
AK PARTİ'DE ORGANİZE İŞLER!.. İŞTE FİRELER
8. Maddenin oylandığı Genel Kurul'daki gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı ve 327 kabul, 76 ret oyu kullanıldı; 2 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı ve 2 oy da geçersiz sayıldı.
Birinci turda, 8. maddenin gizli oylamasına 414 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 5 milletvekili çekimser kalmıştı.
"EN AZ 8 AK PARTİ" VEKİLİ
Bu sonuçlara göre TBMM'de, Başkan Mehmet Ali Şahin'in dışında 335 sandalyeye sahip olan AK Parti'nin ikinci tur 8. Madde oylamasında en az "8 fire" verdiği ortaya çıkıyor. Elde edilen bilgiye göre de AK Parti'den mazaretli ya da mazeretsiz olarak oylamaya katılmayan milletvekili yok.
AK Parti'deki red, çekimser, geçersiz ya da boş oy veren vekil sayısı, oylamaya katılan MHP'li ve bağımsız vekillerden biri ya da bir kaçının kabul oyu vermesi halinde ise 8'in de üstüne çıkmış oluyor. Meclis kulislerinde "AK Parti'li retçi vekil"lerin sayısı en az 5 ve 6 olarak belirtiliyordu.
Bu sonuç AK Parti'de vekillere baskı yapıldığı şeklindeki yorumların asılsız olduğunu ortaya çıkarırken, Başbakan Erdoğan ve bakanlar dahil tüm vekillerle birlikte tam kadro oylamaya katılan AK Parti'de gözler şimdi hangi vekillerin ret oyu verdiğine çevrildi.
Gerek parti yetkilileri, gerekse milletvekilleri sürekli “hesap” yapmaya başladı;
Hesap, “oylamada kaç fire verdik” üzerine odaklandı. Ortaya çıkan sonuç ise şu;
Toplam 336 milletvekili olan Ak Parti’de, en az 8, en çok ise 13 milletvekili oylamada partinin istediği yönde oy kullanmadı.
Hesap şöyle;
Ak Parti’nin 336 milletvekili var. TBMM Başkanı oy kullanamıyor. Dolayısıyla oylamalarda Ak Parti’nin 335 oyu bulunuyor.
Anayasa değişiklik paketinin geçmesi için ise 330 oya ihtiyaç duyuluyor.
Oysa parti kapatmanın zorlaştırılmasına ilişkin madde için yapılan oylamada sadece 327 “evet” oyu çıktı.
BAĞIMSIZLAR HESABI KARIŞTIRDI
Bu açıdan bakınca Ak Parti’nin 8 fire verdiği gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Ancak Genel Kurul salonuna girip oy kullanan bağımsız vekiller, bu hesabı karıştırıyor.
Ak Parti kurmaylarına göre bağımsız vekillerden ikisi, Mücahit Pehlivan ve Seyit Eyüboğlu, Anayasa Paketine kesinlikle “evet” oyu verdiler.
Bu durumda, pakete destek vermeyen AK Partili milletvekili sayısı 10’a çıkıyor.
Ayrıca, “evet” oyu verdiğinden kesin emin olunmayan, ancak “evet” vermeleri “kuvvetle muhtemel” görünen üç bağımsız vekil daha var.
Bu bağımsız üç vekilin de “evet” oyu verdikleri varsayılırsa, o zaman Ak Parti’deki “fire” sayısı 13’e çıkıyor. Bu da fireler için “üst sınır” olarak görülüyor.
NEDEN DESTEK VERMEDİLER?
Ak Parti kurmaylarının aklında, “fire sayısı” kadar, destek vermeyen vekillerin “neden böyle davrandıkları” da irdelenmeye başlanmış durumda.
Ak Parti’de parti politikaları ile zaman zaman ters düşen 5 kadar vekil var. Bu vekillerin oylamada Ak Parti grubunun ters istikametinde oy kullanmaları “yüksek olasılık” olarak görülüyor. Ancak işi, bu “olağan şüpheliler” arasında yer almayan 3 ila 8 vekil karıştırıyor.
“Olağan şüphelilerden” olmayan bu vekillerin “neden Anayasa değişiklik paketine destek vermedikleri” üzerinde kafa yoruyor Ak Parti kurmayları.