Gündem
  • 28.2.2013 20:31

Barış için her zaman seferberiz...

     Bakan Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı'na katılmak üzere bulunduğu İtalya'nın başkenti Roma'da, Türk gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.
     ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin, Suriye Halkının Dostları çekirdek grup toplantısında açıkladığı 60 milyon dolarlık yardım yapma kararını nasıl karşıladığı sorulan Davutoğlu, ''İçeride vardığımız mutabakat, yardımların kategorize edilmeden, genel yardım altında değerlendirilmesi. Aslında herkes de biliyor ki bugün Suriye halkının ciddi bir yardıma ihtiyacı var. Aslında herkes biliyor ki bunun çok daha ötesine ihtiyaç var. Fakat Sayın Kerry'nin söylediği, mültecilere yapılan yardımları kapsayan bir şey değil. Ayrıca mültecilere dönük olarak BM bünyesinde bütün ülkelerin yapmayı taahhüt ettiği katkılar var şu anda, aslında milyarlarca dolara ihtiyacı var ve olacak'' yanıtını verdi.
     Ahmet Davutoğlu, Roma'daki temaslarında Türkiye'nin 600 milyon doları geçen yardımlarının da takdir edildiğini belirtti.
     Suriye'deki zor savaş koşullarının yanı sıra soğuk, açlık gibi nedenlerle özellikle kadın ve çocuklar arasında ölümler yaşandığına işaret eden Davutoğlu, ''Buna kayıtsız kalmak mümkün mü'' diye sordu ve insani yardım koridorları oluşturulmasının şart olduğunu vurguladı.
     Davutoğlu, bunun insani bir görev ve BM'nin tanımında var olduğunu, dolayısıyla uluslararası toplumun üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
     Bakan Davutoğlu, bugünkü toplantılar bağlamında 6 Mart günü yapılacak Arap Ligi toplantısında önemli adımlar atılmasını beklediklerini ifade ederek, ''Bu heyetin daha sık toplanması konusunda bir mutabatakat oluştu. Bu toplantıda memnun kaldığım diğer sonuç, teşhiste atılması gereken somut adımlar hususunda iyi bir zemin oluştu. Güçlü bir siyasi irade oluştu'' dedi.
    
     -''Barış için her zaman seferberiz''-
    
     Transatlantik akşam yemeği dolayısıyla AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile de görüşme fırsatı bulduğunu aktaran Davutoğlu, Ashton'ın Kazakistan'da yapılan İran ve P5+1 (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya) ülkeleri arasındaki görüşmelerin olumlu bir havada geçtiğini kendisine anlattığını söyledi.
     Davutoğlu, Ashton'ın bir sonraki toplantının İstanbul'da yapılıp yapılamayacağını kendisine sorduğunu, buna ''Barış için her zaman seferberiz'' yanıtını verdiğini belirtti. Davutoğlu, Transatlantik akşam yemeğinde konuşan Ashton'ın, bu sözüne atıfta bulunarak, Türkiye'ye teşekkür ettiğini bildirdi.
    
     -''(Kerry ile) Bir hukukumuz var''-
    
     Ahmet Davutoğlu, yarın Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek ABD'li mevkidaşı John Kerry ile ilk olarak Roma'da temas kurduğunun hatırlatılması ve bu temasın nasıl geçtiği sorulmasına karşılık, şunları kaydetti:
     ''Sayın Kerry ile eskiden beri tanışıyoruz, bir hukukumuz var. İlk görüşmemiz değil. Kendisinin bu göreve gelişinden sonra uzun bir telefon görüşmesiyle dosyaları gözden geçirmiştik. Burada eski hukuka binaen doğrudan konulara girilmişti. Ayrılırken de Ankara'da konulara detaylı inileceğini konuştuk.''
    
     Muhabir: Barış Seçkin
     Yayıncı: Murat Taydaş

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:37

İLGİLİ HABERLER