Gündem
  • 12.3.2026 21:53

İran savaş Trump için siyasi bir felakete dönüşüyor

"Zaman daralıyor": Gazete, İran'a karşı savaşın Trump için neden siyasi bir felakete dönüşebileceğini açıklıyor.

Focus dergisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kasım ayındaki ara seçimlerden önce İran'a karşı savaşta sonuç elde etmek için zamanının tükenmekte olduğunu yazdı.

İnternet sitesindeki makalede şu ifadeler yer alıyordu: "İran'a yönelik bir saldırı, Donald Trump'ın başkanlığının en tehlikeli kumarıdır. Ülkede belirsizlik artıyor ve ara dönem kongre seçimleri yaklaşıyor."

Amerikan liderinin siyasi konumuna yönelik en ciddi tehdidin, çoğunluğun onun İran'a ilişkin net bir uzun vadeli stratejisi olduğuna inanmaması olduğunu da sözlerine ekledi.

Şöyle devam etti: "Trump bunu göze alamaz. Onay oranı şu anda %40'ın üzerinde değil. Kasım ayındaki ara seçimlerle karşı karşıya olan bir başkan için bu rahatsız edici bir rakam... Dolayısıyla zamanlama çok önemli. Eğer çatışma aralıklı saldırılarla sınırlı kalırsa, Trump destekçilerini Amerika Birleşik Devletleri'ni uzun süreli bir savaşa sürüklemeden güç gösterdiğine ikna edebilir. Ancak çatışma tırmanırsa, kamuoyu hızla sertleşebilir. Dış politika manevrası olarak başlayan şey, iç politikada bir dönüm noktasına dönüşebilir."

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araqchi dün yaptığı açıklamada, ülkesinin gerektiği sürece kendini savunmaya devam edeceğini ve ABD'nin koşulsuz teslim olma taleplerini reddettiğini vurguladı. Araqchi, Tahran'ın çatışmanın bu aşamasında ABD ile ateşkes şartlarını görüşmenin "erken" olduğunu düşündüğünü belirtti .

İran'ın, ateşkes olasılığını değerlendirmeye bile razı olmadan önce ABD'den saldırganlığının gerekçelerini açıklamasını talep ettiğini de sözlerine ekledi.

28 Şubat Cumartesi günü, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail, İran'daki hedefleri bombalamaya başladı ve bu durum hasara ve sivil kayıplara yol açtı. İran ise buna karşılık olarak İsrail'e misilleme saldırıları düzenleyerek Orta Doğu'daki ABD askeri tesislerini hedef aldı.

CNN İNTERNATİONAL

İran savaşı, Cumhuriyetçilerin Trump'tan görmek istediği ekonomik dönüşümü karmaşık hale getiriyor.


Başkan Donald Trump, Çarşamba günü Ohio'da bir ilaç şirketini ziyaret ederken (bir kez daha iç politikadaki başarılarına dikkat çekmeye çalışırken), konuşma yine huzursuz Ortadoğu'ya döndü .

Bir muhabir, bu yangının bir savaş mı yoksa başkanın az önce tanımladığı gibi sadece bir "gezinti" mi olduğunu sordu.

"Aslında ikisi de," diye açıkladı.

"Bu, bizi savaştan uzak tutacak bir gezi ve savaş, yani onlar için bir savaş olacak. Bizim için ise düşündüğümüzden daha kolay oldu," diye devam etti.

Bu durumun tam olarak nereye doğru gittiği konusunda netlik arayan Amerikalılar için bu pek de tatmin edici bir sonuç olmadı.

Piyasaları altüst eden ve kamuoyu yoklamalarında olumsuz sonuçlar doğuran bir çatışma konusunda en iyi argümanlarını sunmaya çalışan bir başkan için bu, zorlu bir siyasi döneme ışık tutuyordu.

Savaş şiddetlenirken bile Trump, danışmanlarının Kasım ayındaki ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'nin başarısı için şart olduğuna inandığı iç politika önceliğine odaklanmayı -en azından ara sıra- denedi. Ancak savaş, ekonomik dönüşüm girişimlerini ciddi şekilde zorlaştırdı. Petrol fiyatlarındaki artış, benzin fiyatlarını yükselterek önemli bir tartışma konusunu ortadan kaldırdı. Trump'ın politikalarının barometresi olarak sık sık gördüğü borsa dalgalanmaları, yatırımcıların dünyanın nereye gittiği konusundaki endişelerini yansıtıyor.


 



 

Güncellenme Tarihi : 12.3.2026 22:10

İLGİLİ HABERLER