
AK PARTİLİ VEKİLDEN PAPA'YA MEKTUP:İNSANLIK İSLAMA MUHTAÇTIR!..
ANKARA - AK Parti Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur, Papa 16. Benedict'e bir mektup göndererek, tüm İslam dünyasından açıkça özür dilemesi gerektiğini bildirdi. Cantimur, "Sizden beklenen, dinlerarası diyalog ve hoşgörü ortamının oluşmasına yardımcı olmanızdır" dedi.
Cantimur, mektubunda Papa'nın sözlerinin "iftira ve saldırı" niteliği taşıdığını belirterek, "Bu düşüncelerin Hıristiyan aleminin en yüksek dini otoritesi makamında olan zatınız tarafından dile getirilmiş olması, son derece düşündürücü ve kabul edilemezdir. Daha önce İslamiyet'e yönelik karikatür saldırısından daha kırıcı ve üzüntü verici olmuştur" ifadelerine yer verdi.
14. yüzyılda yaşamış Bizans İmparatoru II. Mihail Paleologos'un Hazreti Muhammed ile ilgili sözlerine katılmıyorsa, bunları neden söylediğini ve dünya barışına, hoşgörüsüne neden zarar verdiğini soran Cantimur, Papa'nın İslam aleminden özür dilemesi gerektiğini belirterek, "Bunu yapmadığınız takdirde her yerde ve her zaman tepkilerle karşı karşıya kalacaksınız.
Dini liderler, gerektiğinde yanlışlarını kabul etmeli ve insanlara her yerde örnek olmayı bilmelidir. İslam dini, sadece Hz. Muhammed'e yapılan hakaretleri değil, Hz. İsa, Hz. Musa ve diğer Peygamberlere yapılan hakaretleri de uygun bulmamaktadır. İnsanlık İslam'a muhtaçtır. İlk okunması gereken kitap Kur'an'dır. İlk tanınması gereken insan, alemlere rahmet Hz. Muhammed'dir. İslam dini merhamet dinidir. Müsamaha dinidir" dedi.
Bu konuyla ilgili Kur'an'dan ayetlerle örnekler veren Cantimur şunları kaydetti:
"Şahsınızın yakın bir tarihte ülkemizi ziyaret edeceği bilinmektedir. Bu ziyaret öncesinde mutlaka İslam aleminden özür dilemeniz gerekmektedir. Dinlerarası diyalogun sürdürülmesi ve geliştirilmesi evrensel barış ve hoşgörüyü de sağlayacaktır. İnsanlığın bu çağda en çok barış ve hoşgörüye ihtiyacı vardır. İnsanlar arasında din odaklı çatışmaların olmasından, insanların birbirlerine düşmanlık hisleri beslemelerinden ve hatta birbirlerini öldürmelerinden dini bir lider olarak mes'un olacaksınız. Kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama, kişiler arasında dil, din, ırk, inanç ve mezhep ayrımcılığı yapmak size yakışmıyor."
Cantimur, Papa'ya mektubunda İslam'da "cihat" kavramıyla ilgili olarak ise, "Siz İslam'daki cihat kavramını da yanlış anlatıyorsunuz. İslam'daki cihat, insanların inançlarını değiştirmek için değil, insanları kölelikten kurtarmak için verilen mücadeledir. İslam'daki cihat, milletlere karşı değil, zorbalara ve zalimlere karşı verilen mücadeledir.
İslamiyet'i sertlik yanlısı bir din olarak göstermek insaf dışı bir girişimdir. İlahi dine mensup milletleri birbirine düşman edecek eylemlerde bulunmak, insanlığa yapılabilecek en büyük kötülüktür. Sizden beklenen dinlerarası diyalog ve hoşgörü ortamının oluşmasına yardımcı olmanızdır. Dini olarak saygınlığınızın devam etmesi açısından insanlığın barış ve huzur içinde yaşamasına katkı sağlamanız açısından bu tepkilere kayıtsız kalamazsınız.
Yaptığınız bu yanlıştan dolayı İslam aleminden özür dilemek niçin size zor geliyor? Özür dilemediğiniz takdirde insanlık alemi sizi affetmeyecek, saygınlığınız kalmayacak, bu mesuliyetiniz sizi Allah'a ve insanlığa karşı sorumlu kılacaktır" açıklamasında bulundu.