Ekonomi
  • 13.6.2005 20:11

ATLASJET'E THY AMBARGOSU...

Ö.FARUK AYDEMİR
İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları (THY), uçuş saatlerini ihlal etmekle suçladığı özel havayolu şirketi Atlasjet'in Ankara uçuşunu yaptırmadı.
Uçuş saatleri çakışan THY ile Atlasjet arasında "Ankara Krizi" adı verilen bir kriz patlak verdi. Atlasjet Hava Yolları'nın bir süre önce başlattığı Ankara uçuşları, THY'nin, 'Uçuş saatimizi ihlal ediyor' gerekçesiyle Ulaştırma Bakanlığı'na müracaatı sonucu, 4'ten 2'ye indirildi. Öğleden sonra yapılması gereken 15.20 seferinin bilet ve bagaj işlemleri yaptıran yolcular uçağa alındı. Ancak, krizin aşılamaması üzerine yaklaşık 2 saat uçakta bekleyen yolcular, Atatürk Havalimanı Kulesi'nin izin vermemesi üzerine uçaktan indirildi. Atlasjet'e tepki gösteren uçağın yolcuları, "Madem uçamayacaktık. Neden uçağa alındık. Bu yapılan terbiyesizlik. Hakkımızı arayacağız" dedi. Yolcular ile Atlasjet yetkilileri arasında uçak altında zaman zaman sert tartışmalar da yaşandı. Uçağın yolcuları THY'ye ait bir uçakla Ankara'ya gönderilirken, Atlasjet'in 16.20'de yapılacak seferi için ise uçuş izninin alındığı öğrenildi.
Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, "Yıllarca aynı sezonda, haftanın aynı gününde ve günün aynı saatinde sefer düzenleyen hava yolu şirketleri, müktesep hak tesis etmiş olurlar" derken, Atlasjet yetkilileri de, bir hak ihlalinin söz konusu olmadığını, THY'nin ticari kaygı nedeniyle böyle bir yola başvurduğunu öne sürdü.
Atlasjet Yer İşletme Başkanı Turgay Kuttaş, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden, İstanbul'dan Ankara'ya günde 4 sefer yapabilmeleri konusunda gerekli izni aldıklarını belirterek, "Fakat bu sadece uçabileceğimize ilişkin izin. Esas saat iznini THY veriyor. Slot izni almamız lazım, hangi saatte uçacağımıza dair. THY bize, yani otoriteler bize, günde 4 uçaktan 2 uçak uçurmamız gerektiğini söylediler. Sabah ki uçuşlarımıza bir şey denmiyor. Bugün uçamayacağımızı söylediler. Biz yolcularımızın check-in işlemlerini yaptık. Yetkili bir merciden 'uçuşunuzu durdurduk' şeklinde bir resmi yazı bekliyoruz" dedi.
Uçağın kalkışının netlik kazanmaması üzerine gazetecilere açıklama yapan Atlasjet Yönetim Kurulu Üyesi Adil Serim de, yapılanın adil olmadığını öne sürerek, "Bize bu bildirim bir gece saatinde ve telefonla yapıldı. Herhangi bir yazılı açıklama gelmedi. Bu yüzden uçağa yolcularımı aldık. Ancak kalkış izni verilmedi. Motorları bile çalıştıramadık. Bu Türk turizmi için üzücü bir olay" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:20

İLGİLİ HABERLER