Eğitim
  • 8.11.2008 09:29

ARTIK HERKES ÜNİVERSİTELİ OLACAK!...

ÖSS’de sil baştan yenileme öngören YÖK, Açıköğretim Fakülteleri’ne girişin de serbest bırakılması için çalışma başlattı. Prof. Özcan, ‘80 yaşındaki vatandaşımızın da bu okullara kaydolmasını istiyoruz’ dedi.
MİLYONLARCA öğrencinin kabusu olan Öğrenci Seçme Sınavı’nın (ÖSS) yerine yeni bir sınav sistemi üzerinde çalışan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), açıköğretim fakültelerine girişlerin de yeniden düzenlenmesini istedi. YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, açıköğretim fakültesine girişleri tamamen serbest hale getirmek istediklerini belirterek, ‘Üniversite sınavındaki sıralamayı esas alarak, kazananların bu okuldan faydalanmasını istiyoruz’ dedi.
CHP’Lİ VEKİLDEN USÜL İTİRAZI
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Komisyon Başkanı Sait Açba’nın, YÖK bütçesi üzerinde sunumunu yapmak için Özcan’a söz vermesi üzerine, tepki gösterdi. Hamzaçebi, geçen dönem, YÖK Başkanına sunumu yapmak için söz verilmediği halde, bu dönem verilmesini eleştirdi. AK Parti’lilerin geçen yıl YÖK Başkanvekili İsa Eşme’nin komisyona gelerek sunumunu yaptığını söylemesi üzerine Hamzaçebi, bunun doğru olmadığını savundu.
KONTENJANLAR DA ARTIRILDI
TARTIŞMALARIN ardından söz alan Özcan, Yükseköğretimin en önemli sorununun, 1,2 milyon lise mezununa üniversitede yer bulma sorunu olduğunu söyledi. ‘Örgün eğitimde kontenjanları 670 bin artırdık. 1 milyondan fazla öğrenci üniversiteye girme hakkını elde etti’ diyen Özcan, Açıköğretim Fakültesindeki kapasitenin kullanılamadığını söyledi. Özcan, şunları söyledi: ‘Bu fakülteye girişleri tamamen serbest hale getirmek istiyoruz. 80 yaşındaki bir vatandaşımızın bile bu okullara kaydolmasını istiyoruz. Üniversite sınavındaki sıralamayı esas alarak, kazananların bu okuldan faydalanmasını istiyoruz. Böylece açıköğretimi herkese açık hale getirirsek, üniversiteye girmeyen hiç bir vatandaşımız kalmayacak.’ 2 bin kişiye yurt dışı imkanı
YENİ kurulan üniversiteler hakkında da bilgi veren Özcan, yeni üniversite kurulurken, fen-edebiyat fakültesi kurulma şartını kaldırdıklarını söyledi. Yeni üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması için emekli olma yaşını 67’den 72’ye çıkardıklarını kaydeden Özcan, doktorasını tamamlayan bin-2 bin öğrenciyi bir yıllığına yurt dışına göndereceklerini anlattı.
Darbe anayasasına ‘göstere göstere hayır’
GENÇ Siviller; 12 Eylül Anayasası’nın kabul edilişinin 26’ıncı yıl dönümünde ‘Yeni bir Anayasa’ için 27 il, 15 ilçe, dünyada da 7 ayrı ülke ve internet üzerinden referanduma gitti.
AT VE ARABALARIN YERİ
BEYOĞLU’NDA Galatasaray Lisesi önünde kurulan sandıkta aralarında Doç. Serpil Yazıcı, Ümit Fırat, Ömer Laçiner, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan’ın da bulunduğu vatandaşlar temsili olarak oy kullandı. Türkiye’de 42, yurt dışında 7 farklı noktada kurulan sandıklarda Genç Siviller ‘Bu defa Göstere Göstere HAYIR’ mesajı verdi. 1982 Anayasası’nın kabul sürecinde cezaevinde olduğunu belirten yazar Ümit Fırat, ‘Ben o zaman da anayasayı kabul etmezdim, şimdi de temsili hayır oyu vermek için buradayım. Şu anda atlarla arabaların yerleri farklı, hala atlar önde ama artık arabalar öne geçmeli. Anayasa değişerek modern dünyaya ayak uydurması lazım.’
ANAYASA YAMALI BOHÇA
1982 Anayasası ile darbe yapıldığını ve bu darbenin sürdüğünü belirten Genç Siviller Üyesi Tansel Parlak, ‘Yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyaç var. 82 Anayasası ile bizi kilitlediler, anahtarları da 9 kişinin elinde. 26 yıldır sürekli madde değişti. Anayasa yamalı bohçaya döndü.

STAR

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:31

İLGİLİ HABERLER