Dünya
  • 30.6.2007 01:32

ARAP ÜLKELERİ, BLAİR'DAN ÜMİTSİZ!..

ANKARA - İngiltere'de başbakanlık görevini Gordon Brown'a devreden Tony Blair'in Orta Doğu Dörtlüsünün başına atanması, Arap ülkeleri tarafından hoş karşılanmadı.
Arap ülkeleri, Orta Doğu'ya barış getirme çabalarına katkıda bulunmak için ABD, AB, Rusya ve BM'nin katılımıyla oluşturulan dörtlünün başına getirilen Blair'in, sevilmemesi ve İsrail ile ABD'ye yakın olması nedeniyle başarılı olma ihtimalinin az olduğu görüşünde birleşti.
Irak savaşına destek vermesi, geçen yıl Lübnan'daki savaşta ateşkese karşı olması ve İsrail-Filistin sorununun çözümü çerçevesinde taahhütlerini yerine getirmemesi yüzünden de Blair'in yeni görevine kuşkuyla bakanlar arasında, aşırı dincilerin yanı sıra ABD ile İngiltere'ye dostça yaklaşan Arap ülkeleri de bulunuyor. Aralarında tek memnun taraf, Hamas ile sorununu çözmek için Batı'nın ve İsrail'in yardımına ihtiyaç duyan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın El Fetih hareketi gibi görünüyor.
Mısır'ın eski Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir, Blair'in Orta Doğu Dörtlüsünün yeni temsilcisi olarak atanmasını, ABD'ye yakın olması nedeniyle bir hata olarak yorumladı.
Mısır'daki Müslüman Kardeşler örgütünün yetkililerinden Muhammed Habib de atamayı yersiz bulduğunu söyleyerek, Blair'in ABD'den bağımsız hareket edemeyeceği görüşünü savundu. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:47

İLGİLİ HABERLER