
Anayasa değişiklik teklifinin 12’inci maddesi kabul edildi
Anayasa değişiklik teklifinin 12’inci maddesi 344 oyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Anayasa değişiklik teklifinin 12’inci maddesi kabul edildi. Cumhurbaşkanına OHAL yetkisi veren 12’nci madde 344 oyla kabul edilirken, 133 ret oyu kullanıldı.
Genel Kurul'da, teklifin 12. maddesinin gizli oylamasına 482 milletvekili katıldı. Oylamada 344 kabul, 133 ret oyu kullanıldı, 2 oy boş, 3 oy geçersiz çıktı.
Teklifin 12. maddesine göre, cumhurbaşkanı; tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek.
HAL süresi, 6 ayı geçmeyecek.
Olağanüstü hal ilanı kararı verildiği gün Resmi Gazete'de yayımlanacak ve aynı gün TBMM'nin onayına sunulacak. TBMM tatildeyse derhal toplantıya çağrılacak; Meclis, gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya olağanüstü hali kaldırabilecek. Cumhurbaşkanının talebiyle TBMM her defasında 4 ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilecek. Savaş hallerinde bu 4 aylık süre aranmayacak.
SINIRLAMALARA TABİ OLMAYACAK
© AA/ EMRAH YORULMAZ OHAL 3 ay daha uzatıldı Olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile Anayasanın 15. maddesindeki ilkeler doğrultusunda, temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya geçici olarak durdurulacağı, hangi hükümlerin uygulanacağı ve işlemlerin nasıl yürütüleceği kanunla düzenlenecek. Olağanüstü hallerde çıkarılabilecek Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, olağan dönem kararnamelerinin tabi olduğu sınırlamalara bağlı olmayacak. Cumhurbaşkanı, olağanüstü hallerde, bu halin gerekli kıldığı konularda temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile siyasi haklar ve ödevlere yönelik sınırlamalara da tabi olmaksızın, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Bu kararnameler Resmi Gazete'de yayımlanacak, aynı gün Meclis onayına sunulacak. Savaş ve mücbir sebeplerle TBMM'nin toplanamaması hariç olmak üzere; olağanüstü hal sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri 3 ay içinde TBMM'de görüşülüp karara bağlanacak. Aksi halde olağanüstü hallerde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kendiliğinden yürürlükten kalkacak.
İlk 11 madde kabul edilmişti
* İlk madde için 484 oy kullanılırken, 347 vekil kabul, 132 vekil ret, iki vekil çekimser, iki vekil boş, bir vekil de geçersiz oy kullanmıştı.
Yargıyla ilgili ilk maddede yargının ‘bağımsızlık’ ilkesine ‘tarafsız’ ibaresi de eklenerek “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” denmişti.
* TBMM’deki anayasa teklifinin milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkartacak ikinci maddesi ise 343 oyla kabul edilmişti. Oylamada 133 ret, bir çekimser, iki boş ve bir geçersiz oy çıkmış tı.
* Üçüncü madde 485 vekilden 341’inin kabul 139’unun ret, üç vekilin boş, iki vekilin de geçersiz oyuyla kabul edilmişti. İlgili madde, seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngörüyordu.
* Dördüncü madde 343 kabul, 139 ret, iki boş ve iki geçersiz oyla kabul edilmişti. İlgili madde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin aynı anda ve beş yılda bir yapılmasını içeriyor.
* Beşinci madde oylamasına CHP’li vekiller katılmazken, oylamada 354 oy kullanılmıştı. İlgili madde 343 kabul, yedi ret, üç boş, bir geçersiz oyla kabul edilmişti.
Beşinci madde, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir” ifadelerini içeriyor.
* Teklifin altıncı maddesi 343 kabul, 137 ret, iki çekimser ve bir boş oyla meclisten geçmişti. Altıncı madde, yasamanın yürütmeyi denetlemesi ile Bakanlar Kurulu’na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi, yasamanın görev ve yetkileri arasından çıkarılmasını öngörüyor.
* Yedinci madde için 482 milletvekili oy kullanırken, teklif 340 kabul, 136 ret, dört boş, iki geçersiz oyla kabul edilmişti.
İlgili madde cumhurbaşkanı seçilme kriterlerini ve görev süresini düzenliyor. Buna göre cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek, görev süresi beşer yıldan en fazla 10 yıl olabilecek. Cumhurbaşkanı, partili olabilecek.
* Sekizinci madde 340 kabul, 135 ret oyuyla geçti. Oylamaya 481 milletvekili katılmişti. Beş boş, bir de geçersiz oy çıkmıştı.
Sekizinci madde, cumhurbaşkanına ‘devlet başkanı’ sıfatı getirerek yürütme yetkisi verecek. Anayasanın ‘cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine’ ilişkin maddeyle, cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi, bakanlar kurulunu atama ve görevden alma, milli güvenlik politikalarını belirleme gibi yetkiler verilecek.
* Dokuzuncu madde 343 kabul, 137 ret oyuyla kabul edildi. 485 vekilin katıldığı oylamada iki geçersiz, üç boş oy kullanıldı.
İlgili madde, cumhurbaşkanının yargılanması ve Yüce Divan’a sevki konularını içeriyor. Buna göre Meclis üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla cumhurbaşkanının Yüce Divana sevkine ilişkin karar alınabilir.
* 10’uncu madde için 483 oy kullanılırken, ilgili madde 343 kabul, 135 ret, üç boş, iki geçersiz oyla kabul edilmişti.
İlgili maddeye göre cumhurbaşkanı, seçilmesinin ardından cumhurbaşkanı yardımcısı ya da yardımcılarının yanısıra bakanları da atayabilecek. Makamın boşalması halinde 45 gün içerisinde seçim yapılacak. Genel seçime bir yıl veya daha az bir süre kalmışsa, Meclis seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle birlikte yenilenecek.
* ‘TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesini’ düzenleyen 11’inci madde 341 kabul, 134 ret, bir çekimser, beş boş, iki geçersiz oyla kabul edilmişti.
İlgili maddeye göre Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
Ne olmuştu
‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle 29 Aralık 2016’da geçmişti. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifi 9 Ocak’ta Meclis’te görüşülmeye başlamıştı.
Gün boyu milletvekillerinin hararetli tartışmaları sürerken, gece saatlerinde Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesine geçilmesi oylanmış, 480 milletvekilinden 338’i kabul oyu kullanırken teklifin görüşmelerine geçilmişti.
Teklifin görüşülmesine 134 milletvekili ret oyu verirken iki milletvekili çekimser, beş milletvekili boş, bir milletvekili de geçersiz oy kullanmış, HDP’li vekiller oylamaya katılmamıştı.
Güncellenme Tarihi : 14.1.2017 20:53