LONDRA (İHA) -İngiltere''de gazetelerin ön sayfaları tam bir şenlik havasında. 2012 Olimpiyatları''nın talibi Londra adaylığa ilk soyunduğunda, rakibi Paris''i geride bırakabileceğini düşünen çok az kişi vardı. Kraliçe İkinci Elizabeth bile, ''''En güçlü aday Paris gibi duruyor'''' demişti.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi''nin dünkü oylamasından çıkan karar Londra olunca, bu anı Trafalgar Meydanı''nda öğrenen İngilizler''in hep birden coşkuyla havaya zıplayışı, birçok gazetede ön sayfalarda büyük boy fotoğraflarla yer alıyor.
Independent''ın manşeti, ''''İngiltere''nin altın günü''''.
Guardian ise manşetinde ''''Londra'''' diyor, ''''ne tatlı bir kelime.''''
Daily Telegraph, olimpiyatlara ev sahipliği yapmanın coşkusunu, ön sayfasını kaplayan İngiliz bayrağıyla gösteriyor.
Kendini aşırı heyecana kaptırmayan Financial Times ise serinkanlı üslubuyla ''''2012 Olimpiyatları''nı Londra kazandı'''' diyor, ön sayfasına taşıdığı diğer haberlerin arasında.
Fakat diğer gazetelerde, Fransa''ya nispet yapan yorum ve karikatürler, hatta reklam ilanları bulunuyor. Havayolu şirketi Easyjet, ''''Hey Jacques'''' diyor bugün Daily Telegraph''ın ön sayfasındaki ilanında, ''''2011''in Aralık''ından sonra Londra uçuşlarımız indirimli.'''' Söz konusu Jacques, daha birkaç gün önce İngilizler''in damak tadıyla ulu orta dalga geçen ve İngiltere''de bir hayli öfke uyandıran Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac''tan başkası değil.
Manş Denizi''nin öte yakasındaki gazetelere göz atacak olursak, Le Figaro iri puntolarla, ''''Paris''in rüyalarını altüst eden Londra'''' diye yazıyor. Gazete ''''Bir şey kesin'''' diyor ve ekliyor; ''''Londra''nın bu zaferi, Paris''in olimpiyat hayallerini en azından bir süreliğine rafa kaldırmış oldu.'''' Le Figaro, yenilginin gerekçelerini deşerken özeleştiriyi elden bırakmıyor.
FRANSA''NIN ''''İMAJ SORUNU''''
Gazete hatırlatıyor; ''''Son 20 yıldır olimpiyat kenti olmaya talip Paris, üçüncü kez geri çevrildi.'''' Le Figaro''ya göre bu son başvuruda Fransa''nın kendisinden gayet emin davranmasına karşın alınan yenilgi açıkça, Fransa''nın uluslararası arenadaki negatif imajına işaret ediyor. Le Figaro ülkede hem spor dünyasının, hem de siyasi elitin derin bir üzüntü ve şaşkınlık içinde olduğunu yazıyor.
Liberation, pek o kadar yas tutmuyor ve bu sabahki baş yazısında, ''''Paris iyi oynadın, aferin Tony'''' diyor. Gazete, Londra''nın adaylık yarışında ipi göğüslemesini ''''gayet mantıklı'''' buluyor. Liberation, ''''Başarı başarıyı takip eder, ''hayır''cıları ise hayır'''' diye ekliyor:
''''Olimpiyatları ulus olarak çöküşümüzü perde arkasına gizlemek için kullandığımız görüşü hakimdi. Kendini sahnenin orta yerinde görmekten çekinir gibi durursan, sana da baş rolü vermezler.''''
Avrupa Anayasası''na ''hayır'' diyen Fransızlar''a serzenişte bulunan Liberation''a göre, ''''Hem saf hem de küstah bir izlenim veren, dünyadaki yerini belirlemekte zorlanan Fransa''dan artık yalnız ortakları değil, tüm kıtalar yaka silkiyor''''. Liberation, Paris''in olimpiyat rüyasının reddini, ''''Herkes bizi yalnız bırakıyor'''' diye yorumluyor.
''''Öte yandan Tony Blair''e bakın'''' diye devam ediyor Fransız gazetesi, ''''Lobi faaliyetlerini kurdu. Kamu parasını kullanarak liberalizm denizinde sörf yapan o; Avrupa artık onun çaldığı saza göre oynarken, Afrika konusunda da siyaseti gene o yönlendiriyor''''. Liberation''ın kıssadan hissesi, ''''Fransız solunun bu başarıdan öğreneceği çok dersler olduğu'''' şeklinde.
G8, HAVA DOLU BİR BALON MU?
Afrika konusunda Tony Blair dahil G8 liderlerinin gündemindeki öneriler acaba bir başarı öyküsünün ilk satırları mı, yoksa trajik bir romanın devamı mı? Almanya basınından Die Welt, G8 zirvesini eleştiriyor.
Die Welt''e göre sanayileşmiş ülke liderleri küresel ekonominin temel sorunlarıyla başetmedikçe, Afrika''ya önerdikleri borçları silme teklifiyle kıtanın sorunlarına bir çare sunduklarını zannetmemeli. Alman gazetesi, ''''Afrika''nın sorunlarını ortadan kaldırmak için Avrupa ve Amerika''da tarım sektörünün aldığı devlet teşviklerini, korunmacı ekonomi politikalarını ve Afrika''daki yolsuzluğa karşı yaptırım önerilerini tartışmaya açmak gerek'''' diyor.
Die Welt, ''''Fakat bu G8 zirvesinden çok bir şey çıkmayacak; çünkü liderler bu anahtar konuların üzerine gitmekten kaçınıyor'''' hükmüne varıyor.
Gene bir Alman gazetesinin, Die Tageszeitung''un bakış açısı ise biraz daha farklı. Die Tageszeitung, 2001 yılında Cenova zirvesinde sokak protestocuları ile G8 liderleri arasındaki ihtilaf havasıyla karşılaştırıldığında, bu yılın Edinburg zirvesinden ''dünyalar kadar farklı'' bir izlenim alındığını, göstericiler gene aynı göstericiler olsa da, Cenova sokaklarındaki öfkenin Edinburg''ta buharlaşıp gittiğini düşünüyor.
Gazeteye göre bunun nedeni, Tony Blair''in öncülük ettiği Afrika''ya yardım girişiminin, protestocuların dile getirdiği düşünceleri G8''lerin zirve masasına taşımış olması.
''''Artık'''' diyor Die Tageszeitung, ''''Bu toplantının meşru olup olmadığı değil, neye yarayacağı sorgulanıyor.'''' Fakat gazete uyarıyor; ''''Eğer gerçek değişimin sinyalleri alınmazsa, Cenova''daki sert hava bu zirvede de sokaklarda esmeye başlayabilir.''''
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:30