Gündem
  • 10.11.2020 01:00

Azerbaycan düşürdüğü Rus helikopteri için özür diledi, Ruslar ne dedi?

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın Rusya Savunma Bakanlığından aldığı bilgiye göre,  9 Kasım günü saat 18: 30'da (GMT + 4) Rusya Federasyonu'na ait MI-24 askeri helikopteri füzeyle düşürüldü.

Bakanlık bu konuda şu hususların vurgulanması gerektiğini söyledi:

- Helikopter uçuşu Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırına yakın bir yerde gerçekleşirken, Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorunu bölgesinde aktif askeri çatışmalar sürüyor.
- Uçuş, hava savunma radar tespit bölgesinin dışında karanlıkta, alçak irtifada gerçekleşti.
- Rus Hava Kuvvetleri helikopterleri daha önce belirtilen alanda görülmemişti.

Söz konusu etkenler bağlamında, bölgedeki gergin durum ve Ermeni tarafının olası provokasyonlarına bağlı olarak artan çatışmaya hazırlık durumu ışığında nöbetçi muharebe ekibi ateş açma kararı aldı.

Azerbaycan tarafı, kazara olan ve Rus tarafına yönelik olmayan bu trajik olay nedeniyle Rus tarafından özür diliyor.

Azerbaycan tarafı, hayatını kaybeden mürettebatın ailelerine en içten başsağlığı diliyor ve yaralılara acil şifalar diliyor.

Azerbaycan tarafı uygun tazminat ödemeye hazır olduğunu açıkladı.

Moskova, Mi-24 Helikopter Olayında Bakü'nün Sorumluluğunu Kabul Ettiğini Olumlu Değerlendirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın Bakü'nün Mi-24 helikopter olayında sorumluluğunu kabul ettiğini olumlu değerlendirdiğini söyledi.

Rusya bakanlığı, "Bakü'nün suçunu derhal itiraf ettiğini olumlu olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca Azerbaycan tarafının bize bu olayın derhal soruşturulacağına ve suçluların cezalandırılacağına dair verdiği güvenceleri de not ediyoruz" dedi.

Azerbaycan Başsavcılığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Mi-24'ün düşürülmesi ile ilgili soruşturma başlattığını söyledi. Azerbaycan tarafına göre uçak, radar algılama bölgesinin dışında, alçak bir rakımda uçuyordu.

Ermenistan Başsavcılığı da olayla ilgili olarak ceza davası açtığını söyledi.

Daha önce, Rusya Savunma Bakanlığı, Mi-24 helikopterinin muharebe bölgesinin dışındaki Ermeni hava sahasında bulunan taşınabilir bir hava savunma sisteminden (MANPADS) düşürüldüğünü söyledi. İki mürettebat öldü, biri orta derecede yaralı olarak tahliye edildi.

 



 

Güncellenme Tarihi : 10.11.2020 01:18

İLGİLİ HABERLER