AVRUPA BASINI, PRENS CHARLES'TAN TÜRKİYE'YE AB DESTEĞİ; YORGUN DÜŞMÜŞ AMA KARARLI BİR BAŞBAKAN: TAYYİP ERDOĞAN...
AVRUPA BASINI, PRENS CHARLES'TAN TÜRKİYE'YE AB DESTEĞİ; YORGUN DÜŞMÜŞ AMA KARARLI BİR BAŞBAKAN: TAYYİP ERDOĞAN; AMERİKAN SEÇİMLERİNE İLİŞKİN TAHLİLLER VE AVRUPA EKONOMİSİ İLE İLGİLİ HABERLERE GENİŞ YER VERDİ
- BAZI İNGİLİZ GAZETELERİ, TÜRKİYE'DE DÜN TANITILANVE 2005 YILINDAN İTİBAREN KULLANICAK YENİ TÜRK LİRASI İLE İLGİLİ HABERLERE DE YER VERDİ
LONDRA -Times gazetesi, ''Galler Prensi'nin üslubu alışılmışın dışında''' başlıklı haberinde, İngiltere Konsolosluğu'nun yeniden açılış töreni için İstanbul'a giden Prens Charles'ın Avrupa Birliği konusunda Türkiye'ye destek çıktığını yazdı.
Haberde, ''Çünkü siyasi bir görüşü doğrudan dile getiriyor. 'Ama elbette', diyor Times, 'söyledikleri hükümetin Türkiye politikasından farklı değildi'. Türkiye'nin üyeliğine Avrupa Birliği'nde korkuyla bakanlar olduğunu söylemiş; ama İngiltere'nin bu korkuları yatıştırmak için çaba sarf etmesini umduğunu belirtmişti.'' ifadeleri yer aldı.
Guardian gazetesi, ''Avrupa'nın kapısını vuran ülke.'' başlıklı haberinde, Prens Charles'ın İstanbul ziyaretiyle aynı sayfada yer alan Türkiye yorumlarına yer verdi.
Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Aralık zirvesi öncesinde kimi ülkelerden yükselen itiraz seslerine karşın ikna kampanyasına hız verdiğini; ve bugün Berlin'de Almanya ve Fransa'nın liderleriyle bir araya geldiği vakit, Türkiye'ye ayak direyenlerden duyduğu rahatsızlığı sözünü sakınmadan dile getirmesinin beklendiğini yazdı.
Guardian, Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Türkiye'nin ulusal geleceğinin Fransa'da yapılacak bir halkoylamasına bağlanması önerisinin Türkler arasında hiç kuşku yok ki düşkırıklığı yarattığını' sözlerine yer verdi.
Guardian, gazetes, Erdoğan için, 'iktidarda geçirdiği 22 ay, eski futbolcuyu belli ki yormuş; çünkü gözlerinin altı şiş, ve takatsiz görünüyordu'. ifadelerini kullandı.
Guardian, işbaşına geldiklerinden bu yana Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yalnız Avrupa'da değil kendi ülkelerinde de mercek altında tutulduğunu yazdı.
Guardian'a göre, Anadolu'nun kalbinden gelen muhafazakar AKP'liler İslamcı bir gündem için bastırıyor olabilir, ama Avrupa Birliği havucu Türkiye'nin önünde sallandığı müddetçe, Tayyip Erdoğan'ın ılımlı çizgisinde ilerlemeyi sürdürerek gelenekçi kanadı kontrol altında tutacağı düşünülüyor.
Financial Times, '''bundan böyle Türkiye dünyanın en sıfırlı banknotlarına sahip olan ülke ünvanından mahrum kalacak' başlıklı haberinde, Türkiye ekonomisinin daha istikrarlı göründüğünü yazarak, düşen enflasyonla birlikte liradan 6 sıfırın atılacağını haber verdi.
Türkiye'de enflasyonun 1972'den bu yana ilk kez yüzde 10'un altında seyrettiğini belirten Financial Times, ''Yeni Türk Lirasının eskisiyle ortak bir paydası var hala; hepsinin üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi yer almaya devam edecek'' ifadeleri yer aldı.
Independent, ''Irak'ta kaybolduğu bildirilen 350 ton patlayıcı madde, George Bush'un başını yakabilir'' başlıklı haberinde, ''Amerikalı askerlerce korunması gereken bir tesisten kaçırılan ve nükleer silahların ateşlenmesinde kullanılmasından korkulan patlayıcı maddeler, 2 Kasım seçimlerine bir hafta kala Başkan Bush'un yüzünü kızartabilir.'' ifadeleri yer aldı.
İngiltere'de birçok gazetenin ön sayfasında, Amerika'daki anketlerde başa baş geçen bir seçim kampanyasına tanık olunduğu ifadeleri yer alırken, Eski başkan Clinton'ın demokrat başkan adayı Kerry'nin seçim kampanyasına katıldığı ifadeleri yer aldı.
Guardian, ''daha incelmiş ve bitkin, ama kalbi, Demokratların kampanyasında'' başlıklın haberinde, ''eski Başkan Bill Clinton'un John Kerry ile birlikte fotoğrafı dikkat çekti. Clinton, geçirdiği kalp ameliyatına rağmen, Kerry'ye destek olmak için kampanyaya son haftada katıldı'' ifadelerini kullandı.
Fransa basınından Le Figaro, ''Avrupalılar John Kerry'nin kazanmasını umut ediyor ama, Demokratların olası bir seçim zaferi, Avrupa'yı ne kadar memnun edecek?'' başlıklı haberinde, ''Avrupalı diplomatlar genellikle Beyaz Saray'da oturan lider her kim ise, seçimlerde onun kazanamsını ister; çünkü bildikleri bir siyasetçiyle iş yapmasını yeğlerler'' ifadeleri yer aldı.
Fransız gazetesi, 'ama bu sefer durum değişik' diyor ve ekliyor, ''Atlantik ötesi ilişkilerin düzelmesi için umutlar Kerry'ye bağlandı. Kerry'nin başkanlık koltuğuna oturması halinde, 'ilişkilerdeki balayı gayet kısa ömürlü olabilir. Irak, İran, Çin, ve Orta Doğu krizine ilişkin politikalarda görüş ayrılıklarının sürmesini olası. 'Hatta; Amerikalı Demokratların korumacı eğilimleri göz önünde tutulursa, Atlantik ötesi ticaret savaşlarına bile hazır olmak gerekebilir'. ifadeleri yer aldı.
Le Monde, ''Rusya'nın Baltık ülkelerindeki nufüzu'' başlıklı haberinde, ''geçen mayıs ayından beri hem Avrupa Birliği'ne hem de Nato'ya üye olmalarına karşın, Baltık ülkelerinin Rusya'nın baskısından kurtulamadı'' ifadeleri yer aldı.
Gazeteye göre, Estonya, Letonya ve Litvanya'nın Rusya'yla ilişkilerinde bir normalleşme sağlanamadı. Le Monde, bu ülkelerin petrol ve doğal gaz ihtiyacının halen Rus şirketlerinin tekelinde bulunduğunu; üstelik Moskova'nın nüfuzunun Baltıklardaki bankalarda, inşaat sektöründe ve limanlarda da kendini açıkça gösterdiğini yazdı.
Almanya basınından Berliner Zeitung, ''genişleyen Avrupa Birliği'nin ekonomisi nereyed tutulduğunu yazdı.
Guardian'a göre, Anadolu'n gidiyor başlıklı haberinde, ''Avrupalı liderler, 2000 yılında Lizbon'da düzenlediklleri zirvede, ekonomik reform vaatlerini vermiş; 2010 yılında Avrupa'yı Amerikan ekonomisiyle boy ölçüşür hale getireceklerini ilan etmişlerdi.Ancak Avrupa Komisyonu'nun değişen başkanı Romano Prodi dün giderayak verdiği bir mülakatta 'bu hayalin başarısızlığa mahkum olduğunu' söylemişti.'' ifadeleri yer verdi.
Berliner Zeitung, ''Avrupa ekonomisinin Amerika'ya yetişme şansı gelecekte daha zayıflayabilir. 'Çünkü', diyor Berliner Zeitung, 'genişlemeyle nüfusunu artıran ama üretimi olduğu yerde sayan bir Avrupa'nın, böyle bir hedefe ulaşması sadece bir hayalden ibaret'. '' ifadeleri yer aldı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:09