BAŞ AĞRISI HERKESTE AYNI ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKMIYOR...
ÖNER SEVEN
TRABZON - İnsanlığın en büyük dertlerinden biri olarak gösterilen baş ağrısının herkeste aynı şekilde ortaya çıkmadığı ve değişik türlerinin bulunduğu belirtildi.
İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, baş ağrısı Semptomları herkeste aynı şekilde gerçekleşmiyor. Bazı insanlar hem migren ağrılarından hem de kronik gerilim tipi baş ağrılarından şikayetçi oluyor. Karma baş ağrısı türünün teşhisi ve tedavisi zor olurken, hasta karma baş ağrılarında büyük sıkıntı yaşıyor. Uzmanlar, başlıca baş ağrısı türlerinin nedenleri ve belirtileri konusunda şu bilgileri veriyor:
'' - Gerilim tipi baş ağrısı: Şiddeti ve zonklaması olmayan sürekli bir ağrı yaşanır. Başta veya boyunda sıkılık hissedilir. Bu baş ağrısına; yetersiz uyku, depresyon ve stres neden olur.
Migren: Migrende; şiddetli ve zonklayıcı ağrı, genellikle başın bir tarafında veya bir gözün arkasında hissedilir. Parlayan bir ışık görme hissi olabilir veya olmayabilir. Işığa veya sese karşı hassasiyet, mide bulantısı veya kusma görülür. Diyet, hormonel değişimler (adet dönemi, menopoz), ilaç kullanımı (doğum kontrol hapları, hormon replasman ilaçları), Aile hikayesi (Kalıtsal olabilir) migrenin görülmesinde etkili olur.
Demet (küme) baş ağrısı: Genellikle tek göz çevresinde veya arkasında şiddetli ağrı olarak kendini gösterir. Ağrı genellikle uyku sırasında gelişir.
Burun tıkanıklığı ve göz yaşarmasına neden olur. Alkol alınması ve sigara içilmesi sonrasında artış gösterir.
Kadınlarda adet döneminde yaşanan baş ağrısı: Çoğunlukla yumurtlama veya adet döneminde veya hemen önce veya sonra oluşur. Migrene benzer bir ağrı yaşanır. Östrojen düzeyindeki artma veya azalmaya bağlı gelişir.
Sinüs baş ağrısı: Şiddetli, sabit bir ağrı, burundan kıvamlı sıvı akışı görülür. Genellikle burun etrafında oluşur, ancak alın ve kulaklara kadar yayılabilir. Sinüs enfeksiyonu ve burunda tıkanma sonrası artış gösterir.
Alerjiye bağlı baş ağrısı: Sinüslerin tıkanması, gözlerde yaşarma ve kaşınma ile birlikte başta zonklama yaşanır. Polen veya küf sporları ile toz bu baş ağrısına neden olur.
Kafeine bağlı baş ağrısı: Aşırı kafein alınması durumunda zonklayıcı bir baş ağrısı yaşanır.
Yorulmaya bağlı baş ağrısı: Ağrı, baş genelinde olup belirli bir bölge ile sınırlı değildir. Yorucu fiziksel aktivite (koşma, egzersiz, cinsel ilişki), hapşırma veya öksürme, anevrizma veya tümör neden olur. Migren veya demet baş ağrısı ile birlikte görülebilir.
Eklem baş ağrısı: Başta basınç veya sıkışma hissi, çenede ağrılı bir 'çıtırdama', çenede bozukluk veya kenetlenme görülür. Öncelikle stres neden olur.
Romatizmaya bağlı baş ağrısı: Boyunda veya başın arka bölümünde ağrı hissedilir. Hareket ettiğinde artar, ancak nedeni bilinmemektedir.
Göz yorgunluğuna bağlı baş ağrısı: Ağrı alında hissedilir. Tedavi edilmeyen görme sorunları (astigmat) neden olur.''
BAŞ AĞRISININ İLAÇLARLA TEDAVİSİ
Baş ağrısı teşhisi ve tedavisinde kaydedilen son gelişmeler sayesinde baş ağrılarının tedavisinin gerçekleşebildiğini kaydeden uzmanlar, baş ağrısına gideren ağrı kesicilerin ağrının nedenini ortadan kaldırmadığını sadece geçici bir süre için ağrıyı durdurduğunu belirttiler.
Uzmanlar, baş ağrısı için kullanılacak ağrı kesicilerin ağrının ilk ortaya çıktığında kullanılmasını tavsiye ederek daha çok ağrı kesici almanın ilacın gereğinden fazla kullanımına bağlı baş ağrılarına da neden olabildiğini ifade ettiler. Ağrı kesici ilaçların haftada 3 günden fazla kullanılmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, baş ağrıları için kullanılacak ilaçlarla ilgili olarak şu bilgileri verdiler :
'' - Ağrı Kesiciler: Hafif derecedeki baş ağrılarını tedavi etmekte kullanılabilir. Ağrı ilk ortaya çıktığı sırada alınırlarsa en fazla etkiyi gösterirler. Doktorunuz aksini tavsiye etmediği sürece prospektüsünde yazılandan daha sık veya daha yüksek dozda alınmamaları gerekmektedir. Bu ilaçların haftada 3 günden daha fazla alınmaması gerekmektedir. Yiyecek veya anti-asit ve bir bardak dolusu su ile birlikte almak suretiyle bu ilaçların midenizi rahatsız etmesini önleyebilirsiniz. Bir takım ağrı kesiciler alındığında araba kullanılmaması veya tehlikeli olabilecek faaliyetlerde bulunulmaması gerekmektedir. Bu ilaçlar, uyku veya dalgınlık durumu oluşturabilir. Bu ilaçlarla birlikte alkol, alerji ilaçları ve uyku ilaçları alınmamalıdır. Başka bir ilaç almadan veya ameliyat olmadan önce doktorunuza bu ilaçları aldığınızı bildirmeniz gerekmektedir. Baş ağrısını önlemeye yönelik ilaçlar, ayda 3 veya daha fazla baş ağrısı yaşayanlar için faydalı olabilir.
Migren İlaçları: Yalnızca migreni veya demet (küme) baş ağrısı olan hastalarda faydalı olmaktadır. Orta ve şiddetli ataklardan kurtulmak üzere kullanılır. Her zaman yanınızda taşımanız gerekir. Mümkün olduğunca atağın başlangıcında alınmalıdır. Doktorunuz tarafından aksi belirtilmediği sürece prospektüsünde belirtilenden daha sık veya daha yüksek dozda alınmamalıdır.
Baş Ağrısını Önlemeye Yönelik İlaçlar: Ağrıyı önlemeye yönelik ilaçlar, bazı durumlarda baş ağrılarınızın sıklığını gidermek için kullanılmaktadır. Ağrı kesicilerden farklı olarak başınız ağrımıyor bile olsa her gün alınmaları gerekmektedir. Bu ilaçlar tüm baş ağrılarını önlemese bile baş ağrısı yaşama sıklığınoğlı baş ağrısı: Ağrı, baş genelinde oı ve ağrıların şiddetini azaltmaktadır. Aslında baş ağrısının daha az yaşanması ilaç tedavisinin işe yaradığını göstermektedir. Baş ağrıları kontrol altına alındıktan sonra aldığınız ilaç miktarını azaltabilirsiniz. Hatta sonunda baş ağrısını önleyici ilaç almayı tamamen kesebilirsiniz. Doktorunuzun onayını almadan ilaç kullanımına son vermeyin. Hiçbir zaman dozu arttırmayın veya tavsiye edilenden fazla almayın. Kalıcı yan etkiler fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız yeni bir tedaviye başlamadan önce bu noktayı doktorunuza belirtin.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:31