Medya
  • 11.9.2008 07:53

AYDIN DOĞAN'A 5 YIL HAPİSLİK ÜÇ-KAĞIT SORUŞTURMASI!.

Kurul, halka açık şirketten kazanç aktarıldığını tespit etti Doğan Ailesi halka açık olmayan şirketler aracılığıyla borsada küçük yatırımcıları olan Doğan Yayın'ın kâğıt faturasını 6 yılda 60 milyon dolar şişirdi. İnceleme hızlanınca Doğan Yayın bu şirketleri satın aldı..
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Doğan Yayın Holding'in Hürriyet, Milliyet, Posta ve Radikal gazeteleri için 1997- 2003 yılları arasında yaptığı kâğıt ithalatı işlemlerine ilişkin başlattığı incelemeleri hızlandırdı. SPK, Doğan Yayın'ın son 6 yılda gerçekleştirdiği kâğıt ithalatlarında kullandığı aracı firmaları mercek altına aldı. Yapılan incelemeler sonucunda Doğan'ın halka açık olmayan şirketler aracılığıyla borsaya kote Doğan Yayın'nın kâğıt faturasını 6 yılda 60 milyon dolar şişirdiğini tespit etti.
KAZANÇ HEP AİLEYE AKTARILDI
Edinilen bilgilere göre Doğan kâğıt operasyonunu yurtiçinde Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş. ve yurtdışında da Fairworld International Limited ile gerçekleştirdi. Doğan Grubu yılda yaklaşık 200 bin ton kâğıt ithal ediyor. Türkiye'de Doğan'a kâğıdı Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik AŞ satıyor. Doğan Dış Ticaret ise 200 bin ton kâğıdı yine Doğan Ailesi'ne ait olan Fairworld International Limited adlı kendi offshore şirketinden satın alıyor. İşte bu ilişki SPK'nın incelemelirine takıldı. Yılda 180-200 milyon dolarlık kâğıt satın alımı gerçekleştiren Doğan Grubu'nun bu satınalmalarda paravan şirketler kullanarak faturaları yüksek gösterdiği tespit edildi. Yani yatırımcının ortak olduğu Doğan Yayın'ın kasasından Doğan ailesi fertlerine ait olan Doğan Dış Ticaret ve İngiltere'de kurulu tabela şirkete kazancı aktardığı ortaya çıktı. Ocak 2004'te işlemlerin su yüzüne çıkması üzerine Doğan Yayın, 12.8 milyon dolar ödeyerek Doğan Dış Ticaret'i Doğan ailesinin hissedarı olduğu ve borsada işlem görmeyen Adilbey Holding'den satın aldı. Ocak 2006'da grup kâğıt ithalatında Doğan ailesinin kazancını sürdürmek için yeni bir şirket daha devreye sokuldu. Bu kez de kâğıt yine Adilbey Holding'e ait olan Işıl İthalat İhracat Mümessillik AŞ aracılığı ile ithal edilmeye başlandı.
TABELA ŞİRKETLER KULLANILDI
1997-2003 arasında gazetelerine kâğıt almak için farklı bir yöntem deneyen Doğan, İngiltere ve off-shore ülkelerde Falcon Purchasing, Shawcliff Trading, Sortal Trading ve Fairworld International Limited unvanlı şirketleri üzerinden alım yapmayı sürdürdü. Ta ki 1 Temmuz 2007'ye gelindiğinde SPK'nın da incelemesi derinleşince Doğan söz konusu tabela şirketlerini Doğan Yayın Holding bünyesine alarak "ithal" kazanca ara verdi. Böylece Adilbey Holding aracılığıyla Doğan ailesine aktarılan paralar kısmen halka açık şirketinin çatısı altına girdi.
Altı yılda 60 milyon dolar yatırımcıdan kaçırıldı 
1- İTHALATI AİLE ŞİRKETLERİ YAPIYOR
Gazetelerini basmak için yılda 200 bin ton kâğıt ithal eden Doğan Grubu söz konusu ithalatı Türkiye'de ve yurtdışında halka açık olmayan Doğan Ailesi bireylerine ait olan şirketlerle gerçekleştiriyor.
2- FATURALAR ŞİŞİRİLİYOR
Yılda 180-200 milyon dolarlık ithal kâğıt satın alan Doğan Yayın paravan şirketler kullanarak faturaları şişiriyor. Hal böyle olunca da halka açık şirket Doğan Yayın'dan fazla para çıkıyor.
3- ŞİRKETLER DEĞİŞTİRİLİYOR
Doğan izi belli olunca ithalatı gerçekleştirdiği şirketleri halka açık şirket bünyesine alıyor. Ancak kâğıt ithalatı işini diğer şirketlere aktarıyor. Bu yolla kazanç devam ediyor.
4- İNCELEME ÜZERİNE ŞİRKETİ ALDI
SPK, Doğan'ın 1997-2003 arasındaki kâğıt ithalatı işlemleriyle ilgili incelemeyi derinleştirince Ocak 2004'te Doğan kâğıdı ithal ettirdiği kendi şirketini 12.8 milyon dolara satın aldı.
5- YATIRIMCI KÂĞIDI % 15-20 PAHALI ALDI
Halka açık Doğan Yayın'ın tabela şirketleri aracılığıyla gerçekleştirdiği kâğıt ithalatı işlemlerinde faturalar her yıl benzer oranlarda kabartıldı. Kâğıtlar halka açık şirkete yüzde 15-20 daha pahalı satılarak Doğan Ailesi kazanç sağladı.

Örtülü kazanç aktarımının cezası 5 yıla kadar hapis 
SPK'NIN yaptığı incelemeye göre, Doğan halka açık olan gazetelerine, halka açık olmayan "yabancı tabela şirketleri" aracılığıyla kendi kendine alım yaptığı için, vatandaşın kazancını da kendi cebine atmış oldu. Doğan piyasa fiyatlarının çok üstünde rakamlarla kendi firmasından kağıt ithalatı yaptığı için, halka açık şirketlerine kağıt satıp küçük yatırımcıyı da zarara uğratmış oldu. Sermaye Piyasası Kanunu'nun örtülü kazancın tanımını yaptığı 15/6 maddesine göre halka açık şirketler yönetim ve denetim veya sermaye bakımından ilişkili bulunan şirketlerle yaptıkları işlemlerde bariz şekilde farklı fiyat uygulayamazlar. Bu yolla halka açık şirketlerin karlarını ya da mal varlıklarını azalmanın cezası ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve ağır para cezası. SABAH

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:20

İLGİLİ HABERLER