METİN BAŞAR
İSTANBUL - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını istiyoruz'' dedi. Bakan Hüseyin Çelik, Sabancı Öğretmenevi'nde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında, milli eğitimin sorunlarını anlattı.
Konuşmasına, Anneler Günü'nü kutlayarak başlayan Bakan Çelik,
''Annelik çok kutsal bir müessese. Benim annem hala benim üzerime titrer. Buradan tüm annelerin, Anneler Günü'nü kutluyorum'' dedi.
Milli eğitimin, en temel sorunların başında geldiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, milli eğitim konusunda medyanın desteğini istedi. Çelik, ''Dünya ülkeleri eğitimle kalkınıyor. Israr ve kararlılık sonuç almada önemlidir. Medya demokrasilerde 4. güçtür. Medya önemli bir denetim gücüdür. Bu nedenle öncelikle medyadan destek istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu belirten Bakan Çelik, ''Bir çok sorunun altında yatan neden eğitimsizliktir. Bir çok sorunu çözmek için önce eğitim sorununu çözmek lazım. İnsan eğitimiyle ilgili ne yatırırsanız, gelecekte de onun meyvesini alırsınız. İstikbalde ne gözüktüğünü bugünden tespit etmeliyiz, bu ancak eğitime destek vermekle gerçekleşir'' diye konuştu.
Başta Japonya olmak üzere, dünyanın bir çok ülkesinde eğitime büyük önem verildiğinin altını çizen Bakan Hüseyin Çelik, Türkiye'deki durumun daha farklı olduğunu söyledi. Çelik,
''Japonya'da bir depremde okullar çocukların başına yıkılmıyor. Oranın nüfusu bizden iki kat fazla ama eğitime verilen destek büyük. Bunlar mucizeyle değil, eğitime verilen değerle gerçekleşmiştir. Kara tahtaları beyaz bilboardlara dönüştürerek çağdaş eğitime ulaşamayız, eğitim sorunlarına yaklaşarak çağdaş eğitime ulaşırız. Çağdaş eğitimde önce bireyi keşfedeceksiniz ve ona göre eğitim vereceksiniz. Çağdaş eğitim şekilcilikle olmaz. Öğrencileri bu şekilde yetiştirmek için 10 bin öğretmeni, rehber öğretmen olmak üzere yetiştireceğiz. İlkokul öğretmenleri de bu kursa tabii tutulacak. Biz, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını istiyoruz'' dedi.
Anadolu'da, maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitim göremeyen dar gelirli ailelerin çocukları için başlatılan kampanya kapsamında 10 bin öğrencinin bir sınava tabi tutulacağını söyleyen Bakan Hüseyin Çelik, sınav sonuçlarına göre belirlenen öğrencilerin, özel okula gönderileceğini ifade etti.
Çelik, Bingöl depreminin ardından bölgeden tayinini isteyen öğretmenlerle ilgili olarak, ''Gelen tayin taleplerini, emeklilik yaşı gelmişse değerlendiririz. Bunun dışında bir atamayı kabul edemem'' dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki kadrolaşma iddialarının asılsız olduğunu da ifade eden Bakan Hüseyin Çelik, uluslararası anlaşmalar gereği YÖK yasasının değişmesi gerektiğini ve bunu yapacaklarını belirtti.
Son olarak, öğretmen maaşlarının düşük olduğu yönündeki söylemlere değinen Çelik, ''Ekonomik pastayı büyütmek zorundayız. 600 bin öğretmenimiz var. Bir öğretmen mezun olduktan sonra önce stajyer olacak ve sınava tabi tutacağız. Ondan sonra öğretmen olacak. Böylece öğretmen olunca maaşı artacak. Maaş artışları, kademe kademe gerçekleştirilecek'' şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:57