Gündem
  • 29.5.2015 10:58

Bakan İslam AYM’nin ’dini nikah’ kararını yorumladı

Aile ve Sosyal Politikalar Başkanı Ayşenur İslam, NTV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İslam, Anayasa Mahkemesi’nin dini nikahla ilgili kararını şöyle değerlendirdi: "Nikah akdi dediğiniz şey bir sözleşmedir ve mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Bu karar resmi nikahın gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Çocukların gayrı resmi evlendirilmesini provoke edecek veya bununla ilgili yasal düzenlemeleri ortadan kaldıracak bir uygulama hoş görülmez bakanlığımız açısından. Bu karar alındığında göre, bakanlık olarak 18 yaş altı çocukların bir nikah töreni ile gayrı resmi evlendirilmelerini engellemek üzere yeni bir çalışma yapmamız gerekecek. Çocuk yaşta evliliğin yaksa olduğunu aslında herkes biliyor Türkiye'de. Evliliklerde ciddi bir düşüş de var ama mücadelenin sürdürülmesi gerekiyor. Bu kararın bu tür evliliklere kapı açacak bir cesaretlendirmeye yol açmaması gerekiyor. Hemen oturup bunu çalışmamız gerekecek. Bu karar alındığında göre, bakanlık olarak 18 yaş altı çocukların bir nikah töreniyle gayrı resmi evlendirilmelerini engellemek üzere yeni bir çalışma yapmamız gerekecek. Çocuk yaşta evliliğin yasak olduğunu aslında herkes biliyor. Evliliklerde ciddi bir düşüş de var ama mücadelenin sürdürülmesi gerekiyor. Bu kararın bu tür evliliklere kapı açacak bir cesaretlendirmeye yol açmaması gerekiyor”.

"KANUNEN SUÇTUR, RIZA ARANMAZ"
İslam, Diyarbakır’da 3 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğuna yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine, “Böyle bir şey bizim açımızdan kabul edilebilir değil. 18 yaş altı bir çocuğun rızası diye bir şey olamaz. İşin teselli verici tarafı bunun bir savcı mütealası olması, mahkeme görülmüş değil. Kanunen çok ciddi bir suçtur ve rıza aranmaz. Belki bu iddianame 2013 öncesi yasara göre hazırlanmış olabilir mi diye düşünüyor insan” dedi.

EĞİTİM VURGUSU
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda eğitime vurgu yapan İslam, “Biz bakanlık olarak ergenlere büyük yaştaki yetişkinlere eğitimleri veriyoruz. Ama çocuklarımızı da böyle eğitilmiş bireyler olarak yetiştirmemiz lazım. Bunu da Milli Eğitim Bakanlığımız değerler ile insan hakları eğitimiyle yapıyor” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:09

İLGİLİ HABERLER