Ekonomi
  • 27.8.2008 03:07

ANADOLU'YA FABRİKA GÖÇÜ BAŞLATILACAK!..

Türkiye’nin batısındaki tekstil ve konfeksiyon fabrikaları Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya taşınacak. Devlet, göç edenlere fabrika yeri verip taşıma giderlerini karşılayacak. Doğuda çalışan işçi daha az vergi ödeyecek.
Ucuz Çin malları karşısında adeta can çekişen tekstil ve konfeksiyon sektörü yeniden ayağa kaldırılacak. Devlet Bakanı Nazım Ekren’in koordinasyonunda önceki gün yapılan ve Sanayi Bakanlığıínın üzerinde çalıştığı “tekstil ve konfeksiyon strateji belgesi” büyük ölçüde tamamlandı.
Sektör temsilcilerinden gelen taleplerle Türkiyeínin yatırım ve büyüme stratejisi ekseninde hazırlanan belge, önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın incelemesine sunulacak. Bunun ardından da önümüzdeki günlerde Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanacak.
TEKNİK TEKSTİLE TEŞVİK VAR
İşte tüketicilerin yanı sıra milyonlarca çalışanı ve binlerce sektör temsilcisini yakından ilgilendirecek yeni stratejiler: n Geneleksel dokuma ve örme gibi alanlarda ilave kapasite artırıcı yatırımlarla komple yeni yatırımlara teşvik verilmeyecek. Sektör mevcut haliyle kapasite artırılmadan revizyona tabi tutulacak. Teknolojik yenilikler yapılarak ayakta kalmaları sağlanacak.
Geleneksel ürünler yerine teknik tekstil denilen, ileri teknoloji içerikli, görünmeyen, renk değiştirebilen, sıcak veya soğuktan etkilenmeyen, radyasyon geçirmeyen kumaş gibi tekstil ürünlerinin üretilmesi teşvik edilecek. Bu üretimi yapanlar bölgesel, sektörel ve proje bazlı genel teşviklerden yararlandırılacak.
GELİR VERGİSİ DÜŞECEK
Başta İstanbul olmak üzere batı, orta ve güney illerimizdeki konfeksiyon fabrikaları doğu ve güneydoğu illerine taşınacak. Bu sayede üretim maliyetleri düşecek. Fabrika taşıma masraflarının bir bölümünü devlet karşılayacak.
Ayrıca istihdam edilen işçilerin Gelir Vergisi oranı düşürülerek göç teşvik edilecek. Haksız rekabeti önlemek için, istihdam gibi yatırım ve üretime dönük tüm teşvikler hem göç eden hem de o bölgelerdeki mevcut tesislerle yeni kurulacak işletmelere de uygulanacak.
Göç teşvikleri tekstil sektörüne de açık olacak. Ancak nitelikli eleman bulunamayacağı, mevcut personelin de ucuza gitmeyeceği düşüncesiyle bu sektörün göç etmeyeceği düşünülüyor.
iTHAL MALLARIN FiYATI ARTACAK
Yeni sistemle ucuz tekstil ve konfeksiyon ithalatının önü kesilmeye çalışılacak. Bu amaçla uluslararası ticaret kuralları çerçevesinde gümrük denetim ve kontrol mekanizmalarıyla standardizasyon kuralları daha sık uygulanacak. İhtisas gümrüklerine geçilecek. Referans fiyat sistemi etkinleşecek.
Böylece yurtdışından dampingli gelen mallara normal piyasa fiyatı üzerinden KDV ve diğer vergilerin uygulanması sağlanacak. Kumaş fiyatına iplik ithalatı yapılamayacak. İthalata yönelik önlemler üreticiyi rahatlatırken tüketiciyi olumsuz etkileyecek. Yetkililer, bu fiyatları yüzde 15 artıracak.
BiRBiRiNi VURUYOR
Strateji belgesine ilişkin bilgi veren yetkililer, sektörde alınacak önlemlerin etki ve tepkilerinin çok karmaşık olduğunu, bu nedenle sorunun çözümünün çok uzun sürdüğünü söylediler. Sektörde faaliyet gösteren iplikçinin, kumaşçının, boya ve örmeci ile konfeksiyoncunun birbirinden çok farklı problem ve çözüm önerileri olduğuna işaret eden yetkililer, ìİihracatçı hazır kumaş ithaline destek istiyor, kumaş üreticisi ithalatın engellenmesini istiyor. Kumaşçı iplik ithalatını isterken iplikçi ithalata tepki gösteriyor. Birinin işine yarayan önlem diğerini zora sokuyor” dediler. (bugün)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:46

İLGİLİ HABERLER