Gündem
  • 12.4.2019 21:46

AK Parti'den Amerika'ya müttefiklik uyarısı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ABD'nin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımına ilişkin açıklamalarını yorumlayan Çelik, "Bize göre Türk - Amerikan ilişkilerinde esas konuşulması gereken mesele S-400 değildir. Türkiye, bir NATO üyesi olarak müttefiklerinden yardım görmemiştir, sonra egemen bir ülke olarak kendi işine bakmıştır" dedi.

“S-400 meselesinin konuşulmasını garipsediğimizi söylemek isterim”

ABD'den S-400 odaklı açıklamaların devam ettiğini belirten Ömer Çelik, “Türk-Amerikan ilişkilerinde esas mesele S-400 meselesi değildir. Esas olarak tartışılması gereken mesele, bir NATO müttefikinin, Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden terör örgütüne karşı bir başka NATO müttefikinin, ABD'nin tırlarla silah göndererek terör örgütlerine güvenliğimizi tehdit eden bu unsurları beslemesidir. Bununla ilgili konuşmadan kaçmak için başka konular gündeme getiriliyor. PKK'lıların eğitim aldığı Suriye'deki kamplarda Amerikan bayrakları olduğunu görüyorsunuz. FETÖ'nün başındaki kişinin ABD'de karakola bir çağrılmadığını görüyoruz. Bu meseleler konuşulması gerekirken S-400 meselesinin konuşulmasını garipsediğimizi söylemek isterim. NATO müttefikliği içerisinde Türkiye'nin güvenlik kaygılarına gereken önem verilmiyor. NATO müttefikliğini tanımlayan madde 5. maddedir. NATO'nun F-35 diye bir maddesi yok. Sanki 5. madde kalkmış yerine F-35 diye madde gelmiş gibi bir takım açıklamalar yapılıyor. Bütün NATO güvenliğine katkı sağlayacak F-35 projesi açısından Türkiye'nin sorgulanması demek, NATO'nun bütün ortak projelerinin ve ortak güvenlik anlayışının sorgulanması demektir” diye konuştu.

Türkiye NATO'nun kritik bir üyesidir. Türkiye'nin müttefikliğini tartışmak NATO'yu tartışmaktır.

- NATO'nun F-35 maddesi yok, 5. maddesi var.

— Bütün NATO güvenliğine katkı sağlayacak F-35 Projesi açısından Türkiye'nin sorgulanması demek, NATO'nun bütün ortak projelerinin ve ortak güvenlik anlayışının sorgulanması demektir.

“Beklentimiz halkın demokratik taleplerinin yerine gelmesidir”

Sudan'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Ömer Çelik, “Hiçbir darbe hiçbir ülkeye ne barış getirdi, ne istikrar getirdi. Sudan dost ve kardeş bir ülkedir. Beklentimiz halkın demokratik taleplerinin yerine gelmesidir. Kısadan dönemde demokratik mekanizmaların çalıştırılarak bu gelişmelerin geride bırakılmasıdır” şeklinde konuştu.
Çelik ayrıca, Libya halkının geleceği için çatışmaların durması gerektiğinin altını çizdi.

Güncellenme Tarihi : 12.4.2019 21:55

İLGİLİ HABERLER