
BALIKÇILAR DENİZİ KAPLAYAN JEL GİBİ TABAKA YÜZÜNDEN BALIĞA ÇIKAMIYOR
BURSA - Bursa'nın Gemlik ilçesinde kurulu Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, bölgelerinde 20-50 metre arasında uzunluğa sahip 55, 20 metrenin altında 300 civarında balıkçı teknesi bulunduğunu belirtti.
Geçen yıl yasağın bittiği 1 Eylül'de büyük umutlarla denize açıldıklarını, ancak ''kaykay''ın balığa ulaşmalarına engel olduğunu ifade eden Dalarel, Marmara balıkçısının, 15 Nisan'da başlayacak yasağa kadar geçen sezonu balığa hasret kapatacağını bildirdi.
''Kaykay''ın her geçen yıl daha fazla etkili olduğunu vurgulayan Dalarel, şöyle konuştu:
''Sadece bizde değil Tekirdağ, Çanakkale, Bandırma, Mudanya gibi birçok yerde balıkçı denize ağ atamıyor. 5 tonluk kurşunun bağlı olduğu büyük ağlar bile denizdeki kaykay nedeniyle dibe inemiyor. Açık alanda bulduğumuz bir alanda aşağıya indirdiğimiz ağları, adeta balçık gibi dip kısmı kaplayan jelimsi tabaka yüzünden çekemiyoruz. Bu yoğun çamurumsu tabaka içinde balığı nasıl tutacaksınız? Ağlar inanılmaz zarar gördü. Teknelerde bile arızaların oluşmasına yol açtı.''
-''ERKEN PAYDOS ETTİLER''-
Yasağın 15 Nisan'da başlayacağını, ancak Marmara balıkçısının erken paydos ettiğini anlatan Dalarel, Aralık-Ocak döneminden bu yana birçok balıkçının denize açılmadığını söyledi.
Marmara'da şu anda yoğun hamsi bulunduğunu ancak, ağları dibe çeken kaykay yüzünden balık tutulamadığını vurgulayan Dalarel, binlerce kişinin geçimini sağladığı balıkçılığın oldukça zor günler geçirdiğini kaydetti.
Kaykay ile ilgili araştırmalar yapıldığını, ancak şu ana kadar net bir sonuca ulaşılamadığını ifade eden Dalarel, ''Denizde balık var, tekneler kıyıda bekliyor. Kaykay nedeniyle balık bile beslenemiyor. Dipten yüzeye kadar denizin her santiminde bu tabaka bulunuyor. Balıkçının bitmeyen kabusu kaykaya çözüm bekliyoruz' dedi.