Gündem
  • 22.5.2004 01:04

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ İMZALAYAN SEZER, HÜKÜMETİ NASIL TERS KÖŞE YAPTI ?

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Anayasa değişikliğini onaylaması ile Genelkurmay Başkanlığı'nın YÖK'te temsilci bulundurmasına son verildi. Ancak Meclis'ten geçen YÖK yasası, askeri temsilci bulunmasını öngörüyor. Onay için Çankaya'ya gönderilen YÖK yasası, Sezer'in değişiklik paketini onaylamasıyla Anayasa'ya aykırı hale geldi. Bu durum, Sezer'e YÖK yasasını iki kez veto etme imkanı sağlıyor.

Hükümetin jet hızıyla TBMM’den geçirdiği YÖK’le ilgili düzenlemede, Genelkurmay temsilcisi bulunmasına yer verilmesi iktidarı zora soktu.

 

Anayasa değişikliğinde YÖK’te Genelkurmay temsilcisi bulunmasına son vermesi, Cumhurbaşkanı Sezer’e, YÖK yasasını 2 kez veto imkanı veriyor.

 

TBMM’nin AKP’li Anayasa Komisyonu Başkanı, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu da hükümeti bekleyen bu hukuk açmazını Hürriyet'e itiraf etmişti.

 

Bu durumda Cumhurbaşkanı’na 2’nci kez veto hakkı doğacağını belirten Kuzu, kendisinin de baştan uyarıda bulunduğunu söyledi. Kuzu, şöyle dedi:

 

"FİKRİM FARKLIYDI"

 

"YÖK tasarısı Meclis’e ilk geldiğinde benim şahsi fikrim farklıydı. Ben, tasarıyı aramızda görüşürken Genelkurmay temsilcisiyle ilgili hükmü yasaya hiç koymamak taraftarıydım. Tasarıyı hem kendi aramızda, hem de CHP’li hukukçu arkadaşlarla görüştüğümüzde bu görüşümü ilettim.

 

"TAKTİK SAVAŞI YAPAMAZDIK"

 

Ancak, biz bu görüşmeleri yaptığımız sırada YÖK’te Genelkurmay temsilcisi bulunmasını öngören Anayasa değişikliği yürürlükte olduğu için haklı olarak bana bu durumda şüpheli bir yasa çıkarmış olacağımızı söylediler.

 

Aslında bu doğruydu. Biz açık açık Anayasaya aykırı bir düzenleme yapamazdık. Sonuçta biz doğrusunu yaptık. Çünkü bu tümüyle bizim dışımızda bir olay ve biz de bu konuda taktik savaşı yapacak değildik."

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:15

İLGİLİ HABERLER