
BAKAN YILDIRIM'DAN GURBETÇİLERE MÜJDE
MÜGE TUTCALI
ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yurt dışındaki vatandaşların Türkiye'ye gelişlerinde cep telefonlarını kolay bir yöntemle kayıt altına alıp kullanabileceklerini bildirdi.
Yazılı bir açıklama yapan Bakan Yıldırım, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere cep telefonlarının gümrük memurluğuna ibraz edilmesi koşulunun kaldırıldığını kaydetti. Yıldırım, Türkiye'ye giriş yapan vatandaşların pasaportunun ülkeye giriş yaptığını gösteren mühürlerin bulunduğu sayfayı ve kimlik sayfasının fotokopisiyle herhangi bir GSM işletmecisinin Abone Kayıt Merkezi'ne başvurarak cep telefonlarını kayıt altına alabileceklerini bildirdi. Bu sağlanan kolaylıkla yurt dışındaki vatandaşların yurt dışından beraberlerinde getirmiş oldukları cep telefonlarını bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırmaları halinde Türkiye'de bulundukları sürece ve Türkiye'ye tekrar yapacakları ziyaretlerin tümünde sorunsuzca kullanabileceklerini ifade eden Yıldırım, böylece Türkiye'de GSM operatörlerinden almış oldukları SIM kartlarını da aynı telefonlarda kullanmalarına yönelik sıkıntıların ortadan kalkacağını bildirdi.
Yurtdışında yaşayan vatandaşların, yurtdışından getirdikleri cep telefonlarına, Türkiye'de yerleşik bir GSM operatöründen aldıkları SIM kartlarını, telefonlarını kayıt altına almadan yerleştirdiklerinde, Telekomünikasyon Kurumu'nda kurulu bulunan sisteme bu telefonların kayıt dışı kaldıklarına yönelik bir uyarı geldiğine dikkat çekildi. Bu şekilde vatandaşların telefonlarının 'bloke' olduğunu belirtilerek, bu sorunun yaşanmaması için SIM kartın sağlandığı GSM operatörünün abone merkezine kayıt yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.
Mevcut uygulamada, cep telefonu gümrük memuruna ibraz ediliyor, memur da 'sözlü beyan formu' düzenleyerek, vatandaşa veriyor, ardından da bu beyan formu, pasaportun yurda giriş mührü olan sayfası ve kimlik fotokopisiyle GSM işletmecisinin Abone Kayıt Merkezi'ne başvurarak cep telefonlarını kayıt altına alabiliyorlardı.