Dünya
  • 29.4.2015 14:54

Ay balığı sahile vurdu

Endonezyalı balıkçılar nadir görülen koca bir  al balığının sahilde görünce kurtarmaya çalıştı. 1.5 tonluk dev balığı bir türlü kaldıramayan balıkçılar, arkadaşlarını çağırdı ama başarılı olamadılar.
Dünyanın en ilginç balıklarından birisi olan ay balıkları 15 santimlik kalın derisiyle bu alanda bir rekora sahip. Çok kötü kokan eti yüzünden yenilmediği gibi ticare bir edğeri de bulunmuyor.
Devasa ay balıkları zaman zaman bilinmeyen bir nedenle tıpkı balinalar gibi sahile vurup ölüyorlar.

Ay balığı ya da Güneş balığı (Sunfish. İngilizce) (Mola mola. Latince mola değirmen taşı demektir),

Ay balığının derisi 15 cm kalınlığındadır, İspermeçet balinasından sonra bütün organizmalar içinde en kalın derisiye sahip canlı olma özelliğini taşır. Bu kalın derisinin üzerinde 50 civarı değişik parazit türü ve çeşitli mikroorganizmalar yaşar. Bu canlılar ay balığının karanlıkta parlamasına yol açabilirler. Ay balıkları bazen, henüz bilinmeyen nedenlerden suyun yüzünde yan yatarlar. Geceleri bu şekilde su yüzünde yan yatarak derisinin mikroorganizmalar sayesinde parladığı anlarda ay ışığının su yüzündeki gölgesini andırır.

Ay balıklarının yüzgeçleri sivridir ve köpek balığının yüzgeçlerine benzer. Sudan dışarıya dikilen sivri yüzgecini görenler, ay balığını köpek balığı zannedebilirler, ama Güneş balığı çok sakin bir hayvandır, örneğin kendine yaklaşan dalgıçları çok sakin karşılar.

Vücutları, fugu balığında ve bazı diğer Tetraodontiformes takımına ait balıklarda görülen tetrodotoksin zehirini üretebilir.

Eti yenilmediğinden, insanlar için hiçbir değeri olmasa bile ay balıklarının sayıları denizlerin kirlenmesiyle azalmaya devam etmektedir.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:45

İLGİLİ HABERLER