LONDRA (İHA) - Avrupa basınında bugün, Almanya seçimlerinin Türkiye''de ve diğer Avrupa ülkelerindeki yankıları, Basra''da İngiliz askerleriyle Şiiler arasında yaşanan çatışmalar öne çıkıyor.
İngiliz Guardian gazetesi, kimilerinin Almanya''da pazar günü yapılan erken genel seçimlerin sonucundan çok memnun olduğunu yazdı. Guardian''ın ifadesiyle, Ankara ''''Düşmanı Angela Merkel''in başarısızlığını sevinç çığlıklarıyla karşıladı.''''
Gazete, Almanya''daki seçim sonucunun Türkiye''nin üyelik perspektifini destekleyen İngiltere''nin elini de güçlendirdiğini bildiriyor. Guardian''ın deyimiyle Türkiye''ye AB içindeki en çok desteği İngiltere veriyor.
Gazeteye göre, Türkiye''ye üyelik yerine imtiyazlı ortaklık önerilmesini isteyen Avusturya hükümetinin bu konuda muhafazakar lider Angela Merkel''in ''seçim zaferine'' bağladığı umutları artık sönmüşe benziyor.
''''RUSLAR DA MEMNUN''''
İngiltere''de yayımlanan Daily Telegraph da Almanya''daki seçim neticelerinin kimi çevrelerde hüsran, kimilerinde ise sevinçle karşılandığını yazarak, ikinci haneye girenler arasında hemen Türkiye''nin adını andı.
Gazete, hüsran cephesine ise Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini koydu. Daily Telegraph''a göre Polonya ve Baltık devletleri, umutlarını Merkel''in kazanmasına bağlamıştı. Gazete bunu ''''Almanya Başbakanı Gerhard Schröder''in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''le arasında geliştirdiği yakın ittifaka'''' bağlıyor.
Gazete, Schröder''in Moskova''ya yakınlığının eski Demir Perde ülkelerini kaygılandırdığını ve Alman liderin Amerikan karşıtı söyleminin de doğrusu bu kaygıları yatıştırmaya pek yardımcı olmadığını yazdı
''''ALMANYA''YA KİM SEVİNDİ KİM ÜZÜLDÜ''''
İngiliz Financial Times gazetesinin bu sabahki manşetinde Almanya var. ''''Bölünen Almanya euro''yu düşürdü'''' manşetini kullanan gazete, Almanya''daki belirsizliğin Avrupa''da ekonomik reform isteyen cepheye ciddi bir darbe indirdiğini kaydetti.
Rus gazetesi Komsomolskaya Pravda ise açıkça, ''''Rusya için hayırlı olan Schröder iktidarıdır'''' ifadesini kullandı.
Rus gazetesinin deyişiyle, ''''Kremlin''in dostu Gerhard''ın iktidarda kalışı şüpheye yer vermeyecek biçimde Rusya''nın işine gelir.''''
Gazete bunun sebebini ''''Eski Doğu Alman muhalif Merkel, başbakan koltuğuna geçerse Moskova-Berlin hattındaki özel dostluk kenara itilir'''' şeklinde açıkladı.
''''BÜYÜK KOALİSYON YA DA BÜYÜK ÇARPIŞMA''''
Almanya basınında ise ülkenin seçim sonrası içine düştüğü siyasi belirsizlikten çıkabilmesi için iki farklı senaryo ağırlıklı biçimde işleniyor.
Bunlardan biri, yeniden seçimlere gidilmesi. Diğeri ise, büyük koalisyon; yani Schröder ve Merkel''in bir ulusal birlik hükümeti kurması.
Sueddeutsche Zeitung''a göre, Sosyal Demokrat lider Gerhard Schröder''in bu iki farklı yoldan hangisine gireceğini, kafasına koyduğu ''tek hedef'' belirleyecek.
''''Schröder''in tek amacı Hıristiyan Demokrat lider Angela Merkel''i başbakanlık koltuğuna yaklaştırmamak'''' diye yazan gazeteye göre Schröder, büyük koalisyonun başına kendisinin ya da Merkel''in değil, üzerinde anlaşacakları iki yeni siyasetçinin geçmesi gerektiğini söyleyerek, bu pazarlıklar süresince de başbakanlığı sürdürmeye kararlı görünüyor.
Der Tagesspiegel''e göre ''''Şimdilik Gerhard Schröder''in kafasını büyük koalisyondan ziyade, Hıristiyan Demokratla giriştiği büyük çarpışma meşgul ediyor.''''
''''REFORMCULAR CEZALANDIRILDI''''
DieWelt, pazar günkü seçimlerden geleceğe ilişkin belirgin bir tablo çıkmasa da, seçmenin, ekonomik reform hareketini sandıkta cezalandırdığını savundu.
Die Tageszeitung''un ise seçmenin, Anglosakson modeline hayır dediğini yazdı. Gazete ''''Neoliberal ekonomi politikalarının Almanya''da büyük çoğunlukla istenmediği ortaya çıktı. Reformcuların elinden bu kadar geldi'''' yorumunda bulundu.
''''Hem Schröder hem de Merkel kendilerini ekonomik reformlarla özdeşleştirdi, ve her ikisi de sandıkta hayal kırıklığına uğradı'''' ifadesini kullanan Frankfurter Allgemeine Zeitung, ''''Demek ki Almanya''da hayat o kadar da kötü değil ki Alman halkı yaşam standartlarım iyileşsin diye tümden bir yeniden yapılanmayı gerekli görmedi'''' yorumunu yaptı.
''''ZAFER SOL PARTİ''NİN''''
Fransa basınından Le Monde''a göre, Almanya''daki seçimlerin bir galibi varsa, o da soldaki yeni ittifak olmalı.
Le Monde, Sol Parti''nin (PNA) Almanya Parlamentosu''nda Yeşillerin önünde dördüncü büyük grup olarak belirdiğine dikkat çekti.
Gazete, on yıllardır Alman siyasetine hakim olan partilerin - yani Hıristiyan Demokratların, Sosyal Demokratların (SPD), Hür Demokratların (FDP), ve bu gruba daha geç katılan Yeşillerin - yanı başında artık beşinci bir gücün de dikildiğini yazıyor. Le
Monde''a göre bu gelişme, artık Almanya''da çoğunluk hükümeti kurmanın giderek zorlaşacağına işaret ediyor.
''''Ateş altında'''' manşetini kullanan İngiliz Independent''ın ön sayfasını kaplayan
fotoğrafta yanan bir tank ve üstü alev almış bir İngiliz askeri var.
Arap kıyafetleri giymiş 2 İngiliz askeri tutuklayan Irak polisi ile İngiliz güçler arasında patlak veren ihtilaf ve kentte birden parlayan İngiltere karşıtı öfkeli ayaklanma,
Independent''a göre Irak''ın nispeten sakin olan Şiilerin yaşadığı güney bölgesinde de durumun karıştığının en açık göstergesiydi.
Tutuklanan 2 İngiliz askerin daha sonra serbest bırakılışı gazetelerin sabah baskılarına yetişmemiş. İngiliz Times, konunun ''''İngiltere Başbakanı Tony Blair''in önüne dikilen yeni bir Irak krizi'''' olduğunu belirtti.
Times''a göre İngiliz askerlerin Basra ve çevresinde giderek daha sık saldırılara hedef oluşunun arkasında ''''İran parmağı var mı'''' sorusu soruluyor.
Gazete, Tahran hükümetinin Şii milisleri silahlandırdığından şüphe edildiğini yazdı.
''''G8seçim sonrası içine düştüğü siyasi belirsizliktenERİ Mİ ÇEKİLMELİ YOKSA DAHA UZUN MU KALMALI?''''
Daily Telegraph''ın ön sayfasında yer alan habere göre, ''''Şiddet olayları İngiltere''nin geri çekilişini geciktirebilir.''''
Ancak Independent''ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan ve Irak savaşına muhalefeti nedeniyle kabineden istifa eden eski bakan Claire Short, bunun tam aksini savunuyor.
Irak''taki en ciddi sorunun işgalin kendisi olduğunu belirten Short, ''''Geri çekiliş için Iraklılarla görüşmelere başlanmalı'''' dedi.
Amerikan askerlerinin daha kuzeydeki Sünni bölgelerde karşılaştığı direnişe nazaran, Irak''ın güneyinde konuşlanan İngiliz birlikleri görece rahat durumdaydı. Ama Basra''dan bildiren Independent muhabirine göre, Sünni-Şii farkının yanı sıra, benzerliklerini de hesaba katmalı.
''''ARAP MİLLİYETÇİLİĞİNİ YABANA ATMAYIN''''
Independent''a göre, eski devlet başkanı Saddam Hüseyin''in devrilmesinden memnun olan Şiilere ve milis güçlere Basra ve çevresinde geniş yetkiler tanıyan İngiliz ordusu, şimdi bu politikasının bedelini ödüyor olabilir.
Gazete, ''''Sünni olsun, Şii olsun, Arap Iraklıların genelde işgale duyduğu içgüdüsel tepki küçümsenmemeli'''' yorumuna yer verdi.
Independent''a göre, seçimlerle iktidara gelmek isteyen Şiiler, işgalden sonra Sünniler
gibi bir direniş hareketi oluşturmadı ama, onlar da en az Sünniler kadar Arap milliyetçisi.
Gazete, ''''Irak''ta işgal güçlerinin varlığına gönülden sıcak bakan tek bir toplum var; onlar da Kürtler'''' diye yazdı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:05