Ekonomi
  • 6.7.2005 11:17

ASYA TUR BİTTİ, TATİLLER GÜME GİTTİ!..

Türkiye'nin en büyük seyahat acentalarından biri olarak gösterilen Asya Tur, iflas noktasına geldi. Son aylarda maddi sıkıntı içinde olan şirket, Metro Turizm ile isim hakkını satmak için görüşmelere başlamıştı. Ancak, Asya Tur'un bu görüşmelerin olumsuz sonuçlanması nedeniyle içine düştüğü darboğazdan kurtulamadığı belirtiliyor. Şirketin sahibi Haldun Bezci görüşme taleplerine cevap vermezken, piyasada Asya Tur'un yaklaşık 100 milyon dolarlık borcunun bulunduğu dile getiriliyor. Kısa bir süre önce Asya Tur yönetiminden ayrılan diğer kardeş İbrahim Bezci'den de haber alınamıyor. Asya Tur'un Harbiye'deki merkezinin telefonları ise yanıt vermiyor.

Bu arada önceden Asya Tur'a ödeme yaparak, paket tatil programı alanlar ise sıkıntılı günler yaşıyor. Daha önce satış yapılan müşterilerin otellere gittiklerinde sorunlarla karşılaştığı, otellerin ancak parası peşin ödenen ya da teminat mektubu verilen rezervasyonları kabul ettiği öğrenildi. Bu arada bazı otellere ise Asya Tur'dan rezervasyon yaptırmış olarak gelen müşterilerin alınmadığı belirtiliyor. Ayrıca Asya Tur, internette rezervasyon sitelerinden çıkartıldı. Şirketin call-center'ında ise telesekreter çıkıyor.

Haciz işlemleri başladı

Öte yandan şirketteki alacaklarına karşılık bankalar da haciz işlemi başlattı. Bankaların el koyduğu otobüslerden bazıları beyaza boyanarak, otoparklara çekildi. Bankaların yanı sıra, Taksim Otelcilik A.Ş., Asya Tur'dan alacağı olan 157 milyar lirayı tahsil edemediği gerekçesiyle haciz kararı aldırdı. Haciz memurları dün konuyla ilgili Asya Tur'un Taksim'deki binasına gelerek yetkililerle görüştü. Bu arada şirketin sahibi Haldun Bezci'nin, şirkete ait otobüsleri hacizden kurtarmak için sakladığı da gelen bilgiler arasında. Bezci'nin otobüslerin büyük kısmını Ereğli'deki arazisine çektiği iddia edilirken, birkaç otobüsün ise Kocaeli'de değişik yerlere saklandığı belirtildi. Geçen seneki rakamlara göre Asya Tur'un, bünyesindeki şahıs otobüsleri dahil 110 adet kayıtlı otobüsü bulunuyor.

Metro borç yüzünden satın almamıştı

Şirketin sahibi olan Haldun Bezci ile kardeşi İbrahim Bezci, bir süre önce otobüs taşımacılığıyla seyahat acentası işini ayırmışlardı. İbrahim Bezci, Olimpia Tur adıyla bir firma kurmuştu. Haldun Bezci, geçtiğimiz ay Metro Seyahat ile, Asya Tur'un isim hakkını satmak için görüşmelerde bulundu. Ancak görüşmeler, yüksek borç nedeniyle olumsuz sonuçlandı. Metro yetkilileri, Asya Tur yetkililerinin ifade ettiği borç miktarıyla gerçek borç arasında büyük bir fark olduğunu belirterek, satın almadan tamamen vazgeçildiğini söylediler.AKŞAM Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:30

İLGİLİ HABERLER