Gündem
  • 29.9.2008 16:56

AVRUPA KONSEYİNDEN KIBRIS'TA İKİ KESİM LİDERLERİNE ÇAĞRI

STRASBOURG -  AKPM sonbahar dönemi genel kurul çalışmaları Strasbourg'da başladı.
     Alman parlamenter Joachim Hörster tarafından hazırlanan ve genel kurulda çarşamba günü tartışılarak oylanacak olan "Kıbrıs'ta Durum" başlıklı raporda, "müzakerelerin tekrar başlamasının, şimdiden bütün Kıbrıslıların yararına olacak, cesaret verici sonuçları olduğu" ifade edildi.
     "Devam eden müzakerelerin, adada yıllardır süren bölünmüşlüğü gidermek için en iyi fırsat olduğu" görüşü dile getirilen raporda, "Bu fırsat kaçırılmasın" denildi.
     "Çözüm için başarı şansını mümkün olduğunca fazla artırmak amacıyla iki tarafın da ilave güven artırıcı önlemleri kabul ederek, uzlaşmaya hazır olduklarını teyit etmesi gerektiği" belirtilen taslak raporda, "iki kesimde de siyasi güçlerin ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin süreci engellemek yerine, buna tam destek vermelerinin cesaretlendirilmesi gerektiği" ifade edildi.
     Taslak raporda, aralarında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere gibi üç garantör devletin de bulunduğu bütün dış aktörlerin sürece destek vermesi ve iki toplum arasındaki güvenin artırılmasına katkıda bulunması tavsiye edildi.
     AKPM genel kurulunda çarşamba günü öğle saatlerinde yapılacak Kıbrıs tartışmasından önce, salı günü Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, çarşamba sabahı ise KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat genel kurulda konuşacak.
     AKPM'den verilen programa göre Hristofyas, "Kıbrıs cumhuriyeti cumhurbaşkanı" sıfatıyla konuşacak ve daha sonra AKPM üyesi parlamenterlerin sorularını yanıtlayacak.
     Talat ise çarşamba günü "Kıbrıs Türk toplumu lideri" sıfatıyla konuşacak, ancak programa göre kendisine soru sorulmayacak. AKPM'deki bir grup parlamenter, BM nezdinde başlayan görüşmelerde iki kesim liderinin de eşit koşullarda olduğunu hatırlatarak, kendisine soru sorulmasına izin verilmeyecek olan Talat'a haksızlık yaparak Avrupa Konseyi'nin "ayırımcılık" yaptığı görüşünde.
     Bunun yanı sıra Talat ile birlikte ilk defa KKTC'nin bir cumhurbaşkanı AKPM genel kuruluna hitap etmiş olacak. Talat'ın, Strasbourg temasları sırasında Avrupa Konseyi yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:51

İLGİLİ HABERLER