hint Okyanusu’ndaki gemilerden sevkedilmesi bekleniyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:53