BAKAN GÜLER: ''ÖNLEM ALINMAZSA 2020 YILINDA ENERJİDE YÜZDE 80 DIŞA BAĞIMLI OLACAĞIZ''
ALİ ULURASBA
ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önlem alınmadığı takdirde 2020 yılında enerjide yüzde 80 dışa bağımlı kalınacağını söyledi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu, bugün AK Parti ve CHP Gruplarının sabah saatlerinde toplanmasından dolayı saat 13.30'da Sait Açba başkanlığında toplandı. 2003 yılı bütçesinin müzakere edildiği komisyonda bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2003 yılı bütçesi ele alındı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bakanlığının bütçesini sunuşunda yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin 2020 yılında yüzde 80 civarında dışa bağımlı hale geleceğini söyledi. Güler, ''Ülkemizin ekonomik gelişmesine paralel olarak hızla artan birinci enerji talebinin 2001 itibariyle ancak yüzde 35'i yerli kaynaklar ile karşılanmıştır. Belirlenen kaynaklara göre üretim imkanlarının çok üstünde artan talep nedeniyle, 2010 yılında bu talebin yüzde 27'sinin, 2020 yılında ise ancak yüzde 22'sinin yerli üretimle karşılanabileceği temin edilmektedir'' dedi.
1.8 KATRİLYON LİRALIK KAÇAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TEDAŞ'ın 2002 yılı sonu itibariyle satın aldığı 94 milyar kilovatlık elektrik enerjisine karşılık 74.4 milyar kilovatlık kısmının satışa sunulduğunu, aradaki 19.6 milyar kilovatlık farkın ise zorunlu teknik kayıplar ile kaçak elektrik kullanımını oluşturduğunu söyledi. Güler, ''Kaçak elektrik kullanımından kaynaklanan yılma yaklaşık 1.8 katrilyon liralık bir yükün ülkemiz ekonomisinde oluşturduğu olumsuzlukların önüne geçilebilmesi amacıyla Mahkemelerimiz tarafından kaçak elektrik kullananlara Türk Ceza Kanunu'nun 492/2 maddesinde geçen 'Devlet Malına Hırsızlık' suçundan en az 2 yıl hapis cezası uygulaması sonucunda 2001 yılında 21,4 olan kayıp kaçak oranı 2002 yılında 20,86 olarak gerçekleşmiştir'' ifadelerine yer verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:32