Dünya
  • 31.10.2021 13:18

Avrupa'nın göbeğinde bir yıldır elektrikler kesik

Avrupa'nın göbeğinde 'ölüm gibi bir şey'… Bu mahallede 1 yıldır elektrikler kesik.Avrupa'nın orta yerinde, İspanya'nın başkenti Madrid'e bağlı bazı mahallelerde Ekim 2020'de kesilen elektrik, bir yıldır hâlâ yok. İnsanların, özellikle de çocukların hayatlarına çok ağır etkileri olan bu durum dünya kamuoyunun da gündeminden düşmüyor.

Luisa Vargas'ın evinin oturma odasını görmek bile, Avrupa'nın göbeğinde son bir yılda yaşanan inanılmaz olayları anlamak için yeterli...

Derli toplu oda, ahşap duvara açılmış pencereye asılan ince perdeden sızan ışıkla yarı aydınlık halde. Kitaplık raflarının üzerinde biten mumların bıraktığı yanık izleri dikkat çekiyor. Kapının yanına yerleştirilmiş odun sobasının bacası, çatıdaki nemli bir delikten dışarı doğru uzanmış.

Büyük bir televizyon, odanın bir yanında karanlığa mahkûm edilmiş halde duruyor. Küçük bir taburenin üzerine yerleştirilmiş portatif televizyon ise bir otomobil aküsüne bağlanarak kısa aralıklarla açılıp kapatılıyor.

Odanın bir köşesindeki küçük masada Vargas'ın 8 yaşındaki oğlu, cep telefonunun ışığında ev ödevlerini yapmaya çalışıyor ama konsantre olmakta zorlanıyor. Madrid şehir merkezine yarım saat mesafede bulunan Cañada Real'in 6'ncı kısmındaki diğer herkes gibi, bu oğlan da bir yıl boyunca elektriksiz yaşamanın sonu gelmeyen hayal kırıklıklarıyla ve aşağılanmışlıklarıyla baş etmekte zorlanıyor.

Anne Vargas bu durumu, "Ölüm gibi bir şey" sözleriyle özetliyor. 39 yaşındaki İspanya Romanı Vargas, ailesiyle 11 yıldır Cañada Real'de yaşadıklarını belirterek, "Üşüyorsunuz, cildinizde sorunlar yaşanıyor. Hepsi berbat şeyler" diye konuşuyor.


2 EKİM 2020'DEN BERİ ELEKTRİK KESİK

Bir karayolunun kıyısındaki 14,4 kilometrelik bir hatta yayılmış olan Cañada Real'in yarısına tekabül eden beşinci ve altıncı kısmında 4500 kadar insan yaşıyor.

Bu kısımların elektriği geçen yıl Ekim ayının başında kesildi. Üç ay sonra İspanya'nın onlarca yıldır görmediği kadar çok kar yağışına sebep olan Filomena Fırtınası, su borularını da dondurunca, Cañada nüfusunun hayatı yaşanamayacak kadar zorlaştı.

Elektriksizlik ve fırtına üst üste gelince Cañada Realde protestolar düzenlendiElektriksizlik ve fırtına üst üste gelince Cañada Real'de protestolar düzenlendi
YETKİLİLER "YASA DIŞI KULLANIM" DİYOR

Günümüzde sosyologların ve şehir planlamacılarının "enformel yerleşim" olarak adlandırdığı gecekondu bölgelerinin Avrupa kıtasındaki en büyük örneği olan Cañada Real'in elektrik sorunu beş farklı kurumun yetki alanına giriyor.

Bunlardan biri olan Madrid bölgesel hükümeti, elektrik kesintisinin sürekli hale gelmesiyle alakalı olarak Cañada'daki yasa dışı marihuana tarlalarının sahiplerini suçluyor. Hükümet yetkilileri tarlaların elektrik şebekesine çok fazla yük bindirdiğini, bunun sonucunda da sistemin güvenlik gerekçeleriyle kendini kapattığını belirtiyor.

Enerji dağıtım şirketi Naturgy ise altıncı kısımda yaşayanlar için üzüldüklerini ancak "yoğun ve düzensiz kullanımın" elektrik şebekesini çökerttiğini ifade ediyor. Naturgy yetkilileri, altıncı kısımda sadece 3 kayıtlı elektrik kullanıcı olduğunu, geri kalan herkesin "yasa dışı bağlantılarla" yani kaçak elektrik kullandığını söylüyor.

Cañada annelerinin elektrik protestosu; kağıtta Çocuklar iki aydır ışıksız yazıyorCañada annelerinin elektrik protestosu; kağıtta "Çocuklar iki aydır ışıksız" yazıyor
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUKLARIN DURUMUNA DİKKAT ÇEKTİ

Havanın sıcak, günlerin uzun olduğu ilkbahar ve yaz aylarında elektriksiz yaşam bir nebze de olsa katlanılabiliyor. Ama Cañada'da sabahları gittikçe daha soğuk oluyor, kış kapıyı çalıyor ve Filomena Fırtınası'nın kötü hatıraları kimsenin aklından çıkmıyor.

Konu uluslararası kamuoyunun da gündeminde. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan bir grup uzman İspanya hükümetine Cañada ile ilgili bir uyarı mesajı gönderdi.

Mesajda elektrik kesintisinin, bölgede yaşayan çocukların barınma hakkını ihlal etmekle kalmadığı aynı zamanda sağlık, beslenme, su, hijyen ve eğitim hakları üzerinde de ciddi etkileri olduğu belirtildi. Ancak bu uyarı da sahadaki durum üzerinde etkili olmadı.

KORKUDAN TUVALETE BİLE GİDEMİYORLAR

Elektriksizlikten en çok etkilenenler ise, BM'nin de dikkat çektiği üzere çocuklar. Bölgede 1200 kadar çocuk yaşıyor. Bazı ebeveynler çocuklarının geceleri karanlıkta tuvalete gitmekten çok korktukları için yataklarını ıslatmaya bile başladıklarını anlatıyor.

Haberin Devamı

Çocuklarını yıkanmamış halde ve kirli giysilerle okula göndermek zorunda kalan bazı ebeveynler de bu durumun çocukların okulda zorbalığa uğramasına yol açabileceğinden endişe ediyor. Bazı çocuklar neredeyse hiç geçmeyen soğuk algınlıklarıyla mücadele ediyor.

Güncellenme Tarihi : 31.10.2021 13:42

İLGİLİ HABERLER