ASTRONOTLAR MARS YOULNDA MEYVE SEBZE YETİŞTİRECEK!..
Mars'a 2030'lu yıllarda insan göndermeyi planlayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kızıl Gezegen'e göndereceği uzay gemisinin montajını Dünya'nın yörüngesinde yapacak.
Ayrıntıları Houston kentinde düzenlenen bir toplantıda belirlenen Mars yolculuğuyla ilgili bir rapor hazırlayan NASA, 400 ton ağırlığında bir uzay gemisiyle yapılacak ve gidiş-dönüş 30 ay sürecek yolculukla Kızıl Gezegen'e göndereceği mürettebatın sayısını en azda tutmayı planlıyor.
Mars uzay gemisinin montajını, yeni geliştirdiği ağır yük fırlatma aracı ''Ares V''lerden 3 veya 4 adet kullanarak düşük dünya yörüngesinde yapacak NASA, ileri kriyojenik (düşük ısı gücü) tepkime sistemiyle çalışan uzay gemisini 6 ila 7 ay sürecek bir yolculukla 2031 yılı şubat ayında Mars'a göndermeyi öngörüyor.
Mars'a insanlı yolculuğun maliyeti 20 ila 450 milyar dolar arasında tahmin edilirken, projenin ayrıntılarında değişiklik yapılabileceği belirtiliyor.
NASA raporuna göre, uzun yolculukları sırasında yolda kendi meyve ve sebzelerini yetiştirecek ve böylece aynı zamanda ''psikolojik sağlıklarına'' olumlu katkıda bulunacak astronotlar, vardıktan sonra 16 aylarını Mars yüzeyinde geçirecek ve yerleşimlerinin enerjisini üretmek nükleer güçten yararlanacaklar.
Uzay gemisindeki yaşam destek sistemi de hava ve su geri dönüşümlü olarak planlanan Mars yolculuğunda, özellikle mürettebatın güvenliği konusunda kimi noktalar açıklık kazanmadı.
NASA'nın özellikle, astronotların derin uzayla Mars yüzeyindeki yüksek kozmik radyasyondan korunması konusunda çözüm üretmesi gerektiğini belirten uzmanlar, Mars astronotlarının ayrıca hastalık ve yaralanmaların teşhis ve tedavisi için tıbbi teçhizata gereksinimleri bulunacağına işaret ediyorlar.
NASA, Mars yolculuğu sırasında kullanmayı planladığı yeni bir sistem ve teknolojiyi, 2020'den önce yapacağı ay yolculuğu sırasında denemeyi de öngörüyor.