Dünya
  • 2.7.2022 14:12

Akdeniz de ısındı..İsrail Rus hava savunma sistemini aşıp Tartus'u vurdu!..

İsrail Rusya'ya meydan okudu! Deniz üssünün bulunduğu şehir vuruldu

İsrail jetlerinden fırlatılan füzeler bu sabah 06.30 sularında hava savunma sistemlerini aştı, Ukrayna'daki savaşı takip eden dünyanın gözü bir anda Akdeniz'e döndü.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde iki hafta önce yayımlanan 'ABD İsrail saldırılarını gizlice inceledi' başlıklı haber, iki müttefikin neredeyse beş yıldır hava saldırılarını koordine ettiğini bildiriyordu.

Wall Street Journal, Beşar Esad'ın yanında saf tutan Rusya'ya rağmen gerçekleşen saldırıların perde arkasını araladı. Habere göre, bugüne kadar yüzlercesi gerçekleşen hava saldırılarının çoğu ABD Merkez Komutanlığı ve Pentagon tarafından gözden geçirilip onaylandı.

ABD ve İsrail arasındaki resmi işbirliğinin daha önce bildirilmediğini ve gizlilik içinde kaldığını yazan Wall Street Journal'a göre, söz konusu koordinasyon Washington'ın İran'a karşı yürütülen gölge savaşında yer almadan Tel Aviv'i nasıl desteklediğini gösteriyordu.

Akdeniz kıyısındaki Hımeymim üssüne yerleşen Rus ordusuyla bir sürtüşmeden kaçınmak isteyen İsrail, üs çevresinde gerçekleştirdiği saldırıları bildirmek için özel bir hat kullandı.

2021 sona ererken Rusların Suriye'deki hava üssü Hımeymim'in bulunduğu Lazkiye'yi vuran İsrail, bu sabah ise Rusların deniz üssünün bulunduğu Tartus'a hava saldırıları düzenledi.

Şam rejimi, Tartus'a Akdeniz üstünden çok sayıda füzenin ateşlendiğini bildiriyor. Suriye resmi ajansı SANA, saldırının sabah 06.30'da gerçekleştiğini duyurdu.

Suriye Savunma Bakanlığı, hasara yol açan hava saldırılarında iki kişinin yaralandığını belirtiyor.

İsrail ordusu ise beklendiği gibi yine saldırılara ilişkin yorum yapmayı reddetti. İsrail jetlerinin Tartus'u vurması, 1 Kasım'da erken seçime gidecek ülkede Yair Lapid'in geçici başbakanlığında gerçekleşen ilk saldırı niteliğini taşıyor.

49 YIL BEDELSİZ RUSYA'DA

Halihazırda Ukrayna'yı işgal etmekle meşgul Rusya lideri Vladimir Putin, iç savaşta Beşar Esad'ın yanında saf tutmanın karşılığı olarak Akdeniz kıyısındaki Tartus'ta yer alan deniz üssüne yerleşti.

Moskova ve Şam arasındaki anlaşmaya göre, Rus donanması 49 yıl boyunca Tartus'taki üssü bedelsiz olarak kullanacak, üste görevli Rus askerleri Suriye mahkemelerinde yargılanamayacaktı.

Rus ordusunun Tartus'taki üsse S-300'ler de dahil olmak üzere füze savunma sistemleri konuşlandırdığı biliniyor.

'SAVAŞLAR İÇİNDEKİ SAVAŞ'

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi ise, son bir ayda Tel Aviv'e yönelik çok sayıda hava saldırısı suçlaması olduğunu hatırlatıyor. Başkent Şam yakınlarındaki bir silah fabrikasının vurulduğu saldırı, birkaç gün önce gerçekleşti.

İran'ın İsrail'e saldırı gücünü eksiltmeyi amaçlayan Tel Aviv yönetimi, söz konusu hava saldırılarını 'savaşlar içindeki savaş' olarak tanımlıyor.

Aralık 2021'de İsrail jetlerinin Lazkiye'ye çok sayıda füze ateşlemesi, dünya çapında yankı bulmuştu. Lazkiye limanındaki konteyner bölümü vurulurken, arka arkaya patlamaların yaşandı ve alevlerin gökyüzüne yükselmişti.

TARTUS'TAN BİLE DUYULDU

İngiltere'nin başkenti Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, savaşın başlamasından bu yana tesise yapılan ilk saldırının bir dizi patlamayı tetiklediğini bildirmişti. Şiddetli patlamalar Lazkiye'ye 70 kilometre uzaklıktaki Tartus'tan bile duyulmuştu.

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi ise, jetlerin bombardımana tuttuğu Lazkiye'nin Rusya'nın Suriye'deki kalesi olduğunu, Akdeniz kıyısındaki kentin hemen yanında Hımeymim Hava Üssü'nün yer aldığını vurgulamıştı.

Jerusalem Post ayrıca, 2018 yılında İsrail füzelerini düşürmek için harekete geçen Suriye hava savunma sistemlerinin bir Rus savaş uçağını Lazkiye yakınlarında vurduğunu ve 14 Rus askerinin öldüğünü hatırlatmıştı. Moskova, söz konusu olayda Tel Aviv'i suçlamıştı.

Güncellenme Tarihi : 2.7.2022 14:21

İLGİLİ HABERLER