
ARTIK KALP ÇALIŞIRKEN NAKLEDİLECEK
LONDRA - Britanya'da yapılan bir kalp naklinde uygulanan yeni yöntem başarılı sonuç verdi. İlk kez nakil için hazırlanan bir kalp, ameliyata dek çarpmaya devam ettirildi. Doktorların sıcak ve çarpar durumda tutulan kalbi iki hafta önce naklettiği 58 yaşındaki hastanın durumu iyi.
Uygulama, vericiden alınan kalbin çok daha uzun süre genç ve sağlıklı tutulabilmesini sağlıyor. Kalbin ömrünün uzaması, uygun doku bekleyenlerin şansını da artırıyor. Mevcut prosedürde başarılı nakil için işlemin dört saat içinde yapılması gerekiyor. Bu yöntemle süre 12 saate çıkabilecek.
Cambridge'deki Papworth Hastanesi'nde yapılan nakil, tüm Avrupa kıtası için yeni bir deneme niteliği taşıyor. Doktorlar önümüzdeki günlerde Almanya ve Britanya'da benzer 19 operasyon tasarlıyor. Ameliyatı yapan Prof. Bruce Rosengard, bu yöntemin başka organlar, örneğin karaciğer için de mümkün olabileceğini belirtiyor.
Bozulmanın tamamen önüne geçiliyor
Yeni yöntemde, bağlandığı makine sayesinde kalbin içine kan dolaşımıyla oksijen taşınması ve sıcak tutulması sağlanıyor. Geleneksel yöntemde ise bağışlanan kalp yüksek dozda potasyum kullanılarak durduruluyor ve daha sonra buzda dondurularak 'beklemeye' alınıyor. Uzmanlar, bu yeni yöntem sayesinde başarılı kalp nakli ameliyatlarının sayısının da üç kat artabileceğini vurguluyor.
Prof. Rosengard, "Normalde kalpleri özel kutularda taşıyoruz ancak o zaman bile bozulmaya başlayabiliyor. Ancak kalbi makineye bağladığımızda, ki bu işlem sadece 20 dakika sürüyor, bozulmanın tamamen önüne geçebiliyoruz" diyor. Britanya'da sadece 2004-2005 yıllarında 115 kalp nakli yapıldı, 15 hasta nakledilecek organ beklerken hayatını kaybetti ve 54 hasta da hâlâ bekleme listesinde. Bu yeni yöntem sayesinde ise daha çok hasta, yeni bir kalbe kavuşabilecek.