LONDRA -Guardian gazetesi, ''Hoon, büyüyen Irak isyanıyla yüzleşiyor'' başlıklı haberinde, Savunma Bakanı Geoff Hoon'un dün bu taleple ilgili Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmayı ilk sayfasına taşıdı. Haberde, Geoff Hoon'un Irak'ın işgalinden bu yana en sert muhalefetle karşı karşıya kaldığı belirtilirken, Hoon'un, bu talebin Amerikan seçimleriyle bir ilgisi olmadığı yönündeki sözlerine de yer verilen haberde, askerlerin Basra'dan başka bir bölgeye kaydırılmalarının, Basra'da yaratacağı güvenlik boşluğuna da dikkat çekildi. Haberde, ''Dünkü açıklamada, neden özellikle İngiliz askerlerinin istendiği ya da ne yapacakları hiçbir şekilde anlatılmadı. Bunun yerine Hoon, askeri komutanların arkasına gizlendi ve sanki bütün konu onların kararına kalıyormuş gibi bir izlenim yarattı. Durum böyle değil tabii ki. Komutanlar kendilerine verilen emirleri uygular'' ifadeleri yer aldı.
Guardian gazetesi, İngiliz askerlerinin başka bir bölgede görevlendirilmeleri sonucu, yeni tehditlere maruz kalacaklarına da işaret ediyor ve konunun rutin bir talep gibi sunulması karşısında tepkisini dile getirdi. Haberde, ''Tüm bunlar, dünkü açıklamalardan çok daha fazlasını hakediyor. Daha da derinlere iniyoruz ve hükümetimiz bunu söylemekten utanıyor. Milletvekilleri bir oylama talep etmeliler'' ifadeleri yer aldı.
Financial Times gazetesi, ''İngiltere'nin asker kaydırma taleplerini reddetmesi gerek'' başlıklı haberinde, Irak'ta zaten başarısızlığa uğramış bir Amerikan stratejisini izlemenin İngiltere'yi hiçbir yere götürmeyeceğini savundu.
Independent gazetesi, Irak savaşını destekleyen milletvekillerinin, şimdi İngiliz askerlerinin Bağdat'ın güneyine kaydırılmasına karşı çıktıklarına işaret etti. İşçi partisinde, Amerika'nın bu talebi karşısında sert bir muhalefet oluştuğunu yazan gazete, çok sayıda milletvekilinin görüşüne de yer verdi. Haberde, ''İşçi Partisi milletvekilleri dün, Amerika'nın İngiltere'den asker talebi konusunda sınırlarını çizerek, Tony Blair'i uyardı. Blair'i Irak savaşı konusunda destekleyen sadık milletvekilleri, 'Buraya kadar. Daha ötesi yok' dediler'' ifadeleri yer aldı.
Daily Telegraph gazetesi, ''Geoff Hoon Amerikalılar'ın bu talebi ne zaman yaptıklarına dair bir açıklamada bulunmadı'' başlıklı haberinde, ''Blair ve Hoon bu noktada çok daha açık ve güçlü olmak zorunda. Eğer Felluce'ye insafsız bir operasyonun gerekli olduğunu düşünüyorlarsa, bunu açıkça söylemeli ve güçlü bir liderlik örneği göstermeliler. Ancak o zaman İngiliz askerleri kendilerine, siyasi bir piyon gibi değil, asker gibi davranıldığından emin olabilirler'' ifadeleri yer aldı.
İngiliz gazetelerinin öne çıkardığı bir başka konu ise eğitim sektöründe yapılması planlanan reformlar oldu. Gazeteler, reformların okulların büyük desteğini aldığı, ancak iş çevrelerinin maliyetlerin yüksek olması nedeniyle reformlara sıcak bakmadığı görüşünde hemfikir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık seçimlerine 14 gün kala, Başkan Bush ve rakibi Kerry arasındaki kıyasıya rekabet de birçok gazete de yer aldı.
Financial Times gazetesi, bu yarışın sonucunda kazanan kim olursa olsun İngiltere Başbakanı Blair'in işinin zor olacağı görüşünde. Amerika'nın Irak politikası nedeniyle, İngiltere'de birçok seçmenin Blair'e cephe aldığını yazan gazete, Bush'un yeniden seçilmesinin Blair için sorun yaratabileceğini belirtti.
Gazete haberinde, ''Ancak bir Kerry zaferi de Amerikan dış politikasında değişimle sonuçlanmak zorunda değil. Kısa vadede, Kerry'nin kazanması Bush'un kazanmasından daha acı verici olabilir. Zira Blair, Irak yüzünden, İspanya Başbakanı Aznar'dan sonra bir yakın müttefikini daha kaybetmiş gibi görünecek. Bir İşçi Partili şöyle diyor: 'Bir Kerry zaferi, yüze inecek tokat gibi nitelendirilebilir''' ifadelerine yer verdi.
İtalya'nın Floransa kentinde bir araya gelen Batı Avrupa'nın en büyük beş ülkesinden içişleri bakanlarının, yasa dışı mülteciler için Kuzey Afrika'da sığınma merkezleri kurulması konusunda anlaşamaması, bugünün öne çıkan diğer başlıklarından.
Alman Der Tagesspiegel gazetesi, yasa dışı mülteciler için Kuzey Afrika'da sığınma merkezleri kurulması konusu teklifine karşı çıkan Fransa ve İspanya'ya destek verdi. Gazete, bunun Avrupa standartlarına uymadığını ve asıl yapılması gerekenin göç etmek isteyen insanların hayat koşullarını iyileştirmeye çalışmak olduğunu yazdı.
Die Tageszeitung gazetesi haberinde, ''Bu merkezler, bir süre sonra, etrafı yüksek çitlerle örülü, her biri tahta yataklarla dolu birkaç kulübeye dönüşecek. İspanya ve Fransa'ya bu girişimin başarısız olmasını sağlamalarından ötürü teşekkür etmeliyiz'' ifadelerine yer verdi.
Independent gazetesi, savaş suçlusu olarak aranan Bosna savaşının en kanlı simalarından Radovan Karadzic'in artık kendini başka işlere adadığını belirtti. Gazete haberinde, ''Dünya, Radovan Karadzic'e 7 bin Müslüman erkeğin katli hakkında sorular sormak isteyebilir. Ama savaş suçları kaçağı, aşktan konuşmayı tercih edecektir. Batıyı 8 yıl boyunca atlatan, 1992-1995 Bosna savaşı sırasında soykırım yapmakla suf'fdda milletvekilinin görüşçlanan Karadzic bir aşk romanı yazdı'' ifadelerini kullandı.
Independent gazetesi, Karadzic'in bu kitabı Bosna savaşından önce yazmaya başladığını belirttiği haberinde, kitabın kapağında sivil kıyafetler içinde çekilmiş bir fotoğrafına yer verilen, Karadzic'in hala kayıp olduğu ve kitabının tanıtımına katılmadığı da ifade etti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:07