BARZANİ: BÖLGEMİZDE OLANLAR FACİA!

2 dk okuma
BARZANİ: BÖLGEMİZDE OLANLAR FACİA!

Hızlı Özet

KUZEY Afrika ülkelerinde başlayan ve Irak’ta Kürtler’in yoğun olarak yaşadığı ülkenin kuzey kesimine sıçrayan olayları değerlendiren bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani son olayları ’Facia’ olarak değerlendirirken, can kayıplarını kabullenemeyeceklerini söyledi.

Yazılı açıklama yapan Kürt lider, Kuzey Irak’ta yaşayanların son günlerde meydana gelen olaylarda ölenler olmasını facia olarak değerlendirirken, "Vatandaşlarımızın ölümü hiç bir şekilde kabul edilemez ve onaylanamaz" dedi. Bazı kişilerin trajedik olayları kendi çıkarlarına göre yontup,arzuladıkları biçimde sonuçlandırmak istediklerini anlatan Barzani, siyasi, dini ve doğduğu yer ayırt etmeksizin, Kuzey Irak’ta yaşayan halkının aynı statüde olduğunu ve yasa önünde de eşit muamele görmesi gerektiğini anlatırken, "Demokratik bölge halkı da şiddetten uzak bir şekilde, gösteri yapmaları onların en doğal hakkıdır. Her kesimin, barışçıl bir şekilde toplanma hakkı olduğu ve siyasi parti kurarak seçimlere katılabilir. Herkes hükümet veya parlamentoda kendi temsilciliğini yapmaya uygun gördüğü partiye oy verme özgürlüğüne sahiptir" diye devam etti.



Açıklamasında, "Siyasi görüş bir yana, hepimiz Kürdistanlı’yız" diyen Mesut Barzani, görüş farklılıkları olabileceğini, görüşlerin hükümetle çakışmayabileceğini, ancak herkesin kardeş olduğunu söyledi. Barzani, güvenlik görevlilerinden gösterilere sert müdahale etmemesini isterken, "Bu yöntem, demokratik yollarla kazanılmış tüm hakları tehlikeye sokmaktadır.Bunun yanı sıra, bu durum anarşi ile diktatörlüğün yolunu göster ki bu küçük bir azınlığın çoğunluk üzerine hükmetmesidir" dedi.

Geçmişteki sisteme dönmeyeceklerini, ortak demokratik amaçlara ulaşmak için mevcut korumak istedikleri değerlerin yok edilmesini kabul edemeyeceklerini ifade eden Bölgesel Kürt yönetimi başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaş da güvenlik, huzur ve asayişi korumalı.



Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamalı, bu çerçevede hepimiz, hepimiz şiddete ve vatandaşların haklarını elinden almaya çalışanlara karışı durmalıyız. Birçok savaş yaptık, çok olumsuz şartlar gördük, çocuk, kardeş, bacı, anne ve babalarımızı kaybettik. Bizi birbirimize düşman etmek isteyen ve hukuk için verdiğimiz çabaları, kendi çıkarları için kullanmak isteyenlere geçit vermemeliyiz. Hepimiz şiddete karşı olmalıyız. Hükümet ya da parti binalarına saldırma, göstericilere zarar verme ve polise ateş etmek hakların ihlali anlamına gelmektedir. Herhangi bir kanalın yada kişinin halka farklı bir fikri açıklıyor diye sesinin kesilmeye çalışılması hepimizce doğru karşılanmamaktadır. Herkesin hakları aynı şekilde korunmalı ve sağlanmalıdır. Hepimiz toplum olarak, tek ses olmalı ve azınlığın yaptığı radikalliklere karşı olmalıyız. Barışçıl bir şekilde eylem yapan göstericilere saldıranların bizim toplumumuzda yeri yoktur. Farklı sesleri susturmak,medya kanallarını yakmak, parti binalarına saldırmak, polis öldürmek,vatandaşlara saldırmak, halkın huzurunu bozmak isteyenlerin özgür, demokratik ve Hukuk toplumunda yeri yoktur."



Barzani, toplumda diyalog ve barış için herkesin duyarlı davranması, farklılıkların parçalanma nedeni olmaması gerektiğini ekledi.

Bu haber 3420 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yarışma sırasında ishal olup altına eden kadın sporcu dünyayı şok etti
Dünya

Yarışma sırasında ishal olup altına eden kadın sporcu dünyayı şok etti

Dünyayı şaşırtan Hyrox'lu profesyonel: Çin'deki bir etkinlikte altına işemesine rağmen "kazanmak kazanmaktır" zihniyetiyle yarışmaya devam eden 24 yaşındaki Avustralyalı eski netbol oyuncusu, bu popüler spor dalında dünya rekorunun sahibi oldu.

Habervitrini10400 Görüntüleme
Medine'de uranyum keşfedildi
Dünya

Medine'de uranyum keşfedildi

Bakana göre tespit edilen mineralize malzeme, nadir toprak elementlerinin yanı sıra uranyum yoğunlukları da içeriyor ve halen geliştirilmekte olan küresel ölçekteki en önemli maden kaynakları keşifleri arasında yer alıyor.

Habervitrini10562 Görüntüleme
AK Parti: Erdoğan'ın adaylığının önünde anayasal bir engel yok
Dünya

AK Parti: Erdoğan'ın adaylığının önünde anayasal bir engel yok

AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığının önünde anayasal bir engel olmadığını söyledi. Gül, "Türkiye'nin her noktasında, 'Zor zamanda başımızda kim olmalıydı?' sorusuna Recep Tayyip Erdoğan cevabı veriliyor." ifadesini kullandı.

Habervitrini15221 Görüntüleme
Trump'tan Carney'e olay hediye! Belki seni vururlar
Dünya

Trump'tan Carney'e olay hediye! Belki seni vururlar

Kanada Başbakanı Mark Carney, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşmeden dikkat çeken bir anısını anlattı. Trump'ın kendisine "Beyaz Saray'ın anahtarı" olarak nitelendirdiği altın bir anahtar hediye ettiğini açıklayan Carney, ABD Başkanı'nın hemen ardından yaptığı şakayı da ilk kez paylaştı.

Habervitrini14456 Görüntüleme