İş Bankası ve Doğan Holding ortaklığının, Özelleştirme İdaresi'nden (Öİ) satın aldıkları 1.5 milyar dolarlık Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ) hissesini bedavaya getirmek için yürüttükleri birleşme operasyonu tehlikeye girdi. Doğan Holding'in, Öİ'nin rehinli hisseler nedeniyle istediği teminatı veremediği ortaya çıktı. 170 milyon dolarlık alacağı riske giren Öİ, birleşmenin iptali için dava açtı.
İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.'nin, Öİ'den aldığı 1.5 milyar dolarlık hissenin bedelini ödemek için bankalardan temin ettiği 1.2 milyar dolarlık krediye ilişkin borcunu, Türkiye'nin en karlı KİT'i olan POAŞ'a ödetmek için geçen yaz aylarında başlattığı birleşme operasyonu, teminat sorunu engeliyle karşılaşmıştı. Teminat engeli, POAŞ'ta kalan kamuya ait son hisse dilimi olan yüzde 25.8 hissenin satışından kaynaklanıyordu.
Süreç nasıl başlamıştı
POAŞ'ın yüzde 51 hissesini 2000 yılında 1 milyar 260 milyon dolara satın alan İş-Doğan, geçen yıl temmuz ayında Öİ'nin elinde kalan yüzde 25.8 hisseyi ihalesiz olarak 230 milyon dolara satın aldı. Peşinat ödemesinin ardından İş-Doğan'ın Öİ'ye 170 milyon dolarlık borcu kaldı. Öİ, üç yıl içinde ödenmesi öngörülen bu alacak karşılığında teminat olarak sattığı hisseleri rehin aldı. Ancak İş-Doğan'ın banka borçlarını POAŞ'a ödetmek için iki şirketin birleştirilmesi ile birlikte teminat açığı gündeme geldi. Çünkü POAŞ 9 yıl boyunca sürekli borç ödeyecek, bu yüzden zarar edecekti. Zarar eden şirketin hisselerinin değerinin düşmesi de kaçınılmaz olduğu için, rehin aldığı hisselerin, faiz dahil 170 milyon dolarlık alacağı karşılamasının mümkün olmadığını gören Öİ, Akşam'ın da konuyu gündeme getirmesinin ardından, sonunda birleşmeye izin veremeyeceğini SPK'ya bildirdi. SPK da kamu alacağının riske girmemesi için gerekli teminatın sağlanmasını İş-Doğan'dan istedi. SPK, bu koşulla birleşmeye izin verdi.
İş buldu Doğan bulamadı
POAŞ ve İş-Doğan şirketleri geçen 25 Aralık'ta yaptıkları genel kurullarla birleşme kararı alarak, operasyonu sonuçlandırırken; Öİ'nin istediği SPK'nın da şart koştuğu 170 milyon dolarlık teminattan İş Bankası kendi payına düşeni verdi. Ancak Doğan Holding, Öİ'nin istediği 95 milyon dolarlık banka teminat mektubunu bulamadı. POAŞ hisselerini satın almak için bankalardan aldığı büyük miktardaki krediler nedeniyle bütün malvarlığının rehinli ya da ipotekli olması ve teminat gösterecek yeni bir varlığının olmaması yüzünden Doğan'a istediği teminat mektubunu verecek banka çıkmadı. Doğan Holding bu nedenle Öİ'ye gayrimenkul teminatı ve kefaleti önerdi; ancak Öİ bu teminatları kabul edemeyeceğini bildirdi.
Edinilen bilgilere göre, Doğan Holding'in yeni mali koordinatörü Tufan Darbaz teminat sorununu çözmek için, bir ayı aşkın süredir, haftada en az bir kez İdare'yi ziyaret etti. Her seferinde, saatlerce Başkan Turgut Bozkurt'a sürekli baskı yapan Darbaz, baskıdan sonuç alamadı. Grup hükümet nezdinde girişimde bulunarak, önerilerin teminatların kabul edilmesini talep etti.
Hükümet de kabul etmedi
Hükümet talebi kabul etmedi. Grup yayın organlarından hükümete yönelik eleştirel nitelikteki haberlerin tam bu döneme denk geldiğine dikkat çekilirken; daha önceki ihlaller nedeniyle daha fazla risk üstlenmeyi göze alamayan Öİ yöneticileri Doğan Holding'in talebini kesin bir biçimde reddederek, birleşmenin iptal edilmesi için 30 Ocak'ta Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu.
Öİ, birleşmenin 190 milyon dolarlık alacağının tahsilini riske soktuğunu belirterek, birleşme kararlarının iptal edilmesini istedi.
(Akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:17