Gündem
  • 18.10.2012 22:52

AK Parti MHP riskini göz alabilecek mi?

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''Matematiksel olarak eğer 367 çoğunluğun üzerinde bir siyasi irade birleşirse, elbette bu adımı atmaya devam ederiz'' dedi.
     ''Öneriniz Kasım ayı mı-'' sorusuna, ''Öyle değerlendirebilir. Çünkü Kasım sonlarından itibaren Türkiye'nin belli bölgelerinde, önerinin temel gerekçesi olan ağır kış şartları kendisini hissettirmeye başlıyor. Kış şartlarının ağırlaşmadığı tarihler olarak okumak gerekir. O da esas itibarıyla Kasım...'' karşılığını verdi.
     CHP'lilerin bir tarih vermediğini, kendilerinin de tarih zikretmediğini ifade eden Canikli, ''Önerimizi görüşeceklerini, şu anda herhangi bir cevap veremeyeceklerini ifade ettiler. Onların oluşacak olan görüşünü alacağız'' diye konuştu.
     MHP'ye ne zaman gidecekleri sorusuna, CHP'nin görüşünü bilmeleri gerektiğini belirten Canikli,''CHP'nin görüşlerini aldıktan sonra devam ederiz'' karşılığını verdi.
     Canikli, bir soru üzerine, seçim barajının düşürülmesinin görüşmede gündeme gelmediğini, Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı konusunu konuştuklarını söyledi. CHP'nin ve kendilerinin konuyla ilgili görüşlerini ifade ettiklerini anlatan Canikli, ''Bir rezerv söz konusu mu-'' sorusuna, ''Şu anda bir karar bildirmediler. 'Sizin önerinize cevabımız şudur' diye görüş belirtmediler. Kararları söz konusu olsaydı o şekilde bağlantı kurulabilirdi ama şu an itibarıyla lehte veya aleyhte bize bildirilen karar yok. Tutuklu milletvekilleri konusu gündeme gelmedi'' diye konuştu.
     Canikli, ''Uzlaşma umuduyla mı ayrılıyorsunuz yoksa karamsar mısınız-'' sorusuna, ''Onu bilemeyiz. Kendimizi CHP yetkili kurullarının yerine koyarak bir tahminde bulunmak doğru ve şık olmaz, buradan yola çıkarak bir değerlendirme uygun olmaz. Her zaman umudumuzu koruyoruz'' karşılığını verdi.
     ''CHP, Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı'nı şart olarak öne sürdü mü-'' sorusu üzerine Canikli, ''Bize bir karar, cevap vermediler. Cevap olmayınca, bir bağlantı söz konusu olmadı. Ama konuyu tartıştık, konuştuk'' dedi.
     Canikli, bayramdan önce yanıt bekleyip beklemediklerine ilişkin bir soru üzerine de o konuda bir şey söylemediklerini, kendi takdirleri olduğunu ifade etti.
    
     -''CHP veya MHP farketmez...''-
    
     Canikli, ''CHP aynı noktada mı, yoksa tavır değişikliği söz konusu mu-'' sorusu üzerine, kendilerine cevap vermediklerini ve görüş beyan etmediklerini kaydederek, bu konuda bir değerlendirme yapmanın doğru ve mümkün olmadığını söyledi.
     ''CHP'nin tavır değişikliği gündeme geldi mi-'' sorusuna Canikli, ''Sormadık ama gündeme geldi. Daha önceki görüşmelerimizde sadece Sayın İnce değil, CHP'nin bir çok yetkilisi tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı, teklife imza atmayacaklarını, ama yasalaşma sürecinde destek vereceklerini çok açık şekilde ifade etmişlerdi ama bu desteği vermediler. Tabii bir hesap sorma veya bu anlama gelecek bir mahiyette değil ama gündeme geldi, konuşuldu'' karşılığını verdi.
     Canikli, ''CHP olmazsa MHP ile yola devam edecek misiniz-'' sorusu üzerine ise ''Varsayımlardan hareket etmeyelim ama matematiksel durum eğer çıkabileceği noktasındaysa, o zaman elbette devam ederiz'' diye konuştu. ''Söylediklerinizden seçimler zamanında yapılacak diyebilir miyiz'' sorusuna ise Canikli, ''Hayır, öyle bir şey söylemiyorum'' dedi.
     Canikli, ''Uzlaşı olmazsa yola MHP ile mi devam edeceksiniz'' sorusuna, ''Matematiksel olarak eğer 367 çoğunluğun üzerinde bir siyasi irade birleşirse elbette bu adımı atmaya devam ederiz, yürümeye devam ederiz. CHP veya MHP farketmez, hep birlikte veya herhangi birisiyle, bu desteğin oluşabileceği şeklinde bir sonuç ortaya çıkarsa, 367 ve üzeri destek ortaya çıkarsa o zaman bu projeyi sonuçlandırma noktasında yürümeye devam ederiz'' karşılığını verdi.
     Canikli, ''MHP ile referandum riskini göze alır mı partiniz-'' sorusuna ise şu cevabı verdi:
     ''Eğer tarih konusunda CHP veya MHP ile mutabakata varılırsa, iki siyasi partinin milletvekili sayısı çoğunluğun oluşması için yeterlidir. Bu durumda çalışmayı yürütürüz, adım atarız.''

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 14:09

İLGİLİ HABERLER