Gündem
  • 29.7.2009 09:52

ANKARA'YA ÖZEL YETKİLİ YENİ MAHKEME

HSYK, Ankara'da özel yetkili yeni bir mahkeme kurulmasını kararlaştırdı. Ergenekon'dan dosyası ayrılan emekli komutanlarla ilgili darbe iddialarının bu mahkemede görülebileceği belirtiliyor.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ankara'da özel yetkili yeni bir ağır ceza mahkemesi kurulmasına karar verdi. Kurulacak Ankara 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin, halen var olan özel yetkili Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'yle birlikte 'darbe yargılaması' yapabileceği kaydedildi.

Yargı kulislerinde konuşulanlara göre, darbe yargılamasının Ankara'da yapılmasına yönelik adımlar daha 2'nci Ergenekon iddianamesi aşamasında atılmaya başlandı.

PAŞALARIN TEFRİK KARARI

Ergenekon savcıları 2'nci Ergenekon iddianamesini hazırlarken bir tefrik (ayırma) kararı vermişti. Kararda "şüpheliler" eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'ti. İstanbul Başsavcılığı bu kararda "Yalman, Örnek ve Fırtına'nın görev yaptıkları dönemde askeri müdahaleye zemin hazırlama yönünde diğer şüphelilerle birlikte hazırlanan plan ve eylemlere iştirak ettiklerini" belirtmiş ve şöyle dediği öne sürülmüştü:

"Soruşturmada gelinen bu aşamada, Ergenekon örgütü ile irtibatı tespit edilemeyen 2003-2004 yılı Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın görev yaptıkları dönemde Ergenekon örgütü yöneticileri ile birlikte iştirak ettikleri eylemler ile ilgili evrak tefrik edilmiştir." Bu karar, İstanbul Başsavcılığı'nın darbe davasını açmak için "suç yeri" bakımından görevli olmadığı, soruşturma ve gerekirse davanın Ankara'da açılabileceği şeklinde yorumlanmıştı.

"ANTİ DARBE YASASI İÇİN"

Bu dosya rafta beklerken bu kez "darbe davası"nın açılmasına olanak sağlayan ikinci adım Ankara'da atıldı. Meclis, asker kişilerin devlete ve hükümete karşı suçlardan da özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmalarına olanak tanıyan "anti-darbe yasası"nı kabul etti. Halen Anayasa Mahkemesi'nde 'aykırılık' iddiasıyla bekleyen yasa, rütbe ayrımı yapılmaksızın asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmalarını öngörüyor.

HSYK, yeni mahkemeye atamaları, eylül-ekim aylarındaki güz kararnamesiyle yapmayı planlıyor. Bu durumda Ergenekon soruşturması sırasında tefrik edilen "paşalar soruşturması'nın" suç yeri Ankara olduğu gerekçesiyle, başkente gönderilmesinin önünde yasal ve fiili engel kalmayacak.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:02

İLGİLİ HABERLER