Ekonomi
  • 21.2.2022 21:49

AK Parti'den EYT açıklaması: Masaya yatırılacak

AK Parti Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, emeklilikte yaşa takılanlar meselesinin 5 adımlı bir program kapsamında ele alınacağını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki konuları değerlendirdi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu’nun kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen Akbaşoğlu, “Kendi taleplerinin sözlü ve yazılı olarak ilettiler. Bu konuyla ilgili detaylı görüşme yaptık. 5 adım atmak suretiyle bir süreç yönetimden bahsetmiştim. Bir asgari ücretle işe başlayacağız. Memur ve emeklilerin durumunu ele alacağız. Bunları hayata geçirdik. 3600 ek gösterge ile ilgili çalıma yapacağımı söylemiştim, görüşmeler başladı. Bu konunun kanunlaşacak yürürlüğe girdiğine şahit olacağız. Bu süreç yönetimi kendi sıralaması içerisinde devam ediyor. İnşallah 2022 yılı içerisinde nasıl bir sonuç oluşturduğunu göreceğiz. Çalışma Bakanlığı çalışmaları yürütmektedir” şeklinde konuştu.

"NET BİR ŞEKİLDE SORUYORUM"

6 liderin 28 Şubat tarihinde buluşmasına ilişkin Akbaşoğlu, “6 partinin teklifinin altının boş olduğunu net bir şekilde ortaya koyacak sorulardan kaçındıklarını söylüyoruz. Bir kez daha soruyorum açık ve net bir şekilde, 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' dediğiniz, eski sistemin allanıp pullanarak yeniymiş gibi öne sürdüğünüz teklifinizde, milletin ve devletin temsilcisi sıfatına haiz cumhurbaşkanını kim seçecek? Doğrudan halk mı seçecek, yoksa Parlamento mu seçecek? ‘Halk seçecek’ diyorsanız, 'milletimiz seçsin' diyorsanız, o zaman halk tarafından seçilen cumhurbaşkanının sizin tabirinizle 'salon cumhurbaşkanı' olmayacağı aşikar. Çift başlığının, başbakan ile cumhurbaşkanı arasındaki yetki anlaşmazlığının tekrar Türkiye’nin gündemine geleceği muhakkak. Öte yandan halktan bu yetkiyi alıp, 'Parlamento cumhurbaşkanını seçsin' teklifinde bulunuyorsanız, buna da milletimizin rıza göstermeyeceği, doğrudan seçme yetkisinin kendisinden alınmasına rıza göstermeyeceği muhakkak” diye konuştu.

"28 ŞUBAT'I ÜSTLENENLERDEN OLMASI MANİDAR"

Akbaşoğlu, Kemal Kılıçdaroığlu’nun "28 Şubat’ın mağduruyum" sözlerine ilişkin soruya, “Mağdur olduğunu ifade edenlerin, 28 Şubat’ı üstlenenlerden olması manidardır. Bu şekilde yaklaşımı kamuoyunun takdirine sunuyorum” şeklinde konuştu.

Akbaşoğlu, “Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile ilgili zaman zaman bu vazifeyi üstlendiği tezahür ediyor. 'Çık karşıma' beyanları o konudaki arzu ve istediğini ifade ediyor. 'Uluslararası karar mekanizmaları tarafından Millet İttifakı'nın adayı belirlenecektir' yaklaşımında olan CHP’nin beyanı, kendi aralarındaki çatışmayı ortaya koymakla beraber, adaylığı konusunda 10 kere yenildiği gibi 11. kez yenileceğini ifade etmek isterim” diye konuştu.
HDP Eş Genel Başkanı Sancar’ın "ortak adaya açığım" sözlerine Akbaşoğlu, “İttifakın merkezinde HDP bulunmakla birlikte, CHP, HDP’yi takip etmektedir. Diğer sağ partiler de CHP’yi takip etmekte, 6+1 ittifak var. Yedi partinin bir araya gelerek bir adayda birleşmesinin mahsurlu olduğunu, ama altısının aynı isme, HDP’nin farklı bir kulvarda bir ittifak kanalındaymış gibi aynı sime müştereken ‘evet’ demesini daha rantable, fazla oy almaya dönük yaklaşımla değerlendirilmesi neticesinde danışıklı dövüşün devam ettiğini ifade edebilirim” dedi

EYT AÇIKLAMASI

Akbaşoğlu, EYT ile ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda yeni düzenlemeler yapılması isteğini ortaya koyabilirler. 3600 ek gösterge ile ilgili çalışma grupları oluşturarak, kamu çalışanı ile ilgili söz verdiğimiz kadrolar ve bununla beraber hiyerarşik anlamda kendi içerisinde de adilane yaklaşımın belirlemenin konulacağını ifade ettik. Belediyelerde çalışanlara bütün sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konunu karar bağlandıktan sonra sıra EYT’li kardeşlerimizin durumunu masaya yatırmak, platform yetkililerle görüşmek suretiyle kamuoyuna ne yapacağımızı net bir şekilde ifade edeceğimizi paylaşmış olduk. Onlar da memnuniyetlerini ifade ettiler”

İŞTE EYT İÇİN MASADAKİ 5 FORMÜL

Birinci formül: 3600 günü dolduran kadın 50, erkek 55 yaşında emekli olabilir

Bu formülde 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 3600 günü doldurmaları halinde kadınlar için 50 erkeler için 55 yaşında emekli olabilecekleri bir seçenek göze çarpıyor.

İkinci formül: Kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin günü dolduran emekli olabilir

Burada yine 1999 öncesindeki Emeklilik şartları göz önüne alınacak. Kadınların 7200 prim günün erkelerin ise 9 bini prim gününü doldurarak emekli olabilmeleri öngörülüyor. Bu formülde yaş şartına bakılmayacak. 1999 öncesindeki emeklilik şartları gibi yaşa bakılmadan prim günü doldurularak emekli olunabilecek.

Üçüncü formül: Emekliliğe kalan süre için her yıl belli oranda kesinti ile emekli olunabilir

Bu maddede önemli bir detay bulunuyor. Bu artı çalışanın kabul etmesi gerekiyor. Kalan yılları için maaşından bir kesinti oranı belirlenecek. Ve bu sabit kesinti oranının da devlet tarafından belirlenmesi gerekiyor. Bu oranın önceden belirlenmesi ve çalışanın bunu kabul etmesi gerekiyor.

Dördüncü formül: Kanundaki yaşa kadar maaş kesintisi ile emekli olunabilir

Kişinin kabul etmesi halinde kanundaki yaşa kadar maaş kesintisi ile emekli olunabilecek. Kanundaki yaşı karşıladığı zaman maaşındaki kesinti sona ererek kişi hak ettiği emekli maaşını alacak.

Beşinci formül: 5 bin ile 9 bin 750 prim günün dolduran emekli olabilir

9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5975 prim günü dolduranlar yaş dikkate alınmadan emekli olabilecek.

Elde olan 5 seçeneğin de çok farklı sonuçları var. Bütün bu sonuçlar alışıyor. Henüz EYT için net bir karar verilmiş değil.

 

Güncellenme Tarihi : 21.2.2022 21:06

İLGİLİ HABERLER