
Tıbbi uyarı: Yaygın besin takviyeleri kalp krizi ve karaciğer yetmezliğine neden oluyor
Amerikalı bir kardiyolog, sağlığa faydalı olduğu söylenen bazı popüler besin takviyelerinin, özellikle yüksek dozlarda veya tıbbi gözetim olmadan alındığında kalp ve karaciğere ciddi zararlar verebileceği konusunda uyardı.
İfade edici görüntü / bymuratdeniz / Gettyimages.ru
Daily Mail'e konuşan New York'taki Mount Sinai Hastanesi'nde kardiyolog olan Dr. Evan Levine, milyonlarca insanın genel sağlıklarını iyileştireceğine inanarak her gün aldığı vitaminlerin ve bitki bileşiklerinin yanlış kullanıldığında ciddi yan etkilere sahip olabileceğini söyledi. Bu zararlar arasında kalp iltihabı, karaciğer hasarı ve kan pıhtısı ve felç riskinin artması yer alıyor.
Levine aşağıda en tehlikeli olabilecek bazı takviyeleri inceliyor:
- Niacin (B3 Vitamini)
Niasin enerji üretimi, sinir ve cilt sağlığı için önemli olsa da, yüksek dozda alındığında (özellikle kolesterolü düşürmek için kullanıldığında) zararlı olabilir.
2024'te Nature Medicine'de yayınlanan bir çalışma, niasinin atardamarlarda plak oluşumunu teşvik ederek kalp hastalığı riskini iki katına çıkarabileceğini, bunun da kan akışını bozduğunu ve kalbi hasara maruz bıraktığını gösterdi. Yüksek dozlar (günde 2.000 ila 6.000 mg) ayrıca kuru cilt ve saç dökülmesi gibi semptomlarla karaciğer toksisitesine neden olabilir ve hatta karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
Yeşil çay özütü
Yeşil çayın içecek olarak faydaları biliniyor ancak takviye olarak yüksek konsantrasyonlarda tüketilmesi karaciğere yük bindirebiliyor.
Dr. Levine, yeşil çaydaki aktif bileşiğin (EGCG) aşırı miktarda tüketildiğinde karaciğer iltihabına ve hasarına yol açabileceği konusunda uyardı. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), özellikle kronik hastalıkları olanlar için günlük dozun 800 mg'ı geçmemesini öneriyor.
Yapay tatlandırıcılar: eritritol ve ksilitol
Eritritol şekersiz keto ürünlerinde kullanılırken, ksilitol sakız ve diş macununda bulunur. Her ikisi de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından güvenli tatlandırıcılar olarak onaylanmış olsa da, son çalışmalar bunları kan pıhtısı ve kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirmektedir.
Cleveland Clinic'ten yapılan bir araştırmada, ksilitolün üç yıllık kullanımda kalp krizi riskini artırabileceği, eritritolün ise kalp sorunları riskini iki katına çıkarabileceği tespit edildi.
- Jel kapsüller (ağızdan alınan bir takviye veya ilaç türü)
Yumuşak, esnek jelatinimsi bir maddeyle kaplanmışlardır, bu da yutulmasını kolaylaştırır ve vücuda emilimini hızlandırır. Vitaminleri, yağları (balık yağı gibi) ve tablet formuna sıkıştırılması zor bileşikleri paketlemek için yaygın olarak kullanılırlar.
Bazı yumuşak kapsüller, genellikle plastikleri yumuşatmak için kullanılan ftalat adı verilen kimyasallardan yapılır. Araştırmalar, bu maddelerin atardamar duvarlarında iltihaplanmaya neden olabileceğini ve kalbi sertleşme veya tıkanma gibi ciddi komplikasyonlara maruz bırakabileceğini öne sürüyor.
Levine, ftalatların kalp hücrelerinde oksidatif strese yol açabileceğini, kolesterol ve trigliserit seviyelerini etkileyerek kalp krizi riskini artırabileceği uyarısında bulunuyor.
"Besin takviyelerinin her zaman güvenli olmadığını, özellikle de tıbbi gözetim olmadan kullanıldığında" vurgulayan Levine, herhangi bir takviyeye başlamadan önce, doğal veya piyasada yaygın olarak bulunabilen bir takviye olsa bile, mutlaka doktora danışılması gerektiğinin altını çizdi.
Kaynak: Daily Mail
Güncellenme Tarihi : 5.7.2025 22:55