BAKAN ŞENER: ''TÜRKİYE, TEZKERENİN KABUL EDİLMEMESİ HARİÇ ABD'YE TÜM KONULARDA YARDIMCI OLMUŞTUR''
ZAFER ÇAKMAK
ANKARA - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde yaşanan sıkıntıların geride kaldığını ve yeni bir döneme girildiğini belirterek, ''Geçmiş mazide kaldı. Şimdi artık birlikte çalışmaya devam etmemiz gerekir'' dedi.
Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA), 3 yıllık görev süresini tamamlayan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson onuruna Hilton Oteli'nde bir veda yemeği verdi. TABA Genel Başkanı Zeynel Abidin Erdem'in yemek öncesi verdiği kokteyle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Başbakan eski Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Bayar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, siyasi parti temsilcileri ve gazeteciler katıldı. Kokteylde İhlas Holding Genel Müdürü Mücahit Ören, İhlas Holding Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol ve TGRT Haber Müdürü Mehmet Soysal da hazır bulundu.
PEARSON DAVETLİLERLE TÜRKÇE SOHBET ETTİ
Kokteylde ilgi ABD'nin Ankara Büyükelçisi Pearson'un üzerindeydi. Davetlilerle Türkçe sohbet eden Pearson sıcak mesajlar verdi. Şener'le sohbetinde, Irak'ta ambargonun kaldırılmasından sonra iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından yeni bir fırsat doğduğunu vurgulayan Pearson, bundan faydalanılması gerektiğine işaret etti. Pearson, bunun Türk şirketleri için de önemli bir fırsat olduğunu ve bu yönde Türk şirketlerini cesaretlendirdiklerini ifade etti. 3 yıldır Türkiye'de olduğunu söyleyen Büyükelçi Pearson, kendisi için düzenlenen yemekte Türk dostlarını görmekten dolayı çok duygulandığını belirtti. Şener ise her konumda yeniden düşünmek ve her yeni durumda yeniden hesap yapmak gerektiğini dile getirdi. Kokteylin ardından yemeğe geçildi. Yemeğe Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Güldal Akşit ile ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir de katıldı. Yemekte bir konuşma yapan TABA Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Türkiye'nin 2000 yılından başlayarak çok zor dönemler geçirdiğini söyledi. Türkiye'nin en zor dönemlerinde bir dost elinin uzandığını kaydeden Erdem, ABD Büyükelçisi Pearson'un, Türk insanına olan inancı sayesinde çok kritik zamanlarda Türkiye lehine kararlar aldırdığını söyledi. Irak'a özgürlük operasyonu öncesi ve sonrasında gelişen olaylar nedeniyle zaman zaman iki ülke ilişkilerinde gergin ve kritik günler yaşandığına işaret eden Erdem, devlet adamlarının üzerindeki baskıların en üst düzeye çıktığını söyledi. Erdem, ''Sizin gayretli çabalarınız ve konuya hakimiyetiniz sonucunda çok karamsar olduğumuz bu durumlardan, karşılıklı diyaloglar ve iyi niyetler sayesinde kurtulmayı başardık. Türkiye ile ABD'nin tarihe dayanan dostluğunu hedef seçerek zarar vermek isteyenler, bu çabalarının hiçbir zaman sonuç getirmeyeceğini çok iyi anladılar'' şeklinde konuştu.
''İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİN GEÇMİŞİNE DEĞİL GELECEĞİNE BAKMAK GEREKİR''
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener ise Pearson'un, Türkiye-ABD ilişkilerinin muhafazası ve güçlendirilmesi çabalarına dirayetli katkılarda bulunmuş bir kişi olduğunu ifade etti. ABD'nin son 10 yılda Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin gerçekleşmesi için AB nezdinde sürekli çaba gösterdiğini, terörle mücadele konusunda Türkiye'ye destek verdiğini, ekonomik sorunlarını aşmasında Türkiye'ye yardımcı olduğunu hatırlatan Şener, ABD'nin bu konulardaki desteğinin devam etmesini beklediklerini söyledi. İki ülke arasındaki ortaklık ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin de ABD'ye sağladığı imkanlar olduğunu anlatan Şener, ''İlişkilerimiz iki tarafa da önemli çıkarlar ve yararlar sağlamıştır. Son olarak ABD'nin Irak harekatı bağlamında bu ülke askerlerinin Türkiye'de konuşlandırılmasına ilişkin TBMM tezkeresinin 1 Mart 2003 tarihinde kabul edilmemesiyle ilgili Anayasal hükümlerden kaynaklanan husus hariç Türkiye ABD'ye diğer tüm konularda yardımcı olmuştur. Ayrıca Türk Hükümeti Irak konusunda ABD'ye karşı en doğru bilgileri vererek tamamen şeffaf bir tutum izlemiştir. Bütün bunlar ABD yönetimince de bilinmektedir. Türkiye-ABD ilişkileri ittifak ilişkileridir ve karşılıklı çıkara dayanmaktadır. İlişkilerimiz çok yönlü, çok boyutlu bir içeriğe sahip olup sadece bazı olaylara indirgenemeyecek kadar geniş bir yelpazede somutlaşmaktadır'' şeklinde konuştu. Şener, gelinen aşamada iki ülke ilişkilerinin geçmişinden ziyade geleceğine bakmak gerektiğini söyledi. Hükümet'in ekonomik programına yönelik kararlılığını dile getiren Şener, ABD'nin bu yöndeki desteğini de takdirle karşıladıklarını belirtti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin son iki yılda bir düşüş sürecine girdiğini anlatan Şener, ikili ticaretin önündeki her türlü engelin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin tasarının TBMM'de olduğunu hatırlatan Şener, bu tasarının yasalaşmasından sonra Türkiye'ye yönelik ABD yatırımlarının artmasını beklediklerini vurguladı. Konuşmasında Büyükelçi Pearson'a da övgüler yağdaran Şener, Pearson'un bu zor dönemde görevini başarıyla yürüttüğünü, iki ülke arasındaki yanlış anlamaların önlenmesi ile en doğru bilgilerin ABD yönetimine aktarılmasında önemli bir vazife üstlendiğini söyledi. ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, Pearson'un Irak meselesinde gösterdiği çabaları yakından takip ettiklerini ifade ederek ANAP olarak kendilerinin de aynı çaba içinde doğruları söylemeye çalıştıklarını belirtti. Özdemir, terör konusunda yeni dönemde ortak bir çizgide buluşulması gereğine işaret etti.
''İKİ ÜLKE YÖNETİCİLERİNİN DE İLİŞKİLERİN KORUNMASINDA TİTİZLİK GÖSTERMESİ GEREKİR''
DYP Genel Başkan Yardımcısı Bayar da Türk-ABD ililşkilerinin, iki ülkenin son 50 yıllık tarihlerindeki en önemli sayfaları işgal ettiğini ifade etti. Türk-ABD ilişkilerinden bahsetmeden ABD'nin küresel bir güç olarak dünya üzerindeki etkisinin boyutundan bahsetmenin mümkün olmadığını kaydeden Bayar, ''Türk-Amerikan ilişkileri kalıcıdır, sorunlar geçicidir. İki ülke yöneticilerine de bu ilişkilerin titizlikle korunması ve güçlendirilmesi bakımından önemli görevler düşmektedir'' dedi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Pearson ise kendisine yönelik konuşmalardan dolayı çok duygulandığını söyledi. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde yaşanan sıkıntıların geride kaldığını ve yeni bir döneme girildiğini anlatan Pearson, konuşmasının bir bölümünü Türkçe sürdürerek, ''Geçmiş mazide kaldı. Şimdi artık birlikte çalışmaya devam etmemiz gerekir'' dedi. Pearson, herşey için yeni bir başlangıç olduğunu vurguladı. Dünyanın 50 yıl öncesine göre bugün daha güvenli, Türkiye'nin rolünün ise 50 yıl öncesinde çok daha önemli olduğunu kaydeden Pearson, iki ülke arasındaki ilişkilerin durmasının mümkün olmadığını, ilişkilerin korunacağını, geliştirileceğini ve besleneceğini söyledi. Bölgede yeni bir gerçekli bulunduğunu ifade eden Pearson, Türkiye'nin önünde bu bağlamda yeni fırsatlar olduğunu dile getirdi. Pearson, valizini hazırladığını ve Türkiye'den ayrılmaya hazırlandığını belirterek, Türkiye'de bir çok hatıra bıraktığını kaydetti. Konuşmaların ardından TABA Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Pearson'u, Türk-Amerikan ilişkilerine katkılarından dolayı bir plaket verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:05