Gündem
  • 12.12.2004 02:00

ASENA İLE BİRLİKTE SİBİRYA'DA BULUNAN AK PARTİLİLER HAVADA PANİK YAŞADI

Bir tiyatro ve otel kompleksinin açılışı için Sibirya’ya giden 7 milletvekili, Asena, 10 basın mensubu ve Anadolu Ateşi dansçılarının bulunduğu uçak, dönüşte düşme tehlikesi atlattı. Eksi 45 dereceye varan soğuk nedeniyle uçağın iniş takımları kapanmayınca, kalkıştan yarım saat sonra havalandıkları Hanti-Mansisk Havalimanı’na acil iniş yapıldı.

TÜRK inşaat firması Kontek İnşaat Sanayii’nin yaptığı tiyatro, kültür ve otel kompleksinin açılışına katılmak üzere Batı Sibirya Otonom Bölgesi’nin başkenti Hanti-Mansisk’e giden Türk kafilesi, dönüş yolunda ölüm tehlikesi atlattı. Dün hava sıcaklığının eksi 45 derece olduğu Hanti-Mansisk’den Türkiye’ye dönüş yapmak üzere havalanan Free Bird havayollarına ait MD 83 model (tipi) uçağın kalkıştan yarım saat sonra buzlanma nedeniyle iniş takımları kapanmadı. Pilotlar, risk almamak ve yerde iniş takımlarını kontrol ettirmek amacıyla geri dönmeye karar verdi. İniş takımları açık olduğu için havada düşük süratle yol alan uçak, yakıtını azalttıktan sonra 110 yolcusuyla birlikte kalkış yaptıkları Hanti-Mansisk Havalimanı’na zorunlu iniş yaptı.

Ekipte yer alan 7 milletvekilinden Ali Dinçer (CHP), Muzaffer Baştopçu, Yüksel Coşkunyürek, Mustafa Çakır, Salih Kapusuz, Süleyman Sarıtaş, Mahmut Yıldırım (AKP), oryantal Asena, Anadolu Ateşi’nin 45 kişilik kafilesi ve 10 basın mensubu havada korku dolu anlar yaşadı. Uçak indikten sonra ekip havalimanında beklemeye başladı. Ülkeden çıkış yaptıkları için şehir içine giriş izni verilmeyen 110 kişi, alanda mahsur kaldı.

MOSKOVA’YA GİDELİM ÖNERİSİ

Yaklaşık 6 saat terminalde, uçaktaki arızanın giderilmesini bekleyen ekipten Asena’nın çok tedirgin olduğu belirtildi. Sibirya’dan karayolu ile Moskova’ya gitmeyi önererek oradan uçmanın daha sağlıklı olacağını söyleyen oryantal, yetkililerin araya girmesiyle bir süre daha beklemeyi kabul etti. AKP milletvekilleri ise Türkiye’yi arayarak kendilerini almak üzere ikinci bir uçak istedi.

Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra arıza giderilirken, ekip altı saatlik beklemenin ardından aynı uçakla İstanbul’a döndü.

İniş takımları neden donar

Çok aşırı soğuk yerlerde uçan yolcu uçaklarında bazen iniş takımlarının donması gibi olaylarla karşılaşılabiliniyor. Ortalama 8 ila 12 bin metre yükseklikteki hava sıcaklığı eksi 57 dereceye kadar düşüyor. Bu olayda kalkıştan sonra aşırı soğuk nedeniyle kapakların donarak iniş takımının kapanmamış olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, pilotların doğru karar vererek geri döndüklerini ifade ediyorlar.  

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:26

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa