ALİ ULURASBA
ANKARA - TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından 'Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun Tasarısı' ele alındı.
Tasarının geneli üzerinde bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, yasanın yeni çıkarılan Medeni Kanun sonrasında tamamlayıcı bir nitelik taşıdığını belirterek, bu kanunun ailenin korunmasında önemli bir görev üstleneceğine işaret etti. Bu mahkemelerde davaların dostane çözülmü için çaba sarfedileceğine değinen Yalçınbayır, ''Barışık toplum bu tür çözüm yollarını çok daha fazla kullanan bir toplumdur'' dedi. Yalçınbayır, Aile Mahkemeleri'nin mahkeme olmanın dışında koruyucu ve eğitime yönelik yanıyla da topluma hizmet edeceğini belirtti.
YASA NELER GETİRİYOR
CHP'nin de destek verdiği yasa, Türkiye'de 'Aile Mahkemeleri'nin kurulmasını öngörüyor. Aile Mahkemeleri, Adalet Bakanlığı'nca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun olumlu görüşü alınarak her ilde kurulabilecek. Bunun yanı sıra yine bu mahkemeler merkez nüfusu 100 binin üzerindeki her ilçede, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde kurulabilecek. Aile mahkemelerinin yargı çevresi, kurulduğu il ve ilçenin mülki sınırlarıyla belirlenecek. Ancak yargı çevresi, Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine Hakilmler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca değiştirilebilecek.
Aile Mahkemeleri'ne, atanacakları bölgeye veya bir alt bölgeye hak kazanmış, adli yargıda görevli, tercihen evli ve çocuk sahibi, otuz yaşını doldurmuş ve aile hukuku alanında lisansüstü eğitim yapmış olan hakimler arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca atama yapılacak.
Aile mahkemelerinin görev alanları ise şöyle belirlendi:
''Yetişkinler hakkında,
- Evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri konuunda eşleri uyaracak, gerektiğinde uzlaştıracak
- Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali yükümlülüklerin yerine getirilmesine ilişkin gerekli önlemleri alacak
- Resmi veya özel sağlık veya sosyal hizmetler kurumlarına, huzur evlerine veya benzeri yerlere yerleştirebilecek.
- Bir meslek edinme kursuna veya uygun görülecek bir eğitim kurumuna verebilebilecek.
Küçükler hakkında,
- Bakım ve gözetime yönelik nafaka yükümlülüğü konusunda gerekli önlemleri alacak
- Bedensel ve zihinsel gelişmesi tehlikede bulunan veya manen terk edilmiş halde kalan küçüğü, ana ve babadan alarak bir aile yanına veya resmi ya da özel sağlık kurumuna veya eğitimi güç çocuklara mahsus kuruma yerleştirebilecek
- Çocuk mallerinin yöneti ve korunmasına ilişkin önlemleri alacak
- Genel ve katma bütçeli daireler, mahalli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bankalar tarafından kurulmuş teşekkül, müessese veya işletmelere ya da benzeri işyerlerine yahut melek sahibi birinin yanına verebilecek''.
Yasa ile yeni kadro ihdası ya yapılıyor. 4 Hakim ve savcının yanında yazı işlyeri müdüründen hizmetliye kadar 1413 kişi için bu mahkemelerde kadro ihdas edilecek.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:06