AYDIN DOĞAN'DAN HALİS TOPRAK'A AĞIR CEVAP : " KARDEŞİNİN ÖLÜMÜNDEN BENİM SORUMLU OLDUĞUM ALÇAKCA BİR İFTİRADIR "
KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Akşam Gazetesi'ne konuşan Halis Toprak, Aydın Doğan'a yönelik sert eleştirilerde bulunmuş, kardeşinin intihar etmesinin baş nedinin Doğan olduğunu söylemişti.Toprak'a Aydın Doğan'ın cevabı gecikmedi.Aydın Doğan,"Kendisine düşmanlık göstermem için hiçbir neden yok; ne özel dostluğum, ne de bir iş ilişkim var.Halis Toprak'ın bizzat batırdığı şirketinin borçlarıyla talihsiz kardeşini başbaşa bırakıp kaçtığı kendi ifadeleriyle de sabittir.Muhsin Toprak'ın talihsiz ölümü ile Aydın Doğan arasında ilişki kurmak, tamamen akıldışı ve alçakça bir iftiradır " dedi.Doğan,piyasalara 1 milyar 600 milyon dolar borcu olduğu yönündeki iddialara da,"Doğan Grubu'nun böyle bir borcu yoktur" cevabı verdi.
İşte satırı satırına Aydın Doğan'ın Toprak'a cevabı:
Paktaş'ı batıran Toprak'ın kendisidir
Halis Toprak, tekstil şirketi Paktaş'ın iflasından beni sorumlu tutuyor.
Paktaş'a 1985'te Turgut Özal'ın Başbakanı olduğu hükümet tarafından el konuldu. El konulma gerekçesi, o dönemin parasıyla 13 milyar liralık vergi borcudur. Paktaş tekstil işletmelerinin 'teferruğ' yoluyla Sümerbank'a devriyle sahiplerinin yine o dönemin parasıyla yaklaşık 2.5 trilyon tutarında banka ve şahıs borçlarından kurtarıldığı da Gelirler Kontrolörleri'nin o dönemde yaptıkları incelemede saptanmış ve bu raporlar 1993'te Türkiye'de yayımlanan tüm gazetelerde yer almıştı.
Söz konusu raporlarda Toprak Holding nezdinde Türk Ceza Kanunu'nun 506, 508 ve 510. maddeleri uyarınca kaynak aktarımı ve hileli iflas davaları açılması gerektiği de belirtilmişti. Arşivlerde yapılacak küçük bir çalışma bu konudaki gerçekleri gözler önüne serecektir.
Paktaş'a el konulması ile benim bir ilişkim yok. Halis Toprak ve şirketleri, bu el konulma işleminin mağdurları değildir. Kamu kuruluşlarının bağımsız denetçileri tarafından yazılan raporlar Toprak ve şirketlerinin bu el konulma nedeni ile haksız çıkar sağladıklarını da ortaya koymaktadır.
Kardeşinin ölümünden
Halis Toprak sorumludur
Halis Toprak, kardeşi Muhsin Toprak'ın intiharından da beni sorumlu tutuyor.
Rahmetli Muhsin Toprak'ın kardeşinin borçları yüzünden intihar ettiği bizzat Toprak ailesinin çeşitli fertleri ve Muhsin Toprak'ın oğlu Emin Toprak tarafından basına verilen beyanlarla sabittir.
Halis Toprak'ın bizzat batırdığı şirketinin borçlarıyla talihsiz kardeşini başbaşa bırakıp kaçtığı kendi ifadeleriyle de sabittir. 4 Mart 1986 tarihli Dünya Gazetesi'nde yayımlanan açıklamasında, Paktaş ile şahsının ve Toprak Holding'in hiç bir alakası olmadığını söyleyen de Halis Toprak'tır.
Bu, Toprak'ın, halkın gözünün içine baka baka söylediği ne ilk yalandı, ne de sonuncusu oldu...
Muhsin Toprak'ın talihsiz ölümü ile Aydın Doğan arasında ilişki kurmak, tamamen akıldışı ve alçakça bir iftiradır.
Toprakbank'a el konulma nedeni belli
Halis Toprak, AKŞAM'da yayımlanan röportajında, kendi ağzıyla bankasına neden el konulduğunu da anlatıyor; 'Biz de gittik, Toprakbank'tan 312 milyon dolar kredi aldık' diyor.
Toprakbank'a Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından el konulmasının nedeni budur: Banka kaynaklarının grup şirketlerine aktarılması.
BDDK denetçileri tarafından yürütülen soruşturma sonucunda yazılan rapor, Halis Toprak'ın bankasının kaynaklarından kendi şirketlerine 457 milyon dolar kaynak aktarıldığını belirtiyor. Bankanın birikmiş zararı ise 30 Mayıs 2001 tarihi itibariyle 489 trilyon liraya ulaşmış bulunuyordu.
Bankaya el konulması ile benim aramda bir ilişki kurulması ise kamuoyunu yanıltmayı hedefleyen bir yalandan ibarettir.
Ne kendisini tanırım ne düşmanlık beslerim
Halis Toprak, bankaya el konulma sürecinde gazetelerde yayımlanan haberlerden de beni sorumlu tutuyor. Bunun, kendisine bir düşmanlık amacıyla yapıldığını iddia ediyor. Halis Toprak ile benim aramda bir düşmanlık olmasını gerektirecek herhangi bir ilişki olmadı. Ne özel dostluk oldu, ne de bir iş ilişkisi...
Gazetelerimizin ısrarla üzerinde durduğu husus şudur; Bankaların kaynaklarını kendi şirketlerine aktararak ülkeyi kriz içine sokanların bu borçlarını geri ödemelerini sağlamak...
7 soruya 7 yanıt
SORU
1- Aydın Bey, 1 milyar 600 milyon dolar borcunun olduğu doğru mudur? Eğer doğruysa hangi bankalara borcun var açıkla?
YANIT
Doğan Grubu'nun böyle bir borcu yoktur. Şirketlerimiz halka açıktır ve SPK denetimi altındadır. İsteyen herkes şirketlerimizin mali yapılarını SPK kurallarına uygun olarak yapılan açıklamalardan öğrenebilir.
SORU
Devlet bankalarından kredi alıp bu parayı yine devlet bankalarında yüksek faizle değerlendirdiğim iddiası, biraz ekonomi ve bankacılık bilen birisi için ancak deli saçması olarak nitelenebilir. Bu, tümüyle yalan ve iftiradır.
YANIT
2- Senin bir devlet bankasında 100 milyon dolar dövize endeksli yüzde 10 ile kağıt alıp, şubat krizinde bu parayı yüzde 3000'lere varan faizle devlet bankalarına verdiğin doğru mu?
SORU
3- Bu parayı alırken birileri sana yardımcı oldu mu? Aldığın borcu erteledin mi?
YANIT
Kimseden böyle bir borç almadığımız için bunu erteletmemiz de söz konusu değildir. Bu da Toprak'ın bir iftirasından ibarettir.
SORU
4- Hayatında hiç bir ihracat yaptın mı sen Aydın Doğan? Hele bu ülkenin bu kadar ihracata ihtiyacı varken. IMF'ye gururumuzu satmışken...
YANIT
Benim şirketlerim, ihracat da yapıyor, ülkemize döviz de getiriyor. Ancak şunu sormadan da edemiyorum: Bunlardan Toprak'a ne, sen kim oluyorsun?
SORU
5- Sayın Aydın Doğan, aldığım duyuma göre sen 1 milyar dolardan fazla değerde kendi şirketlerinin hisse senetlerini Borsa'da sattın. Bu hisselerin bir kısmını da yetim ve fakir aldı. Deniliyor ki bu hisselerin değeri 300 bin dolara düşmüş. Bu aradaki 700 bin doların bir kısmını yetim için harcadın mı?
YANIT
Borsada son on yılda 10 şirketimiz halka açıldı. Sermaye Piyasası kurallarına uygun, yasalara saygılı olarak açık ve şeffaf işlem görüyorlar. Şirketlerimize ait hisseleri alanlar da bu işlemlerden memnun olmalılar ki, şirketimizin hisselerini almaya devam ediyorlar.
SORU
6- Bu hisse senetlerinin değeri neydi, bugün kaç? Sene başından bugüne kadar bu hisselerden bir tane fiyatı artan var mı? Cevap vermezsen kabullenmiş olursun.
YANIT
Sene başından beri hangi hisselerin değerinin arttığı, hangi hisselerin değerinin düştüğü İMKB ve SPK kayıtlarından kolayca bulunabilir.
SORU
7- Bu ülkenin parasını aldın ne yaptın? Pusuya yattın. Milletin işini bozdun. Milletin malını aldın. Hürriyet'i, Milliyet'i aldın. Dışbank'ı 7 yıl vadeli aldın. Banka 7 yıla alınır mı? Et borç olur da ciğer borç satılır mı? Petrol Ofisi'ni aldın Petrol Ofisi'ne kaç kuruş verdin?
YANIT
Petrol Ofisi, Türkiye'nin gözü önünde televizyondan yayımlanan açık ve şeffaf bir ihaleyle satıldı. POAŞ'ın yüzde 50'sine 1 milyar 260 milyon ABD Doları öz kaynaklardan, kalan kısmı ise 9 özel bankanın oluşturduğu bir konsorsiyumdan cari faizlerle temin edilen krediyle ödenmiştir. Bu ihale, bugüne kadar yapılan en büyük özelleştirme ihalesi olarak kamuoyuna mal olmuştur.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:16