Ekonomi
  • 17.3.2010 14:02

ARAÇLARIN %75'İNİN KASKOSU YOK

TÜİK verilerine göre de, 2009 yılı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı yaklaşık 14,5 milyon taşıt var. 20 yaş üzeri Türkiye nüfusu ise yaklaşık 47,5 milyon. Traktör gibi trafikte çok yer almayan özel amaçlı taşıtlar bu gruptan çıkarılırsa Türkiye'de her dört kişiden biri araç sahipliği nedeniyle risk altında.

Türkiye'de motorlu taşıtlara yönelik sigortalarda en önemli grubu "zorunlu trafik sigortası" ve "kasko" oluşturuyor. Kanunen zorunlu olduğu ve eksikliğinin tespiti halinde aracın trafikten çekilmesi ile sonuçlandığından dolayı, zorunlu trafik sigortası yaptırmış olanların sayısı kasko yaptıranlara göre oldukça fazla. Ancak bu durum araç sahibinin sadece maddi riskini bir miktar azaltabiliyor.

Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, her dört araçtan yalnızca birinin kaskosu bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin (TSRSB) hazırladığı geçici sektör verilerini kasko açısından incelediğimizde ve 2009 yılı sonu itibariyle otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet ve motosiklet gibi trafikte sıklıkla bulunan araçlar için kesilen kasko poliçe adetlerini baz aldığımızda, ülkemizde yaklaşık olarak her dört araçtan sadece birinin kaskosu bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu oran toplam araçların yarısına yakınını oluşturan otomobillerde yüzde 30, minibüslerde yüzde 25, otobüslerde yüzde 34, kamyonetlerde yüzde 36, kamyonlarda ise yüzde 38 civarında.

Motosikletlerde ise bu oran yüzde 1'in de altında. Bizim hesaplamalarımıza göre bu gruptaki araç sahiplerinin -her kişinin tek bir araca sahip olduğu varsayımıyla- ortalama yüzde 75'inin herhangi bir kaza anında hem maddi hem de bedeni olarak karşılaşabileceği zararlarını güvence altına almamış olduğunu görüyoruz. Bu da ülkemizde yaklaşık olarak 9,5 milyon kişi demek. 2009 sonu itibariyle zorunlu trafik sigortası verilerini incelediğimizde ise trafiğe kayıtlı yaklaşık 545 bin otomobilin, 66 bin minibüsün, 43 bin otobüsün, 266 bin kamyonetin, 157 bin kamyonun ve 1,57 milyon motosikletin zorunlu trafik sigortası bulunmuyor."

Sungurlu, insanların genellikle "benim başıma gelmez" diye düşündüğüne ve sigortanın öneminin ancak kaza anında fark edildiğine dikkat çekerek, "Araç sahiplerinin Türkiye'deki araç kullanma maliyetlerinin motorlu taşıt vergisi ve akaryakıta uygulanan vergiler gibi sebeplerle yüksek olması da isteğe bağlı bir sigorta türü olan kaskonun geri planda kalmasına neden oluyor. Ancak sigorta şirketlerinin çok çeşitli teminatları kombine ederek farklı fiyat seçenekleri ile hazırladığı kasko poliçeleri bulunuyor.

Enuygun.com olarak araç sahiplerinin ilgili şirketlerin kasko ürünlerini incelemelerini, asgari teminatlı da olsa bütçelerine uygun bir kasko poliçesi satın alarak risklerini azaltmalarını tavsiye ediyoruz. Biz de Enuygun.com olarak sunduğumuz karşılaştırma hizmetleriyle kullanıcılarımızın zamandan ve paradan tasarruf etmelerini sağlıyoruz" dedi.

Enuygun.com üzerinde araştırılan ortalama kasko priminin 815 TL olduğunu belirten Sungurlu, kasko incelemelerinin yüzde 30'unun Türkiye'deki araçların yüzde 19'unun bulunduğu İstanbul'dan, incelemelerin yüzde 12'sinin ise toplam araçların yüzde 8,5'unun bulunduğu Ankara'dan yapıldığını belirtti. Sungurlu, Anadolu'daki diğer şehirlerde kasko oranının büyük şehirlere göre çok daha düşük olduğunu bu sayıların da gösterdiğini ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:38

İLGİLİ HABERLER