
AKADEMİK ALANDA 'KADIN' TARTIŞMASI...
Harvard Üniversitesi Rektörü Prof. Lawrence Summers’ın, doğuştan gelen farklılığın, kadınların niçin bilim ve matematik dallarında erkeklerden daha az başarılı olduklarını ortaya koyduğunu savunması, kadın gruplar ile kadın akademisyenleri ayağa kaldırdı.
Prof. Summers eleştiriler üzerine kendini savunurken, ‘Sözlerimin sonuna kadar arkasındayım. Ancak yanlış anlamalar var. Bu yüzden üzgünüm’ demekle yetindi.
ESKİ Başkan Bill Clinton döneminin sonuna doğru, bir ara Hazine Bakanlığı da yapan Harvard Üniversite Rektörü Prof. Lawrence Summers, ekonomi ile ilgili bir konferansta yaptığı konuşmada, sosyal konumun etkilerine değinirken, akademik yaşamda üst konumlara çıkmanın uzun bir çalışma gerektirdiğini ve çocuk sahibi çok az kadının bunu yapmaya istekli olduğunu söyledi. İkinci bir faktör olarak da lisedeki matematik sınavlarında kızların ortalama notlar alırken, erkek öğrencilerin ya çok yüksek ya da çok düşük notlar almasını örnek gösteren Prof. Summers, ‘Erkek öğrenciler, kız öğrencileri bilim ve matematik dallarında hep geride bırakıyor. Bunun nedeninin, sosyolojik olmaktan çok, genetik farklılıktan oluştuğunu düşünüyorum’ dedi.
BABA KAMYON - ANNE KAMYON
Konuşmasını bir örnekle güçlendirmek isteyen Prof. Summers, bir gün kızına iki tane oyuncak kamyon verdiğini, kızının bunlara bebek gibi davrandığını ve birine ‘baba kamyon’, diğerine de ‘anne kamyon’ adını taktığını anlattı.
Üniversitede, siyah görevlilerle de sorun yaşadığı belirtilen Prof. Summers ayrıca, daha az sayıda bilimkadınının üniversitelerde görev almalarında, cinsiyet ayrımcılığının herhangi bir rol oynamadığını da savundu.
Prof. Summers’ın, ABD’nin çeşitli kentlerinden 50 ekonomistin katıldığı konferansta yaptığı yorumlar, konferansa katılan kadın akademisyenlerle feminist grupların sert tepkilerine yol açtı.
Prof. Summers’ı kınayanlar kervanına, Ulusal Bilim Kurumu’nun eski müdür yardımcısı Anne Petersen, Bilimde Kadın Derneği eski müdürlerinden Catherine Didion, Oklahoma Üniversitesi Kimya Profesörü Donna Nelson ve feminist yazar Sheila Tobias da katıldı.
Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörlerinden Richard Freeman, tartışmayı alevlendirmekte son derece yetenekli biri olarak nitelendirdiği rektör Summers’a, ‘Biyolojik yapıdan dolayı, erkekler uzun, kadınlar kısa boyludur. Summers’ın sınav notlarında işaret ettiği farkllılık da belki biyolojiktir’ sözleriyle destek verdi.
Prof. Dr. Ayşe Soysal
(Boğaziçi Üniversitesi Rektörü)
Hem kadın hem matematikçi
Ben bunun tersini düşünüyorum. Çünkü, hem kadın, hem de matematikçiyim. Kariyerim de var. Aslında bunu gelişim psikologları tartışmalı.
Prof. Dr. Necla Arat (İ.Ü. Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı)
Sorun yaşamadım
1989’dan bu yana merkezin başkanlığını yapıyorum. Ayrıca Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı yüksek linas programı Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanıyım. Felsefe bölümünde Sistemetik Felsefe Başkanıyım. Çalışırken üç çocuk büyüttüm. Hepsi de iyi eğitim aldılar. Sorun yaşamadık.
Hürriyet
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 10:55