Dünya
  • 31.5.2020 09:30

Amerika'da yangın büyüyor!.. 16 eyalette 25 şehir sokağa çıkma yasağı

Protestolar ABD genelinde Pazar sabahının erken saatlerine kadar devam ederken, 16 eyalette en az 25 şehir sokağa çıkma yasağı uyguladı. Ulusal Muhafızlar yaklaşık bir düzine eyalette ve Columbia Bölgesi'nde de aktif hale getirildi.Alevler Beyaz Saray'ın kapısında! Trump orduya emri verdi
ABD'de protesto alevi günlerdir sürüyor! 25 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi



ABD’de şiddetin dozu artıyor. George Floyd adlı siyahinin Minneapolis’te polis şiddeti sonucu ölmesiyle başlayan gerilim ABD Başkanı Trump’ın ikametgâhı Beyaz Saray’ın önüne kadar sıçradı. Trump, orduya teyakkuza geçme emri verdi.Ülkenin dört bir yanında kundaklama ve yağma devam ederken siyahi aktivist Tamika Mallory’nin “Yağmacı olan sizlersiniz. Yağmacılığı ve şiddeti sizden öğrendik. İnsanlarımızı öldüren polisleri tutuklayın” çağrısı büyük ses getirdi. 


ABD önceki gün en zor gecelerinden birini yaşarken, George Floyd’un polis şiddetine kurban gitmesini protesto etmek için birçok ünlü isim Minneapolis’te bir araya geldi.



Aralarında eski NBA oyuncusu Stephen Jackson ve aktör Jamie Foxx’un da bulunduğu tanınmış isimler basın açıklaması yaptı. Konuşmalar sırasında siyahi aktivist Tamika Mallory’nin çıkışı ise büyük ses getirdi.Mallory, sosyal medyada viral olan konuşmasında, “Gençler karşılık veriyorlar, öfkeliler. Yağmacılığı ve şiddeti sizden öğrendik. İnsanlarımızı öldüren tüm polisleri tutuklayın” diyerek yetkililere seslendi.
 

‘YAĞMACI SİZSİNİZ’

Silah karşıtı, siyahi hakları savunucusu, feminist-aktivist Mallory, binlerce paylaşım alan konuşmasını şöyle sürdürdü:Bunu durdurmanın kolay bir yolu var. Polisleri tutuklayın ve onlara suçlama yöneltin. Sadece Minneapolis’tekileri değil, insanlarımızı öldüren Amerika’nın her yerindeki tüm polisleri suçlayın. Bize yağmalamaktan bahsetmeyin."

"Yağmacı olan sizlersiniz. Amerika siyah insanları yağmaladı. Buraya ilk geldiklerinde yerlileri yağmaladılar. Yağmacılık sizin yaptığınız bir şey ve biz de sizden öğrendik. Şiddeti sizden öğrendik.”

BİR POLİS ÖLDÜ

Floyd protestoları ABD’nin diğer eyaletlerine de yayılırken, göstericiler ve polis arasındaki şiddet arttı.Floyd’un öldüğü ve olayların ilk başladığı Minneapolis’te sokağa çıkma yasağı getirildi. California’nın Oakland kentindeki gösterilerde yaklaşık 7.500 kişi sokağa döküldü.Yağmacılık olaylarının da kaydedildiği gösterilerde, hükümet binalarını korumakla görevli ve Federal Koruma Hizmetleri’ne bağlı iki polis memuru silahla vuruldu. Polislerden biri yaşamını yitirdi.

TRUMP’TAN ORDUYA ÇAĞRI

Yağmacılar, binayı savunmaya gelen polislerle çatıştı. Brooklyn’deki gösterilerde de New York Polis Merkezi kuşatıldı. ABD Başkanı Donald Trump olayları bastırmak için orduya teyakkuza geçme emri verdi.ABD Başkanı Donald Trump olayları bastırmak için orduya teyakkuza geçme emri verdi. En son 1992 yılında, Los Angeles’ta 19 yaşındaki bir göstericinin ölümünün ardından Amerikan ordusu ülkedeki toplumsal bir olaya müdahale etmişti.

BEYAZ SARAY ALARMDA

Olaylar başkent Washington’a da sıçradı. Cuma gecesi göstericiler, Trump’ın yaşadığı Beyaz Saray çevresinde toplanarak dış duvarlara tırmanmaya çalıştı, bayrakları yaktı.Trump’ı korumakla yükümlü gizli servis elemanları göstericileri kontrol etmeye çalıştı. Dün tweet atan Trump, “Gizli servis, dün gece Beyaz Saray’da harika bir iş çıkardı.Kendimi daha güvende hissedemezdim. ‘Protestoculara’ istedikleri kadar bağırmaları için izin verdiler. Ancak kim ileri gider ve çizgiyi aşarsa, hemen sertçe yatıştırırlar.

O POLİSİ EŞİ BOŞUYOR

16 eyalette en az 25 şehir sokağa çıkma yasağı uyguladı.

KALİFORNİYA
Beverly Tepeleri
Los Angeles
COLORADO
Denver
FLORİDA
Miami
GÜRCİSTAN
Atlanta
ILLINOIS
Chicago
KENTUCKY
Louisville
MİNNESOTA
Minneapolis
Aziz Paul
NEW YORK
Rochester
OHİO
Cincinnati
Cleveland
Columbus
Dayton
Toledo
OREGON
Eugene
Portland
PENSİLVANYA
Philadelphia
Pittsburgh
GÜNEY CAROLİNA
Charleston
Columbia
TENNESSEE
Nashville
UTAH
Seatlake city
WASHINGTON
Seattle
WİSCONSİN

Milwaukee

Güncellenme Tarihi : 31.5.2020 09:45

İLGİLİ HABERLER